Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Evropští spotřebitelé hromadí úspory

FT: Evropští spotřebitelé hromadí úspory

28.05.2020 6:13
Autor: Redakce, Patria.cz

V Evropě roste množství peněz na účtech. Lidé na hospodářskou nejistotu a společenské změny vyvolávané koronavirové krizí reagují spořením. A ekonomové se obávají, že na záchranu padající evropské ekonomiky tentokrát nepřispěchají. Míra úspor v březnu ostře stoupla ve čtyřech z pěti největších evropských ekonomik, čímž překonala dlouhodobé průměry.

Francouzští střadatelé si dali v březnu stranou skoro 20 miliard EUR, ukazují data ECB. Dlouhodobá průměrná měsíční změna byla u bankovních vkladů přitom 3,8 miliardy EUR. Italští střadatelé si dali v březnu stranou 16,8 miliardy EUR. V italském případě je dlouhodobá průměrná měsíční změna 3,4 miliardy. Španělské domácnosti ušetřily 10,1 miliardy EUR proti měsíčnímu průměru 2,3 miliardy. Data britské centrální banky pak ukazují, že bankovní vklady britských domácností poskočily v březnu o 13,1 miliardy liber. Byl to vůbec největší měsíční nárůst.

V Německu naopak bankovní vklady prudce klesly. V tomto případě to však signalizuje, že německé domácnosti nechávaly peníze pod polštářem. Němci to tak v krizích mají rádi. Podobný jev nastal i na vrcholu finanční krize z roku 2008.

úspory Evropa spotřeba obchody vklady

„Toto je jeden z velkých makroekonomických problémů, totiž jak dlouho budou domácnosti odkládat výdaje,“ uvedl na webináři z minulého týdne hlavní ekonom ECB Philip Lane.

Prudký nárůst úspor v bankách naznačuje, že spotřebitelé by nemuseli dát takový prostor rekonvalescenci ekonomiky postavené na spotřebě. Prognózy Evropské komise naznačují, že vysoká míra úspor s námi v tomto roce zůstane, i když řada Evropanů se během roku možná ještě rozhodne utrácet. Podle těchto odhadů, uveřejněných v jarní makroekonomické prognóze, stoupnou úspory domácností z loňských 12,8 % disponibilního příjmu v tomto roce na rekordních 19 % . Příští rok by mohly spadnout někam k 14,5 %.

„Hodně domácností nahromadilo v posledních několika týdnech nedobrovolně úspory, takže jejich bankovní rozvahy budou zdravější než před krizí,“ uvedla podle FT Melanie Debonoová, ekonomka Capital Economics. „Hodně se jich ale bude zdráhat utrácet stejně bezstarostně jako v minulosti, protože se budou pořád obávat zalidněných míst, hromadné dopravy a cestování do zahraničí,“ podotkla také.

Německá pojišťovna Allianz předpovídá, že do konce roku 2020 budou mít evropští střadatelé pořád na účtech dodatečných 400 miliard EUR, což by odpovídalo 3 % unijní ekonomiky.

Podle této pojišťovny klesla soukromá spotřeba ve většině Evropy o více než třetinu. Obrovská nejistota kromě toho mění způsoby uvažování a ukládání peněz, tvrdí její hlavní ekonom Ludovic Subran. „Čím déle setrváváme v tomto zpomaleném modu, tím více se tyto změny zapíšou do lidského chování.“

Někteří centrální bankéři a ekonomové říkají, že spořicí tendence by mohly mít i pozitivní účinek: větší úspory domácností by mohlo jít nasměrovat do investic do státních dluhopisů. To by obratem mohlo zafungovat jako opora pro obrovské množství dluhu, který teď řada zemí potřebuje nabrat, aby financovala svoji odpověď na pandemii.

ECB očekává, že úroveň evropského vládního dluhu stoupne o zhruba 20 procentních bodů v poměru k HDP. Její šéfekonom Lane ale vyjádřil naději, že evropští šetřílci si nakonec trochu tohoto dluhu nakoupí.

„Jak ukázaly příklady Číny a Japonsko, kterým (během hospodářských krizí) také stouply úrovně zadlužení, pokud velkou část dluhu drží domácnosti v domovských zemích, vysoké veřejné zadlužení negeneruje vnější hospodářský tlak,“ uvedl Lane v nedávném rozhovoru s nizozemským listem De Telegraaf.

