Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akciové tipy na rok 2021, ropný návrat k normálu a u nás kolo za milion a půl

Perly týdne: Akciové tipy na rok 2021, ropný návrat k normálu a u nás kolo za milion a půl

31.12.2020 12:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě akciové tipy pro rok 2021, možné zapomínání na růst výnosů vládních obligací, ropný návrat k normálu a irelevantní elektromobily. U nás plné „zakázané“ sjezdovky a kolo za milion a půl. A ještě více v nových Perlách týdne.

Ve světě…


Nezapomínat na vztah výnosů a oživení: Riziková aktiva míří nahoru, dolar dolů. Bude tento trend pokračovat i v příštím roce? John Hardy ze Saxo Bank na Bloomberg Finance na tuto otázku odpověděl, že podle jeho názoru by trhy v příštím roce mohly zahýbat výnosy amerických vládních obligací. Ty totiž podle něj porostou „výrazně nad 1 %“. Pokud by tomu tak nebylo znamenalo by to zase, že s oživením a reflací to není tak jasné, jak nyní trhy míní.

Tipy pro rok 2020: Dan Niles z AlphaOne Capital Partners zhruba před rokem hovořil na CNBC o svých tipech pro rok 2020 a ty pak v průměru posílily o 60 %. Jaké jsou jeho tipy pro rok 2021? Investor na tuto otázku odpověděl, že rok 2020 u řady firem otestoval odolnost jejich podnikatelských modelů. A ukázalo se, že technologické společnosti jako Facebook odolný model skutečně mají. Nicméně atraktivnější jsou nyní již povětšinou akcie z jiných sektorů, a to i kvůli valuaci.

Niles míní, že atraktivní jsou nyní společnosti jako JPMorgan, Magna International, či Oracle a GAN Ltd. Celková situace na trzích a v ekonomice je pak taková, že řada průmyslových kovů, nemovitosti, ale třeba i ceny ojetých vozů vykazují růst, i když v inflačních číslech se tento posun ještě nezobrazuje. Dochází k tomu přitom už v době, kdy se ekonomika stále nachází v útlumu. Niles tak podobně jako Hardy (viz výše) míní, že výnosy dluhopisů se příští rok dostanou znatelně výš, protože se zvedne i inflace.

Technologickým titulům ale prostředí vyšších sazeb nesedí, protože jejich tok hotovosti je posunut hodně do budoucnosti a jeho současná hodnota je tudíž hodně citlivá na změny sazeb. Nízké sazby tuto současnou hodnotu znatelně zvedají, zatímco vyšší sazby snižují. V prostředí vyšších sazeb jsou tak podle investora atraktivnější firmy a akcie, kterým růst výnosů prospívá, tedy například banky.

Cyklický směr: O posunu od technologií směrem k akciím, kterým se vede dobře během růstové fáze cyklu, nehovoří jen Niles. TS Lombard v této souvislosti ukazuje následující graf, který srovnává vybrané světové trhy podle toho, jakou váhu v nich mají typické defenzivní sektory (utility, zboží krátkodobé spotřeby – fialová a růžová) a další sektory, včetně finančních titulů:

graf 1
Zdroj: Twitter

Nejdefenzivnější je tedy z uvedeného pohledu Itálie a Španělsko, vysoký podíl finančního sektoru nalézáme v Kanadě, Austrálii, ale také v Itálii a v rozvíjejících se zemích v Turecku a Brazílii.

Ropný návrat k normálu a irelevantní elektromobily: Pavel Molchanov ze společnosti Raymond James hovořil na CNBC o „nejhorším propadu poptávky po ropě v historii“. Ten přinesla pandemie a podle experta je vysoce nepravděpodobné, že by se tato poptávka v příštím roce dokázala zvednout na úrovně z roku 2019. Významnou roli tu přitom bude hrát i vývoj v letecké dopravě. Návrat na předchozí standard je spíše otázkou roku 2022.

Molchanov připomněl, že je třeba sledovat i nabídkovou stranu ropného trhu. Na ní dochází k poklesu těžby z břidlic v USA, k tomu tu máme „poměrně disciplinovaný OPEC“. To by samo o sobě tlačilo ceny ropy nahoru. Jenže ve spojení s tím, jak vypadá situace na poptávkové straně, je celá situace rozdílná.

