Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poučný příběh švýcarského franku

Poučný příběh švýcarského franku

19.10.2020 17:17

Letošní situace ve světě s sebou nese to, co bychom mohli nazvat explozí rozvah centrálních bank. Ta na jednu stranu nepřekvapivě vyvolává obavy z inflace a destrukce měn. Na stranu druhou je ale podle mne dobré mít na paměti, že ani historicky, ani teoreticky zdaleka neplatí, že růst rozvahy centrální banky rovná se automaticky vysoká inflace a/nebo destrukce měny. Pokud by tomu tak bylo, musel by například švýcarský frank už být na trzích někde na úrovni dolaru. Ovšem toho zimbabwského. I proto je podle mne ohledně podobných témat namístě klid.

V pátek jsem tu ukazoval graf porovnávající velikost rozvah centrálních bank v dlouhé řadě zemí. Pokračováním tohoto grafu může být ten následující, který u Fedu, ECB, Bank of Japan a švýcarské SNB ukazuje, jak jsme se k současným nafouknutým rozvahám dostali:
graf 1
Zdroj: Twitter


SNB má rozvahu k produktu zdaleka největší již více než deset let. O nějaké destrukci švýcarského franku ale těžko hovořit (i když i zde podobné názory zaznívají). Kauzalita je obrácená – síla a status bezpečného přístavu, který frank má, vedou k tomu, že rozvaha centrální banky roste. Protože SNB se snaží nedopustit posílení franku na úrovně, které by ohrozily domácí ekonomiku. V květnu tak například guvernér SNB hovořil i o tom, že SNB nemá jinou alternativu, než držet negativní sazby, protože bez nich by frank byl ještě více atraktivní a prudce by posiloval.

Ve Švýcarsku kvůli mohutnému tisku peněz nezvedá hlavu ani vysoká inflace, naopak. Jak to? Odpověď je na té základní úrovni jednoduchá: Rozvaha centrální banky a peněžní nabídka rostou v době, kdy roste poptávka po penězích (nebo přesněji řečeno „protože“ roste tato poptávka). Na to vše pak můžeme namítnout, že Švýcarsko je dost speciální případ, ale úplně stejný mechanismus „nabídka vždy relativně k poptávce“ je třeba i za následujícími dvěma grafy. Ty popisují naprosto odtržený vývoj peněžní nabídky a inflace v USA a eurozóně:
graf 2
Zdroj: Twitter

Graf nese celkem populární nadpis, který „vyvrací“ Friedmanovo tvrzení, že inflace je vždy monetárním jevem. Fakticky z mého pohledu vyvrací jen příliš zjednodušený pohled na to, co je to „monetární jev“. Pokud vezmeme do úvahy i poptávku po penězích, jde o něco trochu jiného a tak záhadný (ex post) už není ani v grafech popsaný odtržený vývoj inflace a peněžní nabídky.

K uvedenému toho lze samozřejmě dodat mnoho. Mým cílem zde bylo jen po čase opět pomoci k většímu klidu těm, kteří se nechtějí oddávat hyperinflačním a kolapsovým úvahám. Pokud by měla přijít dlouhodobě vysoká inflace, musely by centrální banky v principu ztratit kontrolu nad monetárními brzdami. To znamená:

Že by jim brzda byla fakticky odňata, čímž se rychle dostáváme na pole politické. Nebo by brzdy ztratily z technického hlediska – nefungovaly by. Zde je podle mne ale dobré mít na paměti, že monetární brzdy jsou svou funkčností obvykle mnohem účinnější, než šlapání na plyn. Jinak řečeno, na provázek se těžko tlačí, ale tahá se za něj lépe. Mají tyto dvě popsané inflační možnosti nulovou pravděpodobnost? Asi ne. Co to tedy vše dnes uzavřít s tím, že to nakonec bude tak, jak budeme sami chtít?


Čtěte více:

Umíráček inflačního cílování
14.10.2020 15:04
Centrální banky letos snižovaly sazby, mnohé až na takzvanou technick...
Bloomberg: Centrální banky apelují na vlády, aby dál pumpovaly peníze
15.10.2020 12:52
Největší centrální banky světa apelují na vlády, aby kvůli dopadům šíř...
Jak by ekonomika měla fungovat?
16.10.2020 18:24
Proč Bůh stvořil ekonomy? Prý proto, aby vylepšil image těch, kteří př...
Natixis: Kdy monetizovaná fiskální politika narazí na své hranice?
19.10.2020 13:58
Francouzská investiční banka Natixis v jedné ze svých posledních analý...
Tisk: Bankéři ČNB Nidetzký a Benda očekávají stabilitu sazeb
19.10.2020 15:39
Dnešní tisk přináší rozhovory s bankéři ČNB Tomášem Nidetzkým a Vojtěc...

Váš názor
  • s inflací
    20.10.2020 13:51

    je to se svobodou, oficiálně jsme uplně svobodní, ale musíme tohle, nesmíme toto, a když neuděláme tamhleto tak..., no a inflace oficiálně skoro není, ale tak nějak je spousta položek, kde platíme o 30-50-500% více a tak nějak víme jak je to se statistikou že :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • ano (bude líp) máte pravdu!
      20.10.2020 14:49

      Já jsem svobodný člověk :-)!!! Tak proč mě stát nařídí, kolik mám platit lidem, kolik jim mám dát dovolené, že jim mám platit sociální i zdravotní v době, kdy leží u moře, že jim mám platit prvních 14 dnů marození třeba i desetkrát do roka. Že mě absolutě všechno nařídí od prkýnka na záchod :-). Vždyť já nemohu už sám nic rozhodnout, já musím absolutně všechno dělat podle nařízení, já nemohu nic vyrobit, nic postavit podle sebe, já totiž sám jako svobodný člověk nemohu o ničem rozhodnout. Vše je dané zákonem a nařízením, povolením a potvrzením. A když se náhodou povede něco vydělat, tak mě to seberou :-)!!!. A víte proč mě to seberou????? Nevíte ????? protože někde těch 13 051 000 000 KČ co dostal STBabiš musí vzít :-) !!!!!
      oradapoisson
      • otroci ?
        20.10.2020 15:43

        takže jsme vlastně otroky systému, je divné, že se ještě někdo snaží, když vlastně nejlepší je nic nedělat :o), asi je to náturou a ještě je to dobré zatím nám Rusnoček ukradl jen dividendy a papíry nám milostivě ponechal /zatím/ :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    20.10.2020 13:15

    "Co to tedy vše dnes uzavřít s tím, že to nakonec bude tak, jak budeme sami chtít?" Přesně tak! O tom co bude rozhodují ti "obyčejní lidé", ne "tradiční" tápající teoretici, které lpění na jejich teoriích přivedly do slepé uličky. Když se lidé "rozhodnou" (výstižněji zpanikaří), že bude hyperinflace, tak bude. Bez ohledu na to jak vysoko centrální banka stanoví úrokové sazby. Když lidé budou spořit a omezovat spotřebu - připravovat se na krizi, přijdou dezinflační tlaky a možná se dočkají i té krize. Když lidé budou utrácet jak diví, bude prosperita a růst naplnění produkčních kapacit až k prasknutí a pak se třeba dostaví i inflace, pokud tedy akční podnikatelé včas nenavýší ty produkční kapacity. Jsme strůjci svého osudu ve svobodném světě svobodných účetních peněz. Za dob zlatých standardů lidé byli svázáni svěrací kazajkou zlatého standardu. Obdobné svěrací účinky by měl v současnosti vzývaný BTC, který má řešit současné neexistující problémy.
    Richard Fuld
    • Ríšo, nic neuzavírej
      20.10.2020 14:52

      sem si lidi můžou psát jak chtějí, třeba i zítra, když budou chtít :-)
      oradapoisson
      • Re: Ríšo, nic neuzavírej
        20.10.2020 14:59

        Oradíku. Nic neuzavírám. Jen jsem citoval autora článku. :-)
        Richard Fuld
  • no, pokusím se porovnat CZK a CHF
    20.10.2020 11:58

    Nebudu při tom používat pro obyčejného člověka (viz.def.Paroubek) těžko pochopitelné exploze rozvah centrálních bank. Ani nepoužiji vývoj inflace nebo monetární brzdy. Rovněž nebudu vycházet z naprosto odtrženého vývoje peněžní nabídky a inflace v USA a eurozóně. Použiji lehce pochopitelné srovnání, kterému porozumí snad každý i volič ANO. Porovnávat CZK a CHF je stejné, jako porovnávat Mercedes-AMG GT S a Trabant 601. Jako porovnávat jachtu SINOT (Billa Gatese) a Hausbót Slapy. Nebo jako porovnávat kýbl medu s kýblem výkalů. Toto si prosím vy ekonomové uvědomte, kam jste to společně dotáhli po třiceti letech.
    oradapoisson
    • Re: no, pokusím se porovnat CZK a CHF
      20.10.2020 13:03

      Ten článek nijak nesrovnává CHF a CZK, takže Vaše směšné agresivní nesmysly "pro obyčejné lidi" jsou značně mimo mísu. :-)
      Richard Fuld
      • Že vy
        20.10.2020 13:24

        jste volič ANO :-)
        oradapoisson
        • Re: Že vy
          20.10.2020 15:00

          Co je Vám potom, čí jsem volič? :-)
          Richard Fuld
      • reaguji nejen na článek, ale především na diskuzi
        20.10.2020 13:22

        takže by bylo dobré si to nejprve přečíst
        oradapoisson
        • Re: reaguji nejen na článek, ale především na diskuzi
          20.10.2020 15:03

          Podle toho, jak jste reagoval to vypadalo, že jste reagoval na článek. Kdybyste reagoval na diskuzi, reagoval byste přímo na příspěvek od abc, ve kterém řeší korunu a švýcarský frank. :-)
          Richard Fuld
          • nerad zde s někým diskutuji
            20.10.2020 15:31

            teď právě dělám výjimku. Je mě jedno koho jste volič, akorát mě to napadlo pro tu vaši podrážděnost :-).
            oradapoisson
  • HICP je jen cast inflace
    20.10.2020 11:14

    A neni ta inflace jen skryta v rostoucich cenach nemovitosti (relativne vuci platum) a zapornych realnych urokovych vynosech? Pokud se nemylim, HICP meri jen zbozi a sluzby?
    wbcom
    • Re: HICP je jen cast inflace
      20.10.2020 11:31

      Logicky CPI consumers price index, měří jen to co se konzumuje neboli spotřebovává. Čili nemovitosti, akcie nebo malby starých mistrů, které nespotřebováváš tam nepatří.
      ..
      •  
        20.10.2020 18:23

        tak bydlenim v nemovitosti "konzumuju" cas straveny v teple, bezpeci, komfortu. Toto jsou de facto sluzby, a tudiz i ty by mely byt zahrnuty v HCPI.
        wbcom
  • Řekl
    20.10.2020 6:32

    bych, že brzdy musí být vždy silnější než plyn (zkuste se v autě rozjet, když máte zataženou třeba jen ruční brzdu), ale otázka je, jestli ten jedoucí 'valník' ještě nějaké brzdy má a jaké. Jsou vozidla, u kterých od určité rychlosti brzdu spíš spálíte, než aby došlo k zastavení a smyk taky není zrovna bezpečný způsob. Samozřejmě mluvím o bezpečném a bezbolestném zastavení jak pro ten 'valník', tak pro okolí, protože pokud se na tyto parametry přestanete ohlížet, je možné zastavit vše. A k příměru s tím provázkem, pokud to s plynem a posléze s tím taháním za provázek přeženete, tak se taky může přetrhnout nebo mě uvláčet, protože i malou silou, pokud je dostatečná doba a nízký odpor, mohu dosáhnout hodně vysoké rychlosti. Otázka tedy zní, jak dlouho bude poptávka, jakým způsobem skončí a jak rychle, že. :-))))
    OP
  •  
    19.10.2020 20:46

    no, když tady "expert" Singer zavedl ten slavný kurzový závazek proti té hrozné deflaci, tak taky ekonomové se předháněli, jak česká kačka bude následovat švýcarský frank to prudké posilování.....no a realitu všichni víme......ale my nemáme švýcarský frank, ale českou inflační kačku....tak jaká bude predikce české kačky???
    abc1
    •  
      19.10.2020 21:22

      ČNB prudké poslilování nepředpokládala, to místní celebrity a vyšlo jí to. Proč oslabuje kč dnes je jiný příběh.
      Velkamedvědice
      •  
        20.10.2020 8:37

        ano, jde o to, co je myšleno prudkým posilováním, ale je fakt, že dle prognózy ČNB vývoje Kč, tyto hodnoty Kč nikdy nedosáhla
        abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data