Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Příliš mnoho akciových býků, ti nejmladší ani neviděli medvěda a u nás zadlužené děti

Perly týdne: Příliš mnoho akciových býků, ti nejmladší ani neviděli medvěda a u nás zadlužené děti

18.12.2020 14:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezi bankami může brát vítěz vše a ECB podcenila silné euro. Na trzích je už příliš mnoho býků a ti nejmladší ani nikdy neviděli medvěda. U nás je ale letos mimořádně bezpečno na silnicích. A ještě více v nových Perlách týdne.


Ve světě…


Japonizace bank, vítěz bere vše: Huw van Steenis pracuje jako poradce pro UBS a v rozhovoru na Bloomberg Markets uvedl, že čím déle bude trvat prostředí negativních sazeb, o to horší to pro bankovní sektor bude. Ekonom se také v této souvislosti obává, zda bude bankovní sektor dost silný na to, aby podpořil ekonomické oživení. A hodnotí pozitivně úvěrovou podporu, kterou bankám nabízí ECB.

Huw van Steenis poukázal na to, že zemí s nejdelším obdobím negativních sazeb je Japonsko. A zároveň jsou japonské regionální banky „nejméně ziskové na celém světě“. Proto vláda nedávno přišla s programem, který by měl banky motivovat k restrukturalizaci. V anglosaském světě země řada centrálních bank zvažovala negativní sazby, ale tuto strategii odmítla a podle ekonoma je těžké jí opustit ve chvíli, kdy sazby skutečně klesnou do záporu.

Ekonom působil i jako poradce Bank of England a nyní se podle svých slov hodně zamýšlí nad tím, jak pandemie podpoří digitalizaci ve finančním sektoru a zda nebude mít efekt „vítěz bere vše“. To znamená, zda velké banky ještě více posílí na úkor těch menších. Velké anglosaské a švýcarské instituce totiž podle ekonoma mají dostatečnou finanční sílu na potřebné investice do technologií, pro středně velká banky to je ale výzva. Hrozba „japonizace“ pak spočívá zejména v tom, že japonské banky nejsou ziskové a „zdravý systém ziskový je“.


Dolar ok, ale euro příliš silné:
Ebrahim Rahbari ze Citi se domnívá, že Fed nebude věnovat velkou pozornost kurzu dolaru, on sám očekává další oslabování americké měny. Jiná je ale podle stratéga situace v Evropě, protože euro se k dolaru již dostává na úrovně, kdy jeho síla začíná poškozovat jak růstový výhled, tak inflační očekávání. ECB podle Rahbari situaci podcenila a „to se jí vrátí“. Inflační výhled je podle stratéga ovlivněn pandemií v tom smyslu, že ta posiluje předchozí strukturální dezinflační trendy, včetně rozšiřovaní digitálních technologií. K tomu se ale zvýšila nejistota ohledně budoucí inflace a to sebou nese vyšší rizikové prémie spojené s inflací.

Rahbari míní, že výrazně fundamentálně podhodnocen je ruský rubl, který sebou nese vysokou rizikovou prémii. Ke zmíněnému projektovanému oslabení dolaru, které by mělo přijít v příštím roce, pak stratég dodal, že fiskální stimulace v USA se podle všeobecného názoru pojí se slabším dolarem. Důvody jsou dva. Za prvé, tato stimulace by celkově posílila optimismus ve světě a poptávku po rizikových aktivech, což je pro dolar negativní. A za druhé, na rozdíl od minulosti není pravděpodobné, že by fiskální stimulace v USA zvedla reálné výnosy v této zemi a to kvůli „hrdliččímu Fedu“.

Alpine Macro si všímá zajímavé korelace mezi kurzem eura k dolaru na straně jedné a čínským úvěrovým cyklem na straně druhé. Ten tu funguje jako vedoucí indikátor s předstihem jednoho roku (v grafu posunutá křivka). Pokud by tento vztah fungoval i nadále, mělo by se euro ke konci příštího roku obchodovat za více než 1,3 dolaru:

perly dolar euro korelace
Zdroj: Twitter

Příliš mnoho býků:
Známý investor a ekonom Ed Yardeni se domnívá, že na trhu je příliš mnoho optimismu. V rozhovoru pro Yahoo Finance řekl, že je býkem od samého počátku tohoto býčího trhu, ale nyní je na akciích příliš mnoho optimistů a objevují se známky spekulací. Investoři by tak měli být opatrní a v tuto chvíli by „neměli příliš spekulovat“. Nicméně výhled pro příští rok je „dost dobrý“ a trhy doposud velmi dobře predikovaly další vývoj.

Yardeni se domnívá, že investoři by měli rozšířit svou pozornost dál než na několik málo nejpopulárnějších akcií. Trhu pak podle něj výrazně pomáhá Fed svou likviditou a „dělá, co může, aby dluhopisy nebyly zajímavé“. Ohledně rally na bitcoinu investor uvedl, že odmítá žádosti o rady týkající se tohoto aktiva a drží se aktiv, které vynáší dividendy, úrokové výnosy a podobně. Bitcoin je podle Yardeniho tažen tím, co si o něm myslí dav, on sám více rozumí tomu, jak funguje trh se zlatem a stříbrem a proto by jim dal přednost.

BofA v následujícím grafu ukazuje, že optimismus panuje i ohledně zlepšení zisků obchodovaných firem. Mimořádně vysoko je totiž poměr těch, kteří se domnívají, že zisky porostou, nachází se výše než po krizi roku 2008:

optimismus býci BofA

Zdroj: Twitter


Nikdy neviděli medvěda:
Randy Frederick z vedení společnosti Charles Schwab hovořil na Yahoo Finance o tom, že trh s akciovými opcemi ukazuje na velmi vysoký optimismus investorů, mezi nimiž je řada investorů retailových. To Fredericka podle jeho slov zneklidňuje. Na otázku, proč investoři dál kupují, odpověděl, že doposud byli velmi dobře odměňováni za to, když při poklesech nakupovali. Platí to i o korekci z letošního roku. Frederick podle svých slov nepredikuje příchod medvědího trhu, ale poukázal na to, že lidé mladší třiceti let nikdy neprošli medvědím trhem a nemají s ním zkušenost. Nepočítá přitom medvědí trh z letošního roku, který byl svým krátkým trváním extrémem a anomálií.


Prosinec s akciovými dárky:
Goldman Sachs následujícím grafem připomíná, že akcie si v prosinci obvykle vedly dobře. Měřeno od roku 1990 akcie tento měsíc v průměru posilovaly o více než 1 %. Silnější v tomto ohledu jsou jen listopady a dubny. Nejhoršími měsíci jsou naopak podle dat od roku 1990 srpen a září, na něj poukazují i data od roku 1928:

prosinec akcie trhy

Zdroj: Twitter

u nás doma...

Děti v dluzích:
Ihned.cz píše, že „děti už se nedostanou do milionových dluhů. Dlužit by měly maximálně do výše svého majetku“. Navrhuje to poslanec Patrik Nacher (za ANO). Portál dodává, že „devět dětí do dvou let čelí v současnosti exekucím. Celkem za 9,5 milionu korun. Tomu, aby už od útlého věku nebyli někteří lidé sužováni dluhy, jež nebudou schopni zaplatit, má pomoci zákon týkající se dětských dlužníků, kterým se v úterý zabývala sněmovna...v Česku je asi 3,5 tisíce dětí do 18 let v exekuci. Problém je, že ten počet je stále stejný, a to přesto, že vždy část z nich přesáhne 18 let. Za posledních dvacet let se to týkalo desítek tisíc dětí“.


Spotřební a mzdoví přeborníci: Následující mapa od Eurostatu ukazuje, že podle standardu kupní síly je naše spotřeba na 85 % průměru EU, jsme tak na tom podobně, jako třeba Portugalsko. Nejvyšší je v zemích jako Norsko, či Švýcarsko, nejnižší povětšinou v zemích bývalé Jugoslávie:

mzdy Evropa ČR

V následujícím grafu pak Eurostat ukazuje, že mediány hrubé hodinové mzdy v eurech u nás stále znatelně zaostávají za řadou západních zemí. Nicméně podle standardu kupní síly jsme na tom ze zemí bývalého komunistického bloku spolu se Slovinskem nejlépe. Žebříčku pan vévodí Dánové s Nory, a to jak ve vyjádření v eurech, tak při porovnání na základě standardu kupní síly:

perly dolar pokles

Bezpečnější silnice:
Centrum.cz tvrdí, že „tragédií na silnicích je nejméně v historii. Kvůli viru“. V porovnání s předchozím rokem zemřelo podle portálu při nehodách o 77 lidí méně a o 333 se snížil i počet těžce zraněných lidí. Na druhou stranu obvyklé příčiny těch nejtragičtějších nehod zůstávají stejné. „Letošní rok je z hlediska dopravy téměř nesrovnatelný s jakýmkoli předchozím rokem. Kromě ledna a února, kdy jsme naopak oproti roku 2019 zaznamenali nárůst v počtu smrtelných zranění při nehodách, jsme ostatní měsíce evidovali až značný pokles,“ uvedl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

 

Čtěte více:

Nový utajený mandát ECB
18.12.2020 10:39
Měnová politika Evropské centrální banky prošla během pandemie zvláštn...
Rozbřesk: ČNB míní, koronavirus mění a brexit se dál komplikuje
18.12.2020 9:06
Bankovní rada na svém posledním letošním zasedání ponechala úrokové sa...
Barnier: Na dohodu zbývají jen hodiny, stále je nejistá
18.12.2020 10:18
Na vyjednání dohody Evropské unie s Británií zbývají poslední hodiny, ...
Reuters: Rally k novému otevření, nebo spekulativní bublina?
18.12.2020 12:35
Rostoucí americké akcie napínají akciové valuace k nejvyšším hodnotám ...
Sněmovna schválila rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun
18.12.2020 13:23
Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 milia...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university