Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč “nové” intervence proti koruně nejsou žádoucí?

Rozbřesk: Proč “nové” intervence proti koruně nejsou žádoucí?

13.05.2020 9:01
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Uvolňování karanténních opatření nebude ve finále nic jednoduchého. Včera jeden z hlavních epidemiologů z amerického vládního týmu varoval Donalda Trumpa před fatálními důsledky rychlého rozvolňování karanténních opatření (které je podpořeno více tlakem byznysu než seriózními daty). Strach z druhé vlny epidemií navíc přiživují negativní zprávy o nových případech z Koreje a Číny. A to je důležitá zpráva i pro Česko, kde tento týden nastartovala zatím nejvýraznější vlna uvolňování karantény a ČNB současně představila alternativní scénář počítající s opětovným startem epidemie, který nevypadá vůbec pěkně.

V takovém případě by bezesporu muselo dojít na nekonvenční nástroje měnové politiky, o kterých na pondělním setkání s analytiky mluvil vlivný člen bankovní rady Tomáš Holub. Podle něj nyní ČNB analyzuje další možnosti, jak bojovat s případným propadem ekonomiky a souvisejícími deflačními tlaky. A mezi uvažovanými variantami jsou i nové intervence proti koruně. Ty však v tuto chvíli podle našeho názoru nejsou vhodným nástrojem hned z několika důvodů.

Za prvé, exportéři jsou daleko víc zajištění proti pohybu kurzu než v roce 2013 (před startem intervencí). Kromě vyššího zajištění exportů na finančním trhu je vyšší i nepřímé zajištění skrze úvěry v eurech. Exportérům by proto slabší koruna zdaleka nejenže tolik nepomohla, naopak by přidělala nové starosti se ztrátovým zajištěním ve chvíli, kdy tržby ze zahraničí výrazně slábnou. Ostatně i anketa mezi zhruba 400 podniky na naší Ranní kávě (odpovídalo reálně sto firem) ukázala, že většina by naopak ocenila stabilizaci koruny a zabránění jejím dalším přirozeným ztrátám (skrze prodej devizových rezerv).

Za druhé, oproti roku 2013 máme v Česku velký objem krátkodobého zahraničního kapitálu (ve formě vkladů a dluhopisů). Centrální banka by oslabením koruny (nebo samotným signálem, že se k výraznému oslabení chystá) mohla lehce uvést zahraniční kapitál do pohybu a nastartovat jeho odliv. Vzhledem k tomu, že zahraniční vlastníci se podílí stále zhruba ze 40 % na držbě českých státních dluhopisů, takový odliv by se podepsal na růstu rizikových prémií na českém vládním dluhu. A vyšší rizikové prémie na vládním dluhu by zdražily peníze pro podniky i domácnosti - opak toho, co si pravděpodobně centrální banka přeje.

Za třetí, je nutné si uvědomit, že míč dnes daleko více než v roce 2013 leží na straně rozpočtové politiky. Výpadky příjmů a záchranné programy (programy COVID, Antivirus a další) povedou pravděpodobně k výrazným schodkům. A důležitou rolí centrální banky může být časem zabránit tomu, aby vyšší emisní aktivita státu nevedla k (výše zmíněné) horší dostupnosti peněz pro soukromý sektor. I když se dnes státu zatím daří velice dobře emitovat nové dluhopisy, je to i díky tomu, že zahraniční vlastníci do této chvíle vnímali centrální banku spíše jako pojistku proti ztrátám koruny (při příliš velkých ztrátách korunu stabilizuje) než jako “startér” nových ztrát české měny. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká měna se po pondělním propadu stabilizovala a pohybuje se v okolí 27,50 EUR/CZK. Pokud však zůstane ve hře varianta “nových” intervencí proti koruně (viz úvodník) a současně bude panovat nejistota ohledně uvolňování karanténních opatření (a eventuálním náběhu druhých vln epidemie), zůstane koruna spíše pod tlakem. A to nehledě na čísla z reálné ekonomiky. 

Zahraniční forex
Dolar včera spolu s padajícími akciovými trhy na Wall Street oslabil poté, co hlavní epidemiolog a zdravotní poradce Bílého domu A. Fauci varoval Donalda Trumpa, před fatálními důsledky rychlého rozvolňování karanténních opatření bez důsledného testování. S tím pak souznělo další varování vlivného člena vedení Fedu Bullarda, který včera uvedl, že protahující se karanténa povede k bankrotům v masovém měřítku. Do celkově blbé nálady přitom zapadl i report o americké inflaci za duben. V ní jádrová složka vykázala rekordní propad, přičemž naopak vyšší byly ceny potravin. Celkově se tak meziroční inflace v USA snížila již na 0,3 % a zatím potvrzuje náš výhled, že v druhé polovině se ocitne v deflačním teritoriu (byť ceny potravin jsou proinflačním rizikem prakticky všude).

Dnešní kalendář bude zajímavý spíše z pohledu evropských dat - čeká nás průmyslová výroba v E(M)U za březen a výsledek britského HDP. V obou případech jde o riziková, byť trochu starší data, pro euro, resp. libru.

Ropa
Navzdory hlubším produkčním škrtům ze strany Saúdské Arábie a spol. se ropa Brent nadále drží pod hranicí 30 dolarů za barel. Příliš povyku včera nevyvolal ani další ze série tweetu amerického prezidenta Trumpa, který kvitoval kombinaci rostoucích cen ropy (výhodné pro domácí energetický průmysl) a nízkých cen pohonných hmot (výhodné pro americké spotřebitele/voliče). A jak sám dodal, tohle je dle něj “nejlepší ze všech světů”.

Americká EIA včera představila aktualizovaný výhled na ropný trh, ve kterém počítá s propadem ropné poptávky v tomto roce o 8,1 mil barelů denně (původně 5,2 mil barelů denně), zatímco v roce 2021 očekává růst o 7 mil. barelů denně. Americká produkce ropy klesla dle EIA jen v dubnu téměř o 500 tis. barelů denně na 12,4 mil. barelů denně, přičemž do konce roku 2020 by měla těžba propadnout až na 11 mil barelů denně. Celkově pak EIA očekává postupné rebalancování trhu, tedy z přebytku 2,6 mil. barelů denně v roce 2020 by se měla bilance překlopit do deficitu 1,9 mil. barelů denně v roce příštím.

Akcie
Americké akciové trhy zakončily včerejší obchodní den v záporných hodnotách a zkorigovaly tak zisky z posledních dní, kdy zejména technologický Nasdaq rostl šest dní v řadě. Index S&P 500 odepsal 2,1 % na úroveň 2870 bodů a uzavřel včerejší seanci na svých denních minimech. Společnost Coty propadla o 9,4 %, Macy’s o 5,3 % a například Kohl’s o 3,7 %. Podobně se vyvíjelo obchodování pro Albemarle, jehož akcie odepsaly 8 %. Nedařilo se technologiím, kde o více než dvě procenta níže zakončil obchodování Microsoft, Intel nebo Netflix. Zcela opačný vývoj zaznamenaly akcie AbbVie, které posílily o 2,9 %. Společnost General Mills zpevnila o 2,8 %. Index Dow Jones odepsal 1,9 %, S&P 500 2,1 % a Nasdaq 2,1 %.

 

Čtěte více:

Oživení „V“ a pak velký posun k robotům?
12.05.2020 17:38
Ještě před poměrně krátkou dobou se o robotech uvažovalo zejména v sou...
Komentáře z Fedu dokreslují dilema návratu k normálu. Akcie zůstávají rozpačité
12.05.2020 17:04
Při procesu postupného otevírání ekonomik je samozřejmě klíčové načaso...
Summary: Výrobce kabelů Prysmian má za sebou solidní kvartál, stažený výhled už nikoho nepřekvapí
12.05.2020 17:24
Italský výrobce kabelů Prysmian má za sebou solidní kvartál, ve kterém...
Výhled Patrie pro výsledky O2: Dopad Covid-19 by neměl být příliš negativní
14.05.2020 17:48
Tuzemský telekomunikační operátor O2 C.R. plánuje zveřejnit své hospod...
Wall Street v závěru propadla; AbbVie +3 %
12.05.2020 22:34
Americké akciové trhy zakončily dnešní obchodní den v záporných hodnot...

Váš názor
  • Ač exportér a obhájce
    13.05.2020 20:12

    předchozích intervencí ČNB se domnívám, že je kurs kolem 27 Kč/€ "tak akorát" a další zásah v tomto směru by (alespoň průmyslu) nijak nepomohl. Současným problémem je totiž vymizení poptávky.
    JJa
    • Re: Ač exportér a obhájce
      13.05.2020 20:29

      Obávám se, že je to celé ujeté. Koruna bude oslabovat i bez intervencí
      Velkamedvědice
      •  
        13.05.2020 21:30

        Proč myslíš? (Ne že by mi to nějak vadilo, eur na výměnu mám dost a viděl bych to radši než výrazné posílení.)
        JJa
        •  
          13.05.2020 22:05

          Čekám globálně druhou nohu w
          Velkamedvědice
  •  
    13.05.2020 15:33

    Velmi trefná kritika případných devizových intervencí proti koruně. Snad si ji přečtou i členové bankovní rady. Rozhodně souhlasím rovněž s názorem, že dnes je klíčovým hráčem vláda a její fiskální politika a ČNB by měla v budoucnu dohlížet pouze na případnou obranu koruny proti tlakům na její oslabení a na to aby udržela výnosovou křivku hodně při zemi, tak aby intenzivnější zadlužování státu (kterému se nevyhneme) nevedlo přes růst rizikové prémie u státních dluhopisů k růstu sazeb dostupných pro soukromé subjekty. A na závěr jen zopakuji, že oslabování vlastní měny není uvolňování měnových podmínek. Je to jen diletantský a nebezpečný nesmysl.
    Richard Fuld
  • Singer vylezl z hrobu
    13.05.2020 13:49

    jo jo , zase jednoduché řešení tisknutí ničím nekrytých peněz co znehodnotí úspory, důchody atd... jen nevím jak to znovu nazvou ale pamatuji, jak nám Singer hrozil, nejhorší infekce peněz je deflace a snad že odložíme i pohřeb když nán ho někdo za pád měsíců zlevní... Smál se Slovákům s EUR a dnes se oni smějí nám.... tahle banda lupičů je s tímto nástrojem opravdu nebezpečná a jednou už jí to prošlo.... Bohužel jednou to někdo bude muset zaplatit....Minule si nahrabali spekulanti a teď asi stát... takové plíživé znehodnocování dlouhodobých peněz a úspor... dtto Schilerová... schodek 300 mld ? Ok v roce nouze ale proč na 2021 taky? nějak se jim to kradení zalíbilo a končí to jak s tombolou v "Hoří má panenko"-- tak jim prostě řekneme, že když si to rozkradli tak to tam musí vrátit... tak na chvíli zhasneme.... no to přece pochopěj že když si to rozkradli tak nemůžou nic dostat..." ten Forman to měl v malíku :-)
    TOMTOM
  • Příjemné překvapení.
    13.05.2020 9:19

    Tentokrát jste mne příjemně překvapili, že už nejste zastánci dalšího znehodnocování koruny ze strany ČNB.
    kumulik
  • je to trochu jinak
    13.05.2020 9:18

    intervence nejsou žádoucí, protože ČNB by musela nakupovat korunu. To ale ČNB nechce. Korunu totiž nemusí nakupovat, tu si zadarmo natiskne :-). Eura ale tisknout nemůže :-). Takže je jasné, kdo ten průšvih teď zaplatí, ten, kdo drží korunu :-)
    oradapoisson
    • Re: je to trochu jinak
      13.05.2020 15:42

      Obávám se, že každá centrální banka může vytvářet likviditu v jakékoliv měně. Ano narušilo by to zažitý koncept toho, že k tomu aby centrální banka bránila vlastní měnu před oslabením potřebuje devizové rezervy. Nebyl by to ale první velmi silně zakořeněný mýtus, který by v bankovnictví padl.
      Richard Fuld
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů