Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Lídři EU musí ubránit zelenou linii

Project Syndicate: Lídři EU musí ubránit zelenou linii

12.12.2020 15:50

Historici se za rokem 2020 budou nepochybně ohlížet jako za zlomovým bodem pro Evropskou unii. Který ze dvou soupeřících titulků však tento rozhodující okamžik popíše?

Na jedné straně by letošek mohly vystihovat sváry a dezintegrace: odchod Spojeného království z EU, spory nad přístupy k migraci, blokace rozpočtu EU a fondu zotavení z covidu-19 ze strany Maďarska a Polska kvůli nové podmíněnosti výplat unijních fondů vládou práva. Na druhé straně by rok 2020 mohl do dějin vejít jako doba, kdy se Evropa konečně rozhodla usilovat o zelenou, dekarbonizovanou ekonomiku, obnovený smysl pro solidaritu a hlubší integraci s cílem formovat své hospodářské oživení.

Vzhledem k zásadnímu zasedání Evropské rady z tohoto týdne bude na hlavách států a vlád EU, aby rozhodly, zda zachovají věrnost hodnotovému jádru Unie. Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová se letos na jaře dohodli na vytvoření fondu pro oživení, čímž položili základ pro budoucnost Evropy. Tento návrh představoval značný odklon od tradičního přístupu EU, zejména z německé perspektivy, protože předpokládal společné půjčky a transferovou unii nad rámec stávajícího rozpočtu EU.

Tento francouzsko-německý průlom se jevil jako hlasité potvrzení evropské zelené dohody a cíle dosáhnout do poloviny století čistých nulových emisí. Evropské komisi umožnil navrhnout Next Generation EU, program grantů a půjček v hodnotě 750 miliard eur určených k řešení zvýšené zátěže, již Evropě – zejména jižním členským státům – působí covid-19.

Po jednom z nejdelších summitů Evropské rady v dějinách lídři EU letos v létě přijali priority a postupy rámce, který se rovná obřímu balíku pro oživení v hodnotě 1,8 bilionu eur. Tato červencová dohoda ale obsahovala dvě stěžejní ujednání týkající se klimatické politiky a vlády práva, které určily podmínky pro uvolňování těchto financí. Na naléhání Evropského parlamentu bylo poté ještě ujednání o vládě práva posíleno.

Program Next Generation EU si vzhledem k jeho symbolické hodnotě pro EU a nezbytnosti pro jižní členské státy brzy vzaly na mušku Polsko a Maďarsko. Tyto dvě země, znepokojené, že mechanismus zohledňující vládu práva by odhalil tamní vládou posvěcené zneužívání fondů EU, a tedy že by omezil sumu, již získají z unijní pokladny, vetovaly jedno z ujednání („rozhodnutí o vlastních zdrojích“), které je nezbytné pro schválení sedmiletého rozpočtu a fondu oživení EU.

To je pro Polsko a Maďarsko riskantní sázka, jelikož kohezní fondy EU v letech 2015-17 financovaly většinu jejich veřejných investic (víc než tři pětiny v Polsku a přes 55 % v Maďarsku). Nicméně vyděračství těchto dvou zemí vyústilo v pat vyvolávající politická pnutí před summitem, jenž proběhne tento týden a musí také schválit nový cíl snížit emise o 55 % do roku 2030.

Summit přišel právě ve chvíli, kdy se s křišťálovou jasností ukazují přínosy fondu oživení. EU prodala svůj nový desetiletý dluhopis s výnosem -0,24 %. Itálie své desetileté dluhopisy prodala s výnosem 0,76 %. Tyto emise dluhopisů přitom zdaleka nepokrývají poptávku zájemců.

Prostřednictvím dluhopisů pro zotavení navíc spěje vpřed mutualizace dluhu, neboť emisí společného dluhu vzniká bezpečné evropské aktivum. Tím se také vyvíjejí základy rozhodovacího rámce pro fiskální politiku na evropské úrovni. Důvěra trhů v EU náležitě vzrostla.

Při subtilnějším pohledu společná fiskální aktivita zakotvená v Next Generation EU dodává legitimitu rázným opatřením (ve formě nákupů aktiv), jež uskutečňuje Evropská centrální banka, čímž v reakci na krizi covidu-19 fakticky vzniká koordinace v oblasti měnové politiky.

Ti, kdo chtějí Maďarsku a Polsku ustoupit, se zaměřují na pokrok, jehož bylo dosaženo ve ztenčování rozpětí mezi úrokovými sazbami, jež platí členské státy na jihu a na severu. Tvrdí, že toto nové ekonomické sblížení, vyvolané programem Next Generation EU, by se nemělo ohrožovat kvůli mechanismu vlády práva. Zejména z pohledu jižních členských států a za situace, kdy na Evropu doléhá děsivá druhá vlna covidu-19, se upuštění od ujednání o podmíněnosti jeví jako nejméně špatné východisko.

Jenže ústupek vyděračství by vážně podlomil věrohodnost EU a oslabil posílenou důvěru globálních finančních trhů v její budoucnost a v budoucnost eura. Otevřely by se dveře dalším zpátečnickým vetům u opatření, jichž je zapotřebí k upevnění demokratického modelu EU a dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Mohutný apetyt finančních trhů po zelených dluhopisech emitovaných EU by opadl, takže by vzrostly výpůjční náklady a nákupy dluhopisů uskutečňované ECB by také mohly utrpět kolaterální škodu.

Na summitu Evropské rady lídři bojovali za finanční budoucnost EU, zelenou dohodu, solidaritu mezi našimi národy a demokratickou volbu. V době, kdy píšeme tato slova, se objevily zprávy, že s Maďarskem a Polskem byl dojednán kompromis. Takový kompromis nesmí nijak slevit ze slibů učiněných v červenci při zrození fondu oživení. Vždyť nejjistějším způsobem, jak podlomit rašící důvěru finančních trhů v EU a její finance, je kompromitovat právě ty hodnoty a podmínky, o něž se takové naladění trhů opírá.

Lamy project Syndicate EU

Pascal Lamy je bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace a komisař EU pro obchod.

Letta Project Syndicate

Enrico Letta je bývalý italský premiér.

Tubiana EU emise

Laurence Tubiana, bývalá francouzská velvyslankyně při Rámcové úmluvě OSN o změně klimatu, je výkonnou ředitelkou Evropské klimatické nadace a profesorkou na pařížské Sciences Po.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Návrh reformy: Základní důchod 10.000 Kč po 25 letech práce. Pod palbou analytiků a ekonomů
11.12.2020 10:57
Návrh důchodové reformy počítá se základním důchodem 10.000 korun pro ...
Blatný: Vládě navrhnu v pondělí přechod do čtvrtého stupně PES
11.12.2020 11:54
Ministerstvo zdravotnictví podle ministra zdravotnictví Jana Blatného ...
Martin Kupka: Pandemie může mít i světlé stránky
11.12.2020 12:26
Jak pandemie proměnila ekonomiku a společnost? Jaké výzvy přinesla fir...
Divoký brexit je pravděpodobnější než dohoda, prohlásila šéfka Komise
11.12.2020 13:46
Krach jednání Evropské unie s Británií je v současnosti pravděpodobněj...

Váš názor
  •  
    13.12.2020 8:21

    Copak Patrii nedochází, že až převezmou moc tyto ultralevicové skupiny, nějaké obchodování na burzách, jak jej známe teď, skončí? Nepřijde mi rozumné kopat za tým, který se mnou nepočítá..
    Berounskej
  • s pardónem
    13.12.2020 7:45

    žvásty této politické neziskovky by tady Patrie vzhledem k udržení svého dobrého jména neměla raději zveřejňovat, k obsahu už se vyjádřil někdo nade mnou ...
    keksa
  • Lídři
    12.12.2020 17:17

    Lídři EU zjevně doufají, že až se tenhle domeček z karet zřítí, budou dávno zapomenuti v politickém důchodu :-(
    Frakul
  • Děs
    12.12.2020 16:33

    Socialismus v jeho nejděsivější podobě. To jsme si naběhli. Sovětskému svazu jsme odolali a pak tohle. Zajímavé že když Rakousko vetovalo vyrobu vodíku, tak se to prostě nepřijalo a nikdo o vydírání nemluvil. Tak to vypadá na jistotu že se za EU země z východní části železné opony za členy nepovažují.
    HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.