Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: 150 let rozkvětu a pak kalifornský exodus

Víkendář: 150 let rozkvětu a pak kalifornský exodus

31.01.2021 9:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Technologický exodus, velká migrace, antikalifornský sen. Tak se podle CNBC někdy nazývá to, že z Kalifornie odchází řada firem. A nejde o žádná malá čísla. Mezi roky 2008–2019 tak podle CNBC učinilo 18 tisíc firem, které šly za přívětivější regulací a nižším zdaněním. Mezi ně patří Oracle či Tesla, obě firmy přitom zamířily do Texasu. Erica Douglas, která stála v čele společnosti Whoosh Traffic, k tomu uvedla, že Kalifornie má řadu zákonů, které jdou proti firemnímu sektoru, a to ji nyní „začíná dohánět“.

Z Kalifornie odchází vedle firem i běžní lidé a Lee Ohanian ze Stanfordu k tomu pro CNBC uvedl, že to mění situaci v celém státu. Mimo jiné se totiž tyto odchody projevují na vybraných daních a následně na financování škol či třeba investicích do oprav silnic a další infrastruktury. CNBC přitom poukazuje na to, že zhruba 150 let dokázala Kalifornie lákat další a další přistěhovalce a byla státem, který stál v čele pokroku. První velkou vlnu přistěhovalců přinesla zlatá horečka, která sem přilákala stovky tisíc lidí. Na konci 19. století už šlo o významné ekonomické centrum, kde sídlila řada tehdy největších společností.

Do Kalifornie začali na začátku 20. století přicházet i významní vědci a Stanford kladl důraz na to, aby studenti dokázali převádět vědecké poznatky do praxe. První z následujících grafů ukazuje, že Kalifornie se stala pátou největší ekonomikou na světě, větší než hospodářství britské či francouzské. Druhý graf ukazuje obrovský náskok Kalifornie v žebříčku amerických států sestaveného podle toho, kolik do nich bylo v roce 2019 investováno ze strany fondů rizikového kapitálu:
graf Kalifornie
Zdroj: Youtube, CNBC


Ohanian k současné situaci uvedl, že z Kalifornie odcházejí i malé rodinné firmy, ale ty si sebou vezmou maximálně pár desítek zaměstnanců. To, že Tesla buduje další továrnu v Texasu, ale znamená, že odchází i Elon Musk. K podobnému rozhodnutí v posledních letech dospěly i firmy jako Toyota, Palantir, Chrles Schwab či Nestlé. Příčina? Vysoké daně, vysoké náklady na bydlení, ale nízká úroveň veřejných služeb. K tomu se přidává to, že jiné státy a města jsou schopny nabídnout podobnou technologickou základnu, jakou dříve disponovala jen Kalifornie.

V neposlední řadě pak u některých lidí podle CNBC hraje roli to, že jim Kalifornie nedává dost svobody. Zmíněný byl v této souvislosti Elon Musk, který nesouhlasil s tím, jak se stát stavěl k pandemii a s ní souvisejícím opatřením. A k tomu se přidává regulace, včetně té environmentální. Tu může řada firem a lidí vnímat jako příliš omezující a následně se přesunout do jiné části země, kde je regulace volnější. CNBC k tomu uvedla, že podle jejího hodnocení je Kalifornie nejdražším státem USA, co se týče nákladů spojených s podnikáním.

Ohanian k uvedenému řekl, že firmy jsou schopny vytvářet v jiných částech USA více hodnoty pro akcionáře, více zvyšovat své zisky a snížit osobní náklady. Podle CNBC jsou v řadě států některé daně vysoké, někde jde o daň z nemovitostí, jinde o zdanění korporátních zisků. Ovšem zdanění v Kalifornii je vysoké napříč jednotlivými typy daní. A k odchodu lidí může přispívat i to, že firmy jsou stále více nakloněny práci z domova. Navíc někteří investoři dnes již díky novým technologiím nevyžadují, aby firmy, do nichž vložili peníze, byly v určité vzdálenosti a oni k nim měli osobní přístup.

Podle CNBC generují lidé s velmi vysokými příjmy asi 40 % všech daňových příjmů Kalifornie. Například New Jersey muselo po odchodu jednoho miliardáře měnit svůj rozpočet, což Kalifornii nehrozí ani po odchodu Elona Muska. Ovšem i ona pocítí masový odchod firem a lidí na svém rozpočtu. A zatímco firmy jako Google ve státě zůstávají, je podle CNBC možné uvažovat o tom, že současný přesun lidí do jiných států dospěje do bodu, kdy se atraktivita Kalifornie najednou prudce sníží a pak o odchodu začnou uvažovat i ti, kteří tak doposud nečinili.

Podle Ohaniana tak není jiné řešení, než opět zvýšit konkurenceschopnost Kalifornie v oblasti daní a nákladů na bydlení. Jinak podle něj bude odchod firem pravděpodobně pokračovat. Nyní ale vláda uvažuje o dalším zvyšování daňové zátěže.

Zdroj: CNBC, Youtube



Čtěte více:

Víkendář: Přichází korporátní digitální transformace
23.01.2021 9:11
Zdraví a zdravotní bezpečnost se stává klíčovým faktorem při našem roz...
Víkendář: ESG vynáší, pozor na greenwashing
24.01.2021 9:26
Někteří investoři mají stále obavy z toho, že pokud budou investovat n...
Demmou: Jak neztratit jinak zdravé firmy
28.01.2021 10:29
Řada zemí se dostala do další vlny pandemie a firmám tak dál klesají j...
Nejrychleji za čistou energií v evropském závodě vyběhl Total
26.01.2021 15:31
Francouzská energetická společnost Total vyběhla v závodě ropných giga...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data