Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Je německý záchranný balík skutečně chytrý? Dolar je nervózní z Fedu

Rozbřesk: Je německý záchranný balík skutečně chytrý? Dolar je nervózní z Fedu

10.06.2020 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Německo v evropských tabulkách srovnávajících výši pomoci jednoznačně vyčnívá. Celkový objem oznámené pomoci blíží 50 % HDP. Většina doposud oznámených opatření však byla šita na míru první fázi krize, kde jde o to zabránit v “zamrzlé ekonomice” vlně insolvencí a propouštění. I proto se jednalo zejména o garantované půjčky a odklady splátek daní, a co se týká přímé finanční pomoci, mířila do ekonomiky zatím zejména skrze kurzerbeit - odrazující od okamžitého propouštění, které jsme viděli například v USA.

Co však udělat v druhé fázi krize, kdy v rozmrzajících ekonomikách půjde o to “chytře” stimulovat poptávku tak, aby návrat k normálu byl co nejplynulejší? Německá vlády v uplynulém týdnu představila dva balíky, které s tím mají pomoci. Objem okolo 130 miliard eur (3,8 % HDP) sice není tak impresivní jako programy pro první fázi krize (zejména zaručené úvěry), jedná se ale stále o výrazný stimul, který víceméně odpovídal očekávání trhu. Otazníky však visí nad strukturou stimulačního balíku. Je připraven tak, aby podpořil nákupy Němců v druhé polovině roku 2020. Jedná se však o dočasnou poměrně jednoduchou stimulaci, která rychle vyprchá a těžko ji tedy nazvat “chytrou”.

Mezi představenými opatřeními vyčnívá záměr dočasně snížit DPH z 19 na 16 % (a ze 7 na 5 %) od 1.července do konce roku 2020. Je otázkou, do jaké míry se skutečně projeví dočasně snížená DPH v cenách. Pro spotřebitele to ale i tak může být dobrý důvod, proč urychlit nákupy některých statků dlouhodobější spotřeby - pračky, ledničky, televize apod... Problém je, že lepší výkon v druhé polovině roku 2020 bude asi automaticky znamenat horší výsledky na začátku roku 2021. Dočasné budou i efekty řady dalších opatření, jako jsou například jednorázové příspěvky na děti nebo slevy na energiích. 

Je tak otázkou, zda německá cesta stimulace poptávky bude skutečně “chytrá”. Na jednu stranu je správné, že pomoc přichází v dostatečném objemu a rychle - opatření podpoří spotřebu již v druhé polovině roku, což může mít na spotřebitelské a podnikatelské nálady pozitivní dopad. Na druhou stranu velká část prostředků jde na dočasnou stimulaci spotřeby, zatímco investice (s pozitivnějšími dlouhodobějšími přesahy) jako by zůstaly stát na vedlejší koleji. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Horší nálada na globálních trzích a nově schválený rozpočet se schodkem 500 miliard korun korunu dostaly dočasně pod tlak, na konci seance se však zklidnila a vrátila se zpět do blízkosti 26,50 EUR/CZK. Rozšířit zisky v nejbližších dnech však může být složité. A nic na tom nemění ani dnešní vývoj české inflace, která byla v 9:00 oznámena za květen na úrovni 0,4 % meziměsíčně a 2,9 % meziročně (v obou případech o 0,3 % nad odhadem trhu).

Zahraniční forex
Eurodolar se v předvečer zasedání Fedu posouvá severním směrem, když dolar se dost možná obává holubičích výstupů z jednání amerických centrálních bankéřů.

Ačkoliv by Fed tentokrát svoji politiku neměl měnit, tak zasedání může být důležité hned ze 

dvou důvodů. Za prvé, Fed zveřejní svoji novou prognózu (první od prosince 2019). A za druhé, je možné, že se šéf Fedu Powell vyjádří k dalšímu vývoji bilance centrální banky. Ta raketově roste, a to navíc bez jasných (kvantitativních) pravidel. Mluvíme-li pak konkrétně o rizicích pro eurodolarový trh plynoucích ze zasedání Fedu, tak mezi ně určitě patří právě nová prognóza. Ta se může se jevit velmi pesimisticky a může ukázat na přání držet oficiální úrokové sazby na nule několik let. 


Ropa
Ropa Brent v průběhu včerejšího obchodování vystoupala nejvýše za poslední tři měsíce, překvapivý růst zásob ve Spojených státech však její cenu srazil zpět k 40 USD/barel. Dle Amerického petrolejářského institutu vzrostly zásoby surové ropy o 8,4 mil. barelů a nad očekávání silně přidaly také zásoby středních destilátů, což podtrhlo medvědí vyznění reportu. Dnes odpoledne přijdou na řadu oficiální čísla k zásobám od americké EIA.

Právě EIA včera představila svůj aktualizovaný výhled na ropný trh a nejzajímavější číslo se týkalo americké produkce ropy. Ta dle agentury propadla jen v květnu meziměsíčně o 1,02 mil. barelů denně, přičemž na konci tohoto roku by měla celková produkce čítat 10,7 mil. barelů denně (vs. 12,8 mil. barelů denně v prosinci 2019). EIA tak dále prohlubuje svůj negativní pohled na domácí produkci, a to navzdory tomu, že někteří producenti břidlicové ropy již v reakci na rostoucí ceny ropy odstupují od drastických plánu na redukci těžby.

 

Čtěte více:

Jak využít ETF ve svém portfoliu. Webinář začíná dnes v 16:30! Ještě se můžete přihlásit!
05.08.2020 10:02
Zajímá vás, jak nechat burzovně obchodované fondy ETF pracovat ve svém...
Natixis: Bude to tentokrát v USA jinak?
10.06.2020 6:03
Ve Spojených státech klesá nezaměstnanost po recesích rychleji než v ...
Strategie pro současné trhy: Napjaté akcie a stále příliš hotovosti stranou. Co s tím?
09.06.2020 12:15
Žádná z hlavních tříd aktiv nevykazuje momentálně tolik optimismu jako...
Jirásek hledí do minulosti, Libuše a akcie hledí do budoucnosti
09.06.2020 17:42
Akciový trh se nezaobírá krátkodobými problémy ekonomiky, namísto toho...
Wall Street zakončila nerozhodně, Nasdaq poprvé nad 10 000 body
09.06.2020 22:09
Americké akciové trhy uzavřely dnešní obchodování nerozhodně, když Dow...
Bloomberg: Do londýnské City se vrací život - prolitý dezinfekcí
10.06.2020 8:50
V londýnské finanční čtvrti City jsou vidět první známky života. Maklé...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m