Není ale možné, že poptávka po ropě již prošla svým vrcholem a dlouhodobě bude již jen klesat? Expert o tom pochybuje. Takový vrchol podle něj jednou přijde a je jen otázkou času, „není ale ve zpětném zrcátku“. Kdy by mohl nastat? Molchanov míní, že někdy v druhé polovině dalšího desetiletí, či až kolem roku 2030. Připomněl také, že poptávka po ropě z Číny je již nyní vyšší, než před rokem.

Elektromobily jsou z hlediska poptávky po ropě podle experta „stále irelevantní“. Sentiment kolem obnovitelných energií a elektromobilů je sice „velmi silný“, ale to není to samé, jako říci, že „elektromobily už zítra zničí trh s ropou“. Molchanov se domnívá, že jejich vliv bude fakticky cítit nejdříve po roce 2025.


Zašlá sláva hedge fondů: Následující graf porovnává vývoj celého amerického trhu od roku 2018 s návratností hedge fondů. Ta se ještě nedávno pohybovala kolem nuly, v listopadu na 6,3 %, zatímco celý index SPX si připisuje více než 30 %:

graf 2
Zdroj: Twitter

u nás doma...

Každá šestá koruna na potraviny a nápoje:
Zatímco v celé EU dají domácnosti asi 13 % svých výdajů na potraviny a nealkoholické nápoje, u nás to je více než 15 %. Jsme tak na podobné úrovni jako Portugalci, či Řekové a hluboko pod zeměmi, jako Rumunsko, či Litva. Naopak Irové dají za potraviny a nápoje jen asi 8 % svých celkových výdajů:
graf 3
Zdroj: Eurostat, Twitter


Kolo za milion a půl: Seznam.cz píše, že „Festka chystá kolo za milion a půl. Koupí si ho Korejec“. Firma vyrábí kola pro hollywoodské herce i světové podnikatele či státníky. Specializuje se na zakázkovou výrobu silničních kol a rámů nejvyšší kvality. „Celé kolo dokážeme postavit od 160 tisíc korun výš. Ta průměrná částka se ale pohybuje kolem 350 tisíc korun. 16 procent našich kol se pak pohybuje okolo 450 tisíc a pak je tam nějaké procento extrémně drahých staveb, které se přibližují milionu a víc,“ říká jeden ze zakladatelů firmy Michael Moureček.

Plné sjezdovky: Novinky.cz si všimly plných sjezdovek. „I přes zákaz provozu lyžařských vleků vyrazily v neděli stovky lidí v Krkonoších a v Jeseníkách na hory - buď pěšky, nebo se sáňkami a boby, pomohlo k tomu i jasné slunné počasí...někteří lidé zkoušeli na zasněžených částech sjezdovek i lyžovat. Do kopce však museli šlapat po svých. V provozu od neděle mohou zůstat jen lanovky, které nepřepravují lyžaře ani běžkaře a nevztahuje se tak na ně zákaz provozu,“ píše portál. „Očividně nemá žádný smysl zavírat ski areály, lidé tam stejně jsou,” komentoval dění na sjezdovce správce facebookového profilu areálu Kopřivná Resort.

 
 

Čtěte více:

Jak si nejsnáze začít odkládat na své sny? S chytrým robotem indigo a teď i odměnou 500 korun
30.12.2020 10:36
Začít investovat a plnit si své sny není složité. Mýtus nedosažitelnos...
Čínská ekonomika v roce 2021
30.12.2020 10:56
V roce 2020 dolehla na čínské hospodářství pandemie. Situace se zlepši...
Fidelity International: U akcií je pro příští rok důležité pečlivé vyvážení
30.12.2020 6:13
Ceny aktiv startovaly po většinu roku 2020 rychleji než očekáváné příj...
Bitcoin na novém rekordu, prosincové zisky mohou být největší od roku 2019
30.12.2020 12:34
Bitcoin, největší kryptoměna na světě, by mohla zakončit svůj letošní ...
Zlato letos zdražilo o 20 procent, dobrý je i výhled
30.12.2020 11:58
Cena zlata se podobně jako loni i v letošním roce zvýšila zhruba o 20...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university