Prodej italského dluhu z minulého týdne byl možná prvním signálem, že dodatečné drobné úspory nacházejí cestu i na trhy s domácím dluhem. Investoři si rozebrali dluhopisy za rekordních 22 miliard eur, z toho dluh za 14 miliard eur koupili právě drobní investoři.

Nadto přicházejí náznaky o postupném návratu těch, kdo jsou ochotni „pustit chlup“.

V Německu se počet zákazníků, kteří vkročili do kamenných obchodů, ve druhém květnovém týdnu zvedl na nejvyšší hodnoty od začátku karanténních opatření v polovině března. I tak ale zůstává 38 % pod průměrem na začátku roku. V Itálii se už také zákazníci vracejí, i když pomaleji. V půlce května jich bylo v obchodech o více než 60 % méně v porovnání s prvními dvěma měsíci roku.

A něco se pořád prodává.

Třeba kola, tvrdí Ismail Cakal, majitel obchodu s osobními koly ve Frankfurtu, s tím, jak se lidé v německém finančním centru snaží vyhnout hromadné dopravě. Poptávka šla prý raketově nahoru a některé letošní modely jsou už vyprodané. „Pro nás byly minulé týdny jednoduše šílené,“ dodal podle FT.

Zdroj: FT

 
 

Čtěte více:

Cenný (toaletní) papír
06.04.2020 17:59
Dovolím si dnes po dlouhé sérii vážných komentářů jeden trochu odlehče...
Portfolio COVID-19: Detaily k investičním tipům v e-commerce a běžné spotřebě
07.04.2020 10:50
Finanční trhy zůstávají vysoce volatilní, ale propad cen zároveň láká ...
Koronavirus a rozvoj e-commerce v Číně
11.04.2020 16:22
Zatímco koronavirus je hrozbou pro celkový růst Číny, v oblasti online...
EK: Spotřebitelská nálada v EU i eurozóně prudce klesla
22.04.2020 16:29
Spotřebitelská nálada v eurozóně i v celé Evropské unii se v dubnu pod...
EK: Spotřebitelská nálada v eurozóně i v EU se v květnu zlepšila
20.05.2020 17:59
Spotřebitelská nálada v eurozóně i v celé Evropské unii se v květnu po...
GfK: Nálada spotřebitelů v Německu se po pandemii zlepšuje
26.05.2020 10:32
Nálada spotřebitelů v Německu se po pandemii zotavuje. Index důvěry na...

Váš názor
  • co to zase je...
    28.05.2020 13:53

    Tohle je hlavní ekonom ECB ? Předci když vláda zavře všechny obchody krom jídla a nedovolí dovolený tak nelze utrácet. Povedený článek novináře z Financial Times.
    snb rulezz
    • Re: co to zase je...
      28.05.2020 14:54

      Z této jedné citované věty je zřejmé to, že nikdo neví, kolik měsíců dál se budou úspory hromadit. Makroekonomicky se posilují bilance o biliony, aby ekonomika firem nezkolabovala, ovšem spotřebitel, který nemůže utrácet za co byl zvyklý (ve svém průměru, kvapíkovým tempem) do toho všeho ještě nevlastní vinou strká vidle. 2008 není hluboká historie pradědečků, mnozí stále aktivní lidé řeší druhou vážnou krizi v rychlém sledu za sebou a ekonomy bolí hlava z toho, kolik si z minula pamatují. Střet dvou světů: ekonomové potřebují držet plyn na podlaze při rozvolňování. Epidemiologové z toho nadšeni nejsou, ale dnes už nemají křivky smrtonosnou tendenci. Snad nepřijde druhá vlna dřív než vakcína. Čas neúprosně letí vpřed. A ty špatné zprávy (ekonomické) se teprve začnou hromadit.
      Mudr.c
  •  
    28.05.2020 7:36

    přeci bylo všude zavřeno? jak mohou pomateni ekonomové z jednoho měsíce dělat závěry fakt nechápu....a kdyby to tak bylo, bude to pouze v pořádku....itálie je předlužená a nebude se muset zachraňovat.....spotřebitelé i v krizi budou moci své úspory utratit
    abc1
    •  
      28.05.2020 8:08

      Tak pokud mají banky takové rezervy z úspor můžou klidně vyplácet dividendy.
      ?
      •  
        28.05.2020 8:40

        Nejracionalnejsi jsou stradatele v Nemecku. Uspory v krizi vybrat a mit cash doma. k cemu by byly penize v bankach kdyby doslo na nejhorsi.. ja vlastne uvazuju podobne >)
        Ai-kun
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení