Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Růst minimální mzdy nutí firmu z Polska zaměstnat roboty

Reuters: Růst minimální mzdy nutí firmu z Polska zaměstnat roboty

02.03.2020 15:56
Autor: ČTK

Na zvýšení minimální mzdy v Polsku odpověděl Henryk Kamiński ve své továrně na plasty automatizací některých pracovních míst. Jeho rozhodnutí jasně ukazuje rizika politiky, jejímž cílem je sice zvýšit životní úroveň, ale která může zároveň vést k vyšším cenám a omezení růstu pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) plánuje do konce roku 2023 zvýšit měsíční minimální mzdu na 4000 zlotých (23.500 Kč), což je téměř dvojnásobek současné úrovně. Začala s tím v lednu, kdy minimální mzda vzrostla o více než 15 procent na 2600 zlotých. Zaměstnanci jsou tak pro zaměstnavatele dražší a některé polské firmy proto raději investují do technologií, aby zůstaly konkurenceschopné.

V závodě firmy Kon-Plast ve městě Stare Miasto blízko Konina v centrálním Polsku, kde rodina Kamińských vyrábí umělohmotné nádoby, nahradí nově koupený tiskařský stroj dva zaměstnance v každém ze čtyř týmů, které se střídají ve směnném provozu. "To je díky zavedení tohoto typu automatizace úspora osmi lidí," říká Kamiński.

Zhruba čtvrtina polských firem se zaměstnanci, kteří pobírají minimální mzdu, podle nedávné studie společnosti Randstad očekávala, že od ledna přestane najímat nové lidi. Skoro pětina takových firem je připravena začít propouštět.

Kon-Plast platí všem svým zaměstnancům více než minimální mzdu. Kvůli lednovému zvýšení minimální mzdy ale firma všem svým zaměstnancům přidala. Kamiński se teď nechystá propouštět, ale řekl, že v tuto chvíli pro něj přechod k automatizaci znamená, že nebude muset zvyšovat počet zaměstnanců o 15 procent, aby uspokojil rostoucí poptávku.

Vládní strana PiS loni v říjnu podruhé vyhrála parlamentní volby. Slíbila zlepšit životní podmínky pro běžné Poláky a velkou podporu získal její stěžejní program, což je zvýšení přídavků na děti. Růst minimální mzdy je dalším krokem v politice PiS, jejímž cílem je dostat kupní sílu Poláků blíž jejich západoevropským sousedům a zároveň posunout ekonomiku země od modelu založeného na levné pracovní síle.

Maďarsko a Česká republika v posledních letech zvyšovaly minimální mzdu, aby vyrovnaly její zmrazení po globální finanční krizi, nebo aby přilákaly zaměstnance ze zahraničí.

Prodavačka v jednom z obchodů v Koninu, čtyřicetiletá Sylwia Michalaková by chtěla, aby minimální mzda rostla rychleji. "Nestačí mi to na všechno, co potřebujeme," říká. Je svobodná matka a dodává, že kdyby neměla přídavky na dítě, bylo by to pro ní velmi obtížné.

Na problémy, kterým čelí rodiny s nízkými příjmy, upozorňuje i prezident odborového svazu OPZZ Andrzej Radzikowski. "Minimální mzda... pamatujte, že je to 2600 zlotých hrubého, takže v ruce vám zůstanou necelé 2000. Když mají v rodině dva lidé minimální mzdu a zároveň dvě děti, pak příjem takové rodiny bude pod hranicí chudoby," říká.

Poláci na příslib vyšších mezd slyší. Podle firmy Sedlak & Sedlak zhruba 98 procent z nich vydělává méně, než je průměrná mzda v Německu. Někteří analytici však varují před nežádoucími vedlejšími účinky. Výrazné zvýšení minimální mzdy bude mít velký dopad na inflaci. Porostou hlavně ceny ve službách, které zaměstnávají velké množství lidí s nízkou kvalifikací, upozorňuje ekonom Krystian Jaworski ze společnosti Crédit Agricole CIB. Vyšší inflace se pak nejvýrazněji dotkne právě lidí s nízkými příjmy.

"Dostal jsem přidáno, pro mě je to 500 zlotých (měsíčně)," poznamenal zaměstnanec varšavského supermarketu Daniel Nowak. "Můžu si koupit víc věcí, ale na druhou stranu to zboží zdražilo, takže to až tolik necítím," dodává.

Změna může také zbrzdit tvorbu pracovních míst. Crédit Agricole odhaduje, že když se mzdy zvýší tak, jak je plánováno, bude v roce 2024 zaměstnanost v podnikovém sektoru o 3,5 procenta nižší, než kdyby zůstala minimální mzda na úrovni roku 2019. To je rozdíl 200.000 pracovních míst.

 

Čtěte více:

Blanas: Nebojme se robotů
18.10.2019 16:15
Technologie už od počátku osmdesátých let snižují poptávku po lidech s...
Baldwin: Budoucnost lidské práce, roboti a vynucené přerozdělení příjmů
05.11.2019 10:39
„Ať už roboti budou brát lidem práci, nebo ne, už nyní výrazně ovlivňu...
Víkendář: Neoprávněná posedlost roboty
01.03.2020 9:41
Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Evropané se obávají ekonomických...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m