Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sumner: Bankéři penězům nerozumí a fiskální politiky by nemuselo být vůbec třeba

Sumner: Bankéři penězům nerozumí a fiskální politiky by nemuselo být vůbec třeba

15.12.2020 14:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Existuje určitá skupina lidí, která se domnívá, že pokud chcete vědět, jak peníze ovlivňují ekonomiku, měli byste se ptát bankéřů. Píše to monetarista Scott Sumner, který ale podle svých slov do této skupiny nepatří. A na následující imaginární konverzaci vysvětluje, proč se domnívá, že právě bankéři se mohou v ekonomických věcech hodně mýlit.

Fred: V devadesátých letech jsem pracoval pro BestBuy.
Scott: Bylo to zajímavé?
Fred: Ano, byla to doba prudce rostoucí poptávky po počítačích.
Scott: Myslíte prudce rostoucí nabídky počítačů...
Fred: Ano, nabídka rostla také, ale trh táhla hlavně poptávka. Pokud by rozhodující byla nabídka, rostly by zásoby, protože by existoval převis nabídky nad poptávkou. Byla to poptávka, zvýšená nabídka byla jen nutnou podmínkou růstu celého trhu. Věř mi, byl jsem přímo u toho.

Sumner tím demonstruje, že „Fred hovoří nesmysly“. Jemu totiž jen připadá, že vyšší prodané množství počítačů bylo taženo zejména silnější poptávkou. Přehlédl totiž, že Moorův zákon prudce nakopl nabídku – vedl k vyšším vyráběným objemům s nižšími jednotkovými náklady. To následně tlačilo dolů prodejní ceny a posléze si více lidí kupovalo počítače. Sumner pak pokračuje s tím, že podobné je to u názoru na vztah mezi bankovními rezervami a úvěrovou nabídkou.

Ekonom prý často slýchává, že výše rezerv nemá s nabídkou úvěrů nic společného, protože žádný bankéř se při rozhodování o novém úvěru nedívá na to, zda má dost rezerv. Sumner ale poukazuje na skutečnost, že výše rezerv může objem úvěrů ovlivnit, a to hned dvěma způsoby. Z keynesiánského pohledu výše rezerv ovlivňuje výši sazeb a následně množství úvěrů. Z pohledu monetaristů, mezi které se Sumner řadí, zvyšují vyšší rezervy nominální produkt přes efekt nadměrné zásoby hotovosti. „Pokud zvýšíte v systému rezervy a monetární bázi, má to milion nepřímých dopadů na každou nominální proměnnou. A v ekonomice, kde ceny nejsou flexibilní, to má dopad i na reálné proměnné,“ píše Sumner.

V jiném příspěvku na svém blogu pak ekonom poukazuje na novou analýzu Jasona Furmana a Larryho Summerse, podle které je důležité klást nyní váhu na fiskální politiku, protože politika monetární je již málo efektivní. Sumner k tomu uvádí, že keynesiáni kladou příliš velký důraz na sazby a ignorují jiné transmisní mechanismy. Pokud by například Fed pracoval s cílem 5% růstu nominálního produktu, „nebylo by třeba žádné fiskální politiky.“ Fed by „kupoval dluhopisy tak dlouho, dokud by se očekávání trhu nezvedla tak, aby byla v souladu s oním 5% růstem“. V takovém systému by se také výrazně stabilizovala výše přirozených sazeb a nebyly by tedy nutné takové změny sazeb centrální banky.

Zdroj: The Money Illusion

 

Čtěte více:

Monetární politika je zralá na změnu od podlahy
23.11.2020 15:11
Když Fed začal v roce 2008 nakupovat cenné papíry a zvětšovat svou roz...
Artus: Co udělají „peníze z vrtulníků“ s ekonomikou vyspělých zemí?
25.11.2020 12:37
V zemích OECD se dá podle hlavního ekonoma investiční banky Natixis kv...
BTC, brambory a hodnota peněz
27.11.2020 17:19
Michael Saylor stojí v čele softwarové společnosti MicroStrategy a na ...
FT: Maradonův opomíjený příspěvek k monetární politice
30.11.2020 14:47
I na FTAlphaville si všímají toho, že před několika dny zemřel jeden z...

Váš názor
  •  
    16.12.2020 13:39

    "Sumner: Bankéři penězům nerozumí a fiskální politiky by nemuselo být vůbec třeba". Z článku, je ale zřejmé, že penězům zjevně nerozumí právě Sumner a měl by si tuto oblast nechat vysvětlit právě od bankéřů. To jeho blábolení o rezervách měnové bázi a vlivu na peněžní nabídku je doslova otřesné avšak v akademických kruzích značně rozšířené. Navíc Sumner je monetarista, tedy zastánce peněžní teorie, která je po roce 1971 (kdy došlo k přechodu na účetní peníze a opuštění posledních zbytků zlatého standardu) v podstatě na dnešní svět neaplikovatelná. A představa, že v současnosti by technický pokrok a vyšší efektivita produkce doprovázená poklesem cen mohla nahradit fiskální politiku, je pak úplně směšná. K čemu bude snížená cena jídla v zavřené restauraci tomu provozovateli restaurace a lidem, kteří přišli o práci a na stravování v restauraci nemají peníze a lidem kteří by do té restaurace nemohli jít, ani kdyby na to měli? K ničemu. V takovýchto situacích může pomoci pouze stát a jeho fiskální politika a právě pro takovéto situace právě ten stát máme.
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba