Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Tento týden rozhodne o dalším osudu pandemie v Česku

Rozbřesk: Tento týden rozhodne o dalším osudu pandemie v Česku

19.10.2020 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Druhá vlna pandemie zatím v Česku podle posledních čísel nepolevuje - máme za sebou rekordní sobotu i neděli. A o dalším osudu vládních karanténních opatření rozhodnou pandemická čísla z tohoto týdne. I když však přírůstky nově nakažených poleví a Česko se vyhne úplnému uzavření ekonomiky (lockdownu) sázky na uvolnění opatření již 2. listopadu jsou nerealistické. 

Jednoduché propočty ukazují, že i pokud by stávající sada omezujících opatření vedla k poklesu reprodukčního čísla v Česku na 0,8, bude zapotřebí zhruba tři měsíce na to, aby denní přírůstky nakažených klesly na pod snesitelných 300 nových případů za den. I když mohou posílené zdravotní kapacity vést vládu k toleranci vyšších přírůstků nakažených, těžko půjde velkou část omezení rozvolnit. Zvlášť pokud se potvrdí, že v průběhu zimy je složitější “držet vir na uzdě”.

Je tedy pravděpodobné, že po většinu čtvrtého kvartálu zůstane česká ekonomika sešněrovaná opatřeními a projde další zatěžkávací zkouškou. Vláda připravila tentokrát relativně rychle nová opatření na podporu ekonomiky, která jsou tentokrát zaměřena primárně na odvětví bezprostředně zasažená novými opatřeními - pohostinství, hoteliérství, kultura, dopravci. Je třeba si ale uvědomit, že přetrvávající velká nejistota spojená s dalším vývojem pandemie dopadne tentokrát daleko více na poptávku v celé ekonomice. A celkový objem poskytnutých prostředků do ekonomiky na podzim pravděpodobně bude nižší než na jaře. Navíc přestávají platit ochranná právní opatření jako “lex covid” a mimořádná moratoria. To vše namixuje velice toxický koktejl, se kterým nebude jednoduché se vypořádat.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna zatím nereflektuje rekordní přírůstky nakažených a zůstává relativně stabilní v bezprostřední blízkosti 27,30 EUR/CZK. V tomto týdnu bude pro korunu kritické sledovat, zda druhá vlna pandemie polevuje…, vidina tvrdších opatření by ji pravděpodobně poslala znovu do výraznější defenzivy.

Zahraniční forex
Na eurodolarovém trhu přetrvává klid před bouří, kterou mohou představovat americké volby za 14 dní. Z tohoto úhlu pohledu je možná důležitější dění na americké politické scéně pro měny v emerging markets, neboť ty mohou buď pozitivně reagovat na zprávy o dohodě nad dalším fiskálním balíkem v USA a nebo trpět nejistotou, jak se vše v Americe po volbách vyvine. Dodejme, že tento čtvrtek v noci se má konat poslední z televizních debat kandidátů na amerického prezidenta.

Speciálně pro zlotý je však důležité sledovat i domácí pandemická čísla. Polsko totiž již v absolutních přírůstcích předstihuje Českou republiku. Je to sice 4x lidnatější země, avšak jde o trend a ten není dobrý, zvláště pokud si uvědomíme, že přijatá karanténní opatření jsou v Polsku zatím na nižší úrovni než u nás.

Akcie
Obchodování na Wall Street v pátek začalo poměrně optimisticky. Nejlepší výsledek si připsal Dow Jones index, který posílil o +0,4 %. Nahoru ho vytáhly dobré zprávy pro akcionáře Boeingu (+1,9 %). Širší index SP500 přidal pouze +0,01 % a technologický Nasdaq Composite pak uzavíral dokonce o -0,36 % níže pod čtvrtečním závěrem. Nedařilo se akciím Apple (-1,4 %) nebo Amazon (-2 %).


Čtěte více:

Víkendář: Fama o bublinách, negativních cenách ropy a inflaci
17.10.2020 8:20
Eugene Fama je držitelem Nobelovy ceny za ekonomii a autorem několika ...
Víkendář: Jak najít dalšího Warrena Buffetta a investovat v současné době
18.10.2020 9:55
Jestliže přechod k pasivnímu investování vytlačuje z trhu špatné aktiv...
Goldman Sachs: Technologie předají růstovou štafetu bankám a automobilkám
19.10.2020 5:57
Příval politických a ekonomických změn dočasně ukončí silný výkon na t...
Jak by ekonomika měla fungovat?
16.10.2020 18:24
Proč Bůh stvořil ekonomy? Prý proto, aby vylepšil image těch, kteří př...
Záznam webináře s Petrem Kasou: Co vše řekl k Pilulka.cz a jak bude řešen přeúpis emise?
16.10.2020 17:33
Nejvýše 800 tisíc kusů může být nabídnuto v rámci úpisu akcií Pilulka....
Vláda schválila odklad EET až do konce roku 2022
16.10.2020 17:52
Vláda dnes schválila odklad elektronické evidence tržeb (EET) do konce...
Wall Street při pátku obchodovala smíšeně. Boeing +1,9 %
16.10.2020 22:05
Obchodování na Wall Street při pátku začalo poměrně optimisticky – pov...
Růst čínské ekonomiky ve 3. čtvrtletí zrychlil na 4,9 %
19.10.2020 8:30
Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny ve třetím čtvrtlet...

