Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednoruký ekonom a první ze všech ekonomických zákonů

Jednoruký ekonom a první ze všech ekonomických zákonů

28.12.2020 18:52

Prezident Truman prý jednou řekl, že by chtěl jednorukého ekonomického poradce. Ti stávající mu totiž radili ve stylu „on one hand... (na jednu stranu – anglicky doslova na jednu ruku), ale na druhou stranu (druhou ruku)...“. Obávám se, že prezidentovo přání nemůže být vyslyšeno. Nebo přesněji řečeno může, ale ne způsobem, který by nakonec uvítal. Dnes pár ekonomických vtipů a souvisejících úvah.

Proč by podle mne mohli být jednorucí ekonomové zklamáním? Protože ekonomie je v jádru věci o chování lidí: Pokud se snažíme nějak odhadnout, co se v ekonomice stane, snažíme se odhadnout, jak se zachovají lidé – v domácnostech, ve firmách, ve vládě, v zahraničí... A takový odhad povětšinou musí být minimálně „dvouruký“ – může se stát to, ale i ono.

V řadě situací ovšem potřebujeme nějaké jasné „ano“, či „ne“ (jednoruký závěr). Neměli bychom pak ovšem zapomínat, že k němu se v ekonomii často dostaneme jen na základě nějakého odhadu toho, co je nejpravděpodobnější (či co se nám zdá nejpravděpodobnější). Jinak řečeno, jde jen o scénář, ne pevnou věštbu, či něco podobného. Pan Truman si tak možná neměl přát jednorukého ekonoma, ale dvourukého s jasnou představou o tom, která ruka je v čem a kdy lepší. Ani u praváka to nemusí být vždy pravá, jak ví třeba hráči na kytaru.

Hry s (ne)nulovým součtem a rozkrájená pizza


„Centrální bankéř vejde do pizzerie, objedná si jednu pizzu a chce si jí vzít sebou. Když je hotová, jde si pro ní a číšník se ptá, na kolik kousků jí chce rozříznout. Centrální bankéř odpoví, že dnes má hlad, takže místo obvyklých šesti na osm kousků“.

Tenhle vtip má asi více variací než jen tu s centrálním bankéřem. Pokud je pak třeba místo dívek s nejmenovanou barvou vlasů „aplikován“ na takového bankéře, či ekonoma, má najednou rovinu, kterou jinde nenajdeme (či možná roviny dvě – viz níže). Hovoříme tu totiž v jádru věci o tom, že rozdělení pizzy je hrou s nulovým součtem. Je jedno, jak jí rozkrájíme, celková velikost zůstává stejná. Jenže ekonomika je často hrou s nenulovým součtem. Zvažme třeba následující:

Během poptávkové recese je v ekonomice obrovský objem nevyužitých kapacit – lidé nemají práci, stojí stroje, turbíny, nákladní vozy..... V takové situaci se může podařit „rozkrájet koláč“ tak, že to na ekonomiku bude fungovat stimulačně a krájení povede ke zvýšení ekonomické aktivity – koláče samotného. Druhá zmíněná rovina by souvisela s behaviorálními financemi a ekonomií: Není možné, že pokud si místo šesti kousků dáme osm, budeme se cítit sytější, i když celkové množství jídla zůstává stejné?

První zákon ekonomie


Skončíme v podobném duchu, v jakém jsme začali: „První zákon ekonomie tvrdí, že na každého ekonoma s nějakým názorem existuje jiný ekonom s opačným názorem. Druhý zákon ekonomie: Oba se mýlí“.

Můj pohled je takový, že tomu tak v podstatě je v obou případech. Ten první souvisí úzce s oněmi obourukými ekonomy. Pokud se ptáme po „řešení“, tak to částečné jsem zmínil v úvodu. A pokud bychom se ptali po něčem lepším, tak dorazíme třeba k tomu, co říkal Einstein: Žádný problém nemá řešení na té úrovni, na které vznikl. Letošní rok nám to podle mne hodně připomíná a možná tomu bude i v letech následujících. V tomto smyslu vnímám i to, že „oba se mýlí“. Ani ekonomické problémy totiž nejdou úplně vyřešit na úrovni ekonomie.

 

Čtěte více:

El-Erian: Nesurfoval jsem na vlně likvidity, poučil jsem se
22.12.2020 10:59
Neustále se opakující cyklus restrikcí, slábnoucí ekonomiky a následné...
DIW: Německá ekonomika v závěru roku klesne o procento
21.12.2020 12:50
Německá ekonomika v zimě zaznamená pokles v důsledku nových restriktiv...
Duke: Poker a největší (investiční) riziko
24.12.2020 11:42
Annie Duke je bývalou šampionkou v pokeru a zabývá se lidským chování ...
Naše dluhy, vaše oživení
25.12.2020 17:07
V South China Morning Post nedávno vedle čínské mastifové bubliny (viz...

Váš názor
  • V česku je to jinak, tady platí jiné ekonomické zákony
    29.12.2020 18:12

    já bych chtěl mít čtyřrukého ekonomického poradce s dvěma penisy. Proč? Protože ekonomie je v jádru věci o chování lidí. My se v čechách ale nesnažíme odhadnout co se v ekonomice stane a jak se zachovají lidé. My to totiž víme. My totiž víme, že ať děláme cokoliv, je to všechno na nic. Proto víme, že jediná možnost je mít čtyřrukého poradce s kapsami našitými až ke kotníkům. Ten má ihned ve ve všem jasno - jedna ruka musí podmazávat aby se dostalo ke státním zakázkám. Druhá ruka musí podmazávat, aby se zařídili dotace. Třetí ruka musí optimalizovat, aby se neovádělo státu a čtvrtá ruka musí krást, aby se našité kapsy naplnily až po okraj. A ruce musí i občas zatleskat, na schůzi, mýtingu, brífingu, nevadí, že někdy tleskají jen levé ruce a někdy jen pravé. Naco dva penisy? No přece jde o výjmečnost ne. Takového poradce bude každý posluchat a nebude vůbec přemýšlet nad jeho výrokama. Proč? protože má dva penisy. Super auto má už dnes každý trotl. Každý rok vyplivnou školy tisíce ekomomů, bohužel ovšem úplně bezrukých, bezpohlavních. Tak nemám ekonomického poradce a jedu podle sebe. Zatím stále jedu, bez dotací a státních zakázek, bez podpory, bez českosti a jen čekám kdy na mě kleknou naši.
    oradapoisson
  • Jsem ekonom
    29.12.2020 8:56

    Vážený pane Soustružníku, ti "dvourucí" nejsou žádní ekonomové, ale úředníci. Jejich klasickým zájmem je udržet si místo a chovají se jako lokajové nebo ještě hůře, jako prodejné ženy. Prvním zákonem ekonomie je, že 1 + 1 = 2. Všechno má svůj objem, průběh, čas a důvod. Máme mraky špičkově vzdělaných ekonomů ve státní sféře, a přesto si žádný netroufne vystoupit a říct, že mnohá vládní opatření jsu blbost. Jenom kvůli svému platu. Neházejte nás, slušné ekonomy, s nimi do jednoho pytle.
    • Re: Jsem ekonom
      29.12.2020 11:57

      Těch jednorukých, co mají ve všem hned jasno, je mraky. Právě těch vícerukých je třeba. Svět není černobílý a čím více a intenzivněji si to všichni uvědomí, tím lépe. Právě pouze v konfrontaci vícero názorů lze určit ten, který je z hlediska určených kritérií nejlepší, či optimální. Jednoruký ekonom toto stanovení kritérií a vyhodnocení učiní sám (to v tom lepším případě) nebo ho neučiní vůbec, protože za jediný možný a zároveň správný bude vždy považovat jen ten svůj (nutně zcela omezený) pohled. Často pak navíc ani nepůjde o pohled ekonomický ale toliko ideologický.
      Richard Fuld
      •  
        29.12.2020 12:40

        plně souzním :) JS
        jirka002
        •  
          29.12.2020 13:13

          Souznění se mnou nastává jen zcela vzácně. O to více si toho vážím. :-)
          Richard Fuld
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m