Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jedna podstatná otázka pro zastánce daně z bohatství

Víkendář: Jedna podstatná otázka pro zastánce daně z bohatství

07.02.2021 9:06
Autor: Redakce, Patria.cz

V USA se po volbách intenzivně diskutuje o dani z bohatství a ekonom Tim Taylor míní, že její zastánci by měli odpovědět na jednu podstatnou otázku: Proč od této daně jiné vyspělé země upustily? Poukazuje na práci ekonomky Sarah Perretové, která mimo jiné tvrdí, že v roce 1990 uplatňovalo daň z bohatství 12 zemí OECD, všechny v Evropě. Jaký byl další vývoj? A co to znamená pro USA?

Perretová poukazuje na to, že většina z oněch dvanácti zemí od daně upustila ještě v devadesátých letech či zanedlouho poté. Poslední bylo Švédsko, které tak učinilo v roce 2007, první Rakousko (v roce 1994). Island daň zrušil v roce 2006, ale mezi lety 2010–2014 ji opět zavedl jako přechodný nástroj pro boj s krizí. Španělsko daň znovu zavedlo v roce 2011, což měl být krok přechodný, ale zatím stále platí. Francie je určitou výjimkou, protože daň sice zrušila (až v roce 2018), ale namísto ní byla zavedena daň z nemovitostí. Daň z bohatství tak stále funguje jen ve zmíněném Španělsku a k tomu ve Švýcarsku a také v Norsku.

Taylor dodává, že vyspělé země většinou našly jiný způsob, jak bohaté lidi zdanit. A že s daní z bohatství bylo spojeno dost praktických problémů na to, aby se od ní upustilo. Perretová míní, že tato daň je v mnohém podobná dani z kapitálových příjmů. A dává příklad: Je jedno, jestli vláda zdaní bohatství ve výši 10 milionů eur přímo 1,2 %, nebo jestli zdaní kapitálové výnosy dosahující 4 % sazbou ve výši 30 %. V obou případech dosáhne daň úrovně 120 000 eur. Nicméně rozdíl spočívá v tom, že daň z bohatství se platí každý rok, bez ohledu na kapitálové zisky či ztráty. A tudíž může měnit motivaci a chování lidí.

Ve zmíněném Švýcarsku pak funguje daň z bohatství, ale ne daň z kapitálových zisků. A většina kantonů nemá podle Taylora daň z dědictví nebo darovací. Takže Švýcaři používají jen jiné nástroje. Ekonom dodává, že u většiny zemí, které od daně z bohatství upustily, tyto daně generovaly rozpočtové příjmy odpovídající asi 0,2 – 0,3 %. Není přitom výjimkou, že v těchto státech celkové daňové příjmy dosahují 40 % HDP. Důvod pro tento nepoměr je podle Taylora i v tom, že s daní z bohatství často souvisela řada výjimek.

Nejdůležitější výjimka se většