Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrh reformy: Základní důchod 10.000 Kč po 25 letech práce. Pod palbou analytiků a ekonomů

Návrh reformy: Základní důchod 10.000 Kč po 25 letech práce. Pod palbou analytiků a ekonomů

11.12.2020 10:57, aktualizováno: 11.12. 17:22
Autor: ČTK

Aktualizováno

Návrh důchodové reformy počítá se základním důchodem 10.000 korun pro každého, kdo odpracoval 25 let a platil odvody. Nynější veřejný penzijní systém by se rozdělil na dva pilíře. Z nultého by se vyplácel základní důchod, z prvního zásluhová část penze za odpracované roky a vychované děti. Lidé s náročnou profesí by mohli chodit do penze dřív, a to o rok za odpracovaných deset let. Jejich zaměstnavatelé by měli vyšší odvody. Plán představily na tiskové konferenci ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová. Podle Maláčové by reforma v prvních pěti letech stála celkem 25 miliard korun a platit by se dala z peněz EU z plánu obnovy.

Podle Nerudové by navrhovaný zákon o reformě vláda měla dostat v únoru. Příští rok by se pak měl přijmout v Parlamentu a k podpisu by ho měl dostat prezident. Od ledna 2022 by se měl zavést základní důchod, dodala Nerudová. Další kroky by se zaváděly postupně.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve čtvrtek v Senátu prohlásila, že tato vláda důchodovou reformu nepředloží a na přijetí změn není do voleb už dost času. Podle Maláčové má princip reformy podporu členů důchodové komise, v níž zasedají zástupci politických stran, odborů, zaměstnavatelů i dalších organizací. "Červená nitka, která se vinula komisí, je snaha o řešení na přípravu na stárnutí a změnu trhu práce po digitalizaci," uvedla Maláčová. Přiznala, že přípravy reformy nabraly zpoždění kvůli koronavirové nákaze.

Maláčová zmínila vedle udržitelnosti i další dva cíle reformy, a to spravedlnost a srozumitelnost. Vzniknout by měla kalkulačka, aby si každý mohl kdykoliv spočítat, jaký důchod by měl mít. Podle plánu by měla fungovat od roku 2023. Od tohoto roku by se měl zavést také bonus za výchovu dětí. Hlavní pečující by měl dostávat měsíčně 500 korun za dítě. Nejvýš by pobíral navíc 1500 korun.

Práce v důchodu by se měla ocenit nižší daní z příjmu. Podle Nerudové dnes člověk s průměrnou penzí za odpracovaný rok navíc dostane 81 korun. "Myslím si, že to není dostatečná motivace," řekla ministryně. Nižší daň by podle plánu pracující důchodci měli mít od roku 2022.

Návrh počítá také s dřívější penzí pro lidi s náročnou profesí. Za každých deset let práce v rizikovém prostředí by mohli jít do důchodu o rok dřív. Týkalo by se to pracovníků v takzvané třetí a čtvrté kategorii, kde se překračují hygienické limity, musí se nosit ochranné pomůcky či je vysoké riziko poškození zdraví. Podle dřívějších podkladů důchodové komise to v roce 2017 bylo 429.900 lidí. Patří mezi ně zedníci, brusiči, svářeči, pracovníci v dolech či sestry se specializací. Jejich zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody.

Podle návrhu by reforma přinesla od roku 2022 do roku 2026 dodatečné příjmy 71,7 miliardy korun, a to po rozdělení pilířů a díky vyšším odvodům firem. Podle Nerudové by se měl základní důchod začít postupně z větší části financovat ze státního rozpočtu. Dodatečné výdaje by činily 96,7 miliardy korun. Peníze by putovaly do příspěvků za děti a dřívějších důchodů náročných profesí. Pokrýt je tak nutné 25 miliard. Podle Maláčové by se daly využít peníze z EU z plánu obnovy. Už dřív zmínila částku 18 miliard.

Analytik Petr Dufek: Ne reforma, jen korekce a ještě posílí závislost na daních z příjmů

Představené změny jsou jen korekcí současného průběžného systému a nakonec povedou posílení jeho závislosti na daňových příjmech, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. A čím rychleji bude tato populace stárnout, což nebude dlouho trvat, tím více peněz podle něj bude třeba na financování penzí. K hodnocení této 'reformy' je třeba vidět její rozpočtový dopad, protože základním kamenem každé penzijní reformy by měla být udržitelnost veřejných rozpočtů, podotkl. 

"Navrhované změny důchodového systému řeší mnohé, bohužel nikoli to nejdůležitější, dlouhodobou finanční udržitelnost. Rozdělení jednoho pilíře na dva více peněz nevytvoří," řekl ČTK analytik Deloitte David Marek. Ve všech variantách podle něj výrazně rostou výdaje na důchody v relaci k HDP, aniž by bylo uvedeno, jak tyto náklady budou pokryty. Nejspíše se navrhovaný systém spoléhá na postupné parametrické úpravy, případně využití jiných daní. Bylo by poněkud ambiciózní navrhované změny pojmenovat jako reformu, dodal.

Výdaje na penze: Letos půl bilionu korun

Na penze se letos vydá kolem půl bilionu korun, příští rok to bude o několik desítek miliard víc. Suma na důchody činí už nyní asi 30 procent výdajů státu. Česká společnost ale stárne. Zatímco na konci roku 2000 pobíralo starobní důchod podle údajů sociální správy 1,9 milionu lidí, letos v září 2,4 milionu. Do důchodů teď putuje asi devět procent hrubého domácího produktu (HDP), v polovině století by to mohlo být 14 procent. Podle expertů a některých politiků není penzijní systém beze změn udržitelný a propadne do deficitů, a to až několika stovek miliard. Nerudová dnes znovu řekla, že bez reformy by se k udržení stability musely penze za deset let snížit o 11 procent.

Změny penzí doporučuje Česku i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Radí mimo jiné systém zjednodušit a část penze hradit z daní, ale také pokračovat ve zvyšování důchodového věku podle prodlužování života. Odsouvání věkové hranice Maláčová odmítá. Podle ní už nyní mají padesátníci problém místo sehnat. Uvedla, že pozdější odchod do důchodu není možný kvůli struktuře ekonomiky s průmyslovou výrobou a "těžkou fyzickou prací". Maláčová a Nerudová předtím přitom zmínily, že reformu je třeba provést i kvůli změnám na trhu práce po nástupu digitalizace a robotizace.

 

Čtěte více:

MF navrhuje vznik panevropského penzijního produktu, chce to EU
18.09.2020 14:30
Ministerstvo financí poslalo k připomínkám návrh zákona o panevropském...
Důchodový systém byl v září v deficitu 30,4 miliardy Kč
22.10.2020 16:55
Systém penzí v Česku skončil v září v propadu 30,4 miliardy korun. Za...
OECD radí dál zvedat důchodový věk a platit část penze z daní
19.11.2020 8:24
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje Česk...
Natixis: Stárnoucí populace a ekonomika – Japonsko ukazuje cestu
25.11.2020 6:07
Řada asijských ekonomik bude v následujících letech stárnout rychleji ...

Váš názor
  •  
    12.12.2020 12:23

    zajímalo by mě, jak dlouho museli hledat v ČSSD tak tupé zvířátko jako Maláčová. Ale možná náhodným výběrem. V ČSSD bych se tomu nedivil. Nevymyslela vůbec nic, ale staví to, jako by od zítřka zahajovala lety na Mars :-)
    lunatic with skateboard
  •  
    11.12.2020 15:11

    V podstatě jde o zavedení základního, jen mírně podmíněného (25 let práce) příjmu pro důchodce, který bude hrazen z daní (resp. z růstu státního dluhu). Sociální pojištění by tak mohlo sloužit na významné zvýšení zásluhovosti (snad). Není to ale bůhvíjaká změna. Pokud by to doprovázelo razantní snížení odvodů zaměstnancům, nebo zaznamenatelný růst zásluhovosti, dalo by se mluvit o nějaké reformě. Takto jde ve finále jen o navýšení důchodů těm, kteří by ho měli pod 10 tis. měsíčně s tím. A těm 10 tis. by slušela automatická každoroční valorizace ale s tím se snad počítá. 500,- Kč pro jednoho ze dvou rodičů je výsměch rodičům, kteří vychovali děti - plátce těch důchodů a černí bezdětní pasažéři, kterým budou důchody platit děti těch druhých, se mohou dál tomuto systému řehtat.
    Richard Fuld
  •  
    11.12.2020 12:55

    Snížení doby na 25 let je krok správným směrem. To míchání zásluhovosti je není extrémní. Tahle změna je ok.
    waits
    • to waits
      12.12.2020 13:48

      To snížení doby na 25 let je sice v pořádku, ale nechápu, proč to tedy od roku 2010 (kdy bylo také 25 let) postupně zvyšovali, takže od roku 2018 je to 35 let: https://www.cssz.cz/duchodova-kalkulacka Podle mě by ta doba neměla být vůbec, nebo výrazně snížená (třeba na 1 rok), samozřejmě by se podle toho odvíjel i důchod. Ale pokud někdo odpracoval "jen" 24 let a odvedl přitom spoustu peněz, ale přesto nemá nárok na žádný důchod, tak to je prasárna :-(
      oh171
      • Další možnost dosáhnout nároku na starobní důchod
        14.12.2020 10:50

        Standardní doba pojištění potřebná pro nárok na starobní důchod se od roku 2010 postupně prodlužuje z původních 25 až na 35 let. Pro osoby, které dosáhnou důchodového věku po roce 2018, je stanovena na 35 let. Těm, kteří nesplní tuto podmínku, zákon o důchodovém pojištění dává další možnost dosáhnout nároku na starobní důchod. Je ale třeba, aby v průběhu života získali alespoň 20 let pojištění včetně náhradních dob nebo 15 let pojištění bez náhradních dob. Důchod však dostanou až o několik let později. Muži i ženy o 5 let později, než je zákonný důchodový věk muže stejného data narození.
        Špaček
  • Ač pravičák,
    11.12.2020 11:02

    mám problém s principem tzv. "zásluhovosti". Je mi proti srsti, aby (z mých daní) nadprůměrně placení státní úředníci měli (z daní mých dětí) i nadprůměrný důchod. Rovněž bonus za vychované děti je sporný. I za ty, co nikdy nepracovaly a pracovat nebudou? Proč radši nezavést možnost posílat část odvodů na důchod rodičům?
    JJa
    • Re: Ač pravičák,
      11.12.2020 11:15

      V tom případě si přečti článek na idnes. Tam je vysvětleno, že ti, co odvádí hodně, by v budoucnu měli dostat ještě méně. Já mám zase problém s tím, aby ti, co odvádí minimum dostali v budoucnu 10 000 - a nemyslím tím zaměstnance.
      kipak
      • Kipak
        11.12.2020 13:56

        A jsme se u toho dělení na OSVČ podlidi.Proč jako myslíš jenom je a nemyslíš zaměstnace????!! Realita je taková, že i krachující živnostník platí na důchod miínimálně 2500. To platí ze svého zaměstnanec, který má 38000 hrubého!! Kdo bere míň platí ze svého méně než OSVČ! Zaměstnancům výše socialního naskakuje tím, že za ně odvádí i živnostník.
        Velkamedvědice
        • Re: Kipak
          11.12.2020 15:47

          Nejde spíš o to kolik přiteče do systému za zaměstnance a kolik za živnostníka? Za zaměstnance s minimální mzdou přiteče měsíčně do systému zhruba 4500. Nic proti živnostníkům nějakou formu podpory oproti zaměstnavatelům si zaslouží, ale pak jsou nejvíce biti malí zaměstnavatelé. Mě by se třeba líbilo, kdyby každá firma měla slevu na odvodech za zaměstnavatele ve výši třeba 50% z odvodů 10 zaměstnanců s nejnižší mzdou.
          ..
      •  
        11.12.2020 11:25

        Zřejmě máš na mysli OSVČ. Všestranně spravedlivou reformu ale asi nevymyslí nikdo. Co takhle radikální řešení: všem státem garantovaný minimální důchod, s tím spojené radikální snížení odvodů a občane, máš celý život na to, aby ses na důchod svým úsilím zabezpečil. Pokud jsi z objektivních důvodů nemohl (nemoc, postižení apod.), bude to v tvém důchodu zohledněno. Pokud jsi mohl, ale nechtěl, máš smůlu, víc nedostaneš.
        JJa
        •  
          11.12.2020 13:08

          Ne všichni OSVČ platí minimum a i kdyby tak je to minimum stanovené zákonem a nevyplývá do jisté částky z výdělku. Kdo má malý příjem stejně minimum platí a není zcela zanedbatelné, jak se občas traduje. Po 40 letech minimálních odvodů má nárok na cca 12000,- důchod. Státu příliš nedal ale také ve většině případů toho moc nechtěl. A ani nepíši o marození, dovolených, prac. pomůckách, stravenkách atd. Je to každého volba. Kolem sebe mám dost OSVČ s malým důchodem a nijak nenaříkají. Většinou jsou to skromní a pokorní lidé. Na vyřešení důchodů by možná stačilo zrušit mnoha miliardové dotace téměř na vše, odříznout vychcandíry od státního cecku a dobře hospodařit.
          karel777
        • Všestranně
          11.12.2020 12:32

          spravedlivá reforma je velice jednoduchá, ale taky naprosto neprůchodná neb by všechna netáhla a všichni 'vychcánci' co platí minimum 'pochcípali' v důchodu a někdy i dříve hlady a nebo nadměrně zatížili systém sociálních dávek. Bohužel, svět a život v něm není spravedlivý a navíc má každý svůj pohled na to, co spravedlivé jest. Omlouvám se za slovník neb některé výrazy mohou některé iritovat?
          OP
        •  
          11.12.2020 12:29

          Výborný nápad, problém je, že to moc nefunguje v praxi. Těch lidí, kteří by se v mládí rozhodli nic si nespořit je prostě v populaci moc a výsledkem by bylo obrovské množství důchodců živořících za minimální důchod. Jako samozřejmě je to jejich problém ,ale v okamžiku, kdy tihle důchodci začnou z hladu krást v samoobsluhách a budou jich plné věznice je to okamžitě problém i celé společnosti.
          ..
          •  
            11.12.2020 13:13

            Byl by to samozřejmě běh na dlouhou trať, s velmi pozvolným náběhem. Ale pokud by již od raného věku řádně fungovala příslušná osvěta a mladí tak vyrůstali s jasným vědomím, co ke stáru mohou čekat, jsem přesvědčen, že by to bylo proveditelné.
            JJa
          •  
            11.12.2020 12:57

            Pravda, pravda. Sociální spravedlnost je, když já mám víc, než ty :-) Jen u těch nezaměstnanců je ten nepoměr mezi odvodem a čerpáním oproti zaměstnancům řekl bych přehnaný. Ale tak, je to nová vládnoucí třída, která si své umí prosadit.
            kipak
            •  
              11.12.2020 13:59

              Opakuji. minimalní socialní OSVČ je rovno výši, kterou ze svého platí zaměstnanec na 38000
              Velkamedvědice
              •  
                14.12.2020 8:26

                Čistá demagogie. Zaměstnanec musí vyprodukovat i to, co za něj odvádí zaměstnavatel. Kdo platí není rozhodující, rozhodující je, kolik přiteče do systému za zaměstnance a kolik za ostatní - třebas i děti a důchodce - platby státu. V jednom vládním dokumentu (a není tak starý) bylo zmíněno, že OSVČ se podílí na čerpané koruně ze systému oproti zaměstnancům 33 procenty. Takže přispívají průměrně 3x méně. To mi přijde nemravné.
                kipak
                • Kipak
                  14.12.2020 9:08

                  Tak , hlavně, že je mravné, že zaměstnanec opře lopaty a vše pro něj končí. OSVč má často menší dovolenou,nečerpá nemocenskou a pracuje od rána do večera. A neplátce má přesto z logiky věci, //obrat do milionu/, po spočítání rabatu a odpočtu nákladů a odvodů ,menší mzdu než zaměstnanec..
                  Velkamedvědice
                  • Re: Kipak
                    14.12.2020 10:17

                    Nikdo OSVČ nenutí, aby fungovali v tak "nevýhodném" prostředí.
                    Richard Fuld
                    • Richard
                      14.12.2020 10:23

                      Neotáčej to. Nic takového jsem nepsal. Reaguji na neustálý pláč, jak jsou podmínky pro OSVČ údajně nemravné. Nelíbí se mi to rozeštvávání společnosti, tak snad mohu zareagovat. Tvou převrácenou logikou mohu taky napsat, ať zaměstnanci nebrečí, že odvádí více, že je nikdo nenutí být zaměstnanci.
                      Velkamedvědice
                      • Re: Richard
                        16.12.2020 13:15