Váš názor
  • Pesimismus neni na miste
    19.10.2020 10:46

    Pokud ted mame 25000 denne, to je krasnych 750000 za mesic a promoreni budeme hned. Uz se par lidi i stihlo promorit, takze za mesic nebo 2 nebude mit covid co na praci a vytizeni nemocnic poklesne. Duchodovy system si take dlouhodobe ulevi, treba bude covid dlouhodobe ziskovy pro statni kasu, to se spatne hodnoti predem
    Trade4fun
    • Re: Pesimismus neni na miste
      19.10.2020 11:00

      Ano je možné, že za měsíc budeme mít promořeno 20% populace, nicméně zbyde tu těch 80% nepromořených a nemocnice jsou na pokraji přetížení už nyní, kdy je nakažených max. kolem 5%. Jsou pohřební ústavy a krematoria připravené na 1000 mrtvých denně? To se totiž stane, když se rychle promoříme.
      ..
      • ČAU LIDI!!!!
        19.10.2020 11:10

        žiadnu paniku!!!! Zvládnu? nezvlanu? pohrebné ústavy??? Žiadne starosti, v krízovom pláně s němocnicou pomože armáda a s mrtvymi pomožu bioplynky. Zľavní sa vám na pár mesiacov energia!!!!!!
        oradapoisson
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!!!!!
    19.10.2020 10:15

    Tento týždeň rozhodně o dalšiom osudě. Já si myslím, že děláme pre to maximum. Já som samozrejme postupoval podle najlepšieho svedomia a vedomía podľa samozřejme doporučenia mojich expertov. Podľa vlády odborníkov. Děláme všetko pre to, abyzme mali tisíc mrtvých. Ano (budě líp), možeme povedať, že máme tisíc mrtvých… No… Tisíc mrtvých je průměr troch dňů v Českéj republike. V Českéj republike zomrie 110 tisíc lidí za rok, 27 tisíc na rakovinu, v průměru 350 denně. Tak sa preboha bebojte tiež zomrieť. Takže já si myslím, že zme vždycky robili maximum. Já niesom epidemiolog, máme nějaké odborníkov a v podstatě teďka jsme dospěli k nějakému názoru. Takže si němyslím, že bych byl nepokornej. Já něviem, aké chyby se staly. Já něviem, kdě je nějaký zásadný problém. My zme teď prijali nějaké rozhodnutia já samozřejmě ano(budě líp). Takže to je podľa mňa v této fázi zbytečná debata. Já němám pocit, že by zme dělali niečo špatně, nikdo poriádně ten vir, možeme sa baviť, tady je odborník, možetě sa spýtať primárov, ako ten virsa chová. On ma ten vir prestal počúvať aj napriek tomu, že ministry iných vlád cudzích krajín mňa na jari povedali, že ja som bol a som ostal aj teraz najlepší premier tejto krajiny, ktorý kdy koho ona mala. Ja pochopím, že ten virus poškodzuje modzog. Však pozritě na malačovnu. Úplně jej odjeb@l modzog. povedala o mně že som idi ot. Pochopítě to? Ona totiž ochorela už pred narodením a terazky sa to prejavuje. Ja som neni idi ot!!! ja som najlepší premiér v tejto kraině za posledných päť tisíc rokov aj dlhšie. Ano(budě líp) zavreli zme školy a hospodských zlodějov. Tých zatiaľ doma, ale potom pojdu rovno do base zlodeji, budě to koněčné riešenie zo zlodějmi. „My jsme zkrátka rozhodovali a v březnu niekto přišiel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ty, který měli přijít, nepřišli,“ Tak buděme kompenzovať tie najväčšie firmy. Dotácie do agrofertu, čo to vravím, něviem čo je to agrofert, něviem komu patrí agrofert, veď teraz uč pálim lieh, až sa mi kúrí od ri ti. Čo to vravím, ja nič nepálim, ja len čerpám, ja nečerpám, ja nič nemám. Až to všetko zkončí, pozvem vás do čapieho hniezda, něviem koho je čapie hniezdo a tom to oslávime. Jedno pivo budě stát pätsto korún ale moji voličo ho budú mať len za tri stovky!!!!! Aj jagro přídě so mnou pred voľbami opekať kura, lebo aj jemu sa hodia moje peniaze, lebo si vás všetkých kúpim. Preto mňa voltě!!!!!!! VOLTĚ BUDĚ LÍP
    oradapoisson
    • rozkrádání čr
      19.10.2020 10:39

      v přímém přenosu pokračuje a už to ani netají , zemědělci a potravináři měli dva nejlepší finanční roky a Mirek s Andym si klidně vezmou z daní 3mld aby jim bylo lépe, to snad ani nemůže být realita :o(
      Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university