                        "Tvou převrácenou logikou mohu taky napsat, ať zaměstnanci nebrečí, že odvádí více, že je nikdo nenutí být zaměstnanci." No to právě nemůžeš, když popíráš, že zaměstnanci jsou na tom hůře. Ale tohle nemá smysl. Ty poukazuješ na jeden aspekt, já poukazuji na jiný protichůdný aspekt a oba máme svým způsobem pravdu, takže nějaká shoda je nemožná.
                        Richard Fuld
                • kipak
                  14.12.2020 9:04

                  Nneí to demagogie ale, realita. už jsem to psal dvakrát, Jistě, že jde částečně o slovíčkaření, ale faktem, zůstává, že odvody zaměstnavatele nejsou součástí hrubé mzdy zaměstnance. A to, že vždy musí zaměstanec vytvořit větší hodnotu, než dostane, je logické. Proč jsme psal. Takže jde o to, jak se nadhodnota rozdělí. A konkrétně ty odvody, jsou náklady zaměstnavatele, ne zaměstnance. To je prostě realita. Stejně jako je realita, že superhrubá mzda snad existuje jen u nás. Po jejím zrušení klesnou odvody zaměstnance.
                  Velkamedvědice
              •  
                11.12.2020 18:07

                A těch 25% z hrubé mzdy, co platí zaměstnavatel za zaměstnance, to je jako co? To se nepočítá, nebo je živnostník povinen odvést kromě min. odvodu i těch 25%?
                Richard Fuld
                •  
                  11.12.2020 19:21

                  Už jsem to řešil z D. To neplatí on, že??? Takže může za to, že za zaměstnace platí ještě jiný živnostník??? On ze svého méně neplatí. tečka.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    12.12.2020 12:20

                    to je všechno jen názvosloví. Reálný odvod zaměstnance je to, co odvede z hrubé mzdy zaměstnanec i platba zaměstnavatele. Však to taky bylo souhrně jako superhrubá mzda. Teď se změní názvosloví a sazba daně, ale na odvodu sociálního a zdravotního to nic nemění. Reálně samozřejmě zaměstnaci odvádí do systému víc. Ale také více dostávají. A to říkám jako OSVČ ;-)
                    lunatic with skateboard
                    •  
                      12.12.2020 13:05

                      Tak jasně, že je to částěčně slovíčkaření, ale...11.12.2020 20:00 ......zaměstnanec nikdy nedostane celou hodnotu, kterou vytvoří. To by jaksi nefungovalo. Podnikatel musí platit náklady, dovolenou, část nemocenské, či nějaké benefity..Je na podnikateli, jak ten zbytek použije, zaplatí energii, nájem nebo investuje do nové linky plus odvede státu..
                      Velkamedvědice
                  •  
                    11.12.2020 19:33

                    on to ten živnostník platí za zaměstnance pojištění??? Ten zaměstnanec si na to pojištění musí vydělat!! nebo nechceš povídat, že hrubý plat mají sjednaný na 10 000 a po zaměstnanci chce odvést práci za 10 000, ne chce minimálně odvést práci za 10 000 + 34%, tj. 34000 (sociální a zdravotní pojištění. To je jako, kdyby zaměstnanec dostal 13 400 a platil by vše....to chtěl přeci Tlustý za ODS....firma by už neodváděla nic a vše by odváděl zaměstnaec....
                    abc1
                    •  
                      11.12.2020 19:46

                      Přečti si něco o zdanění práce. Ano. Právě proto, že za něj tolik musí odvézt živnostník, dá mu třeba méně a zbytek na ruku...Není to součást hrubé mzdy zaměstnance. Kdyby stát tolik neobíral zaměstnavatele, mohl človíček dostat daleko více..
                      Velkamedvědice
                      •  
                        11.12.2020 20:00

                        Zkus pochopit. že zaměstnanec nedostane hodnotu, kterou vytvoří. To by jaksi nefungovalo. Podnikatel musí platit náklady, dovolenou, část nemocenské, či nějaké benefity..Je na podnikateli, jak ten zbytek použije, zaplatí energii, nájem nebo investuje do nové linky a nebo odvede státu..
                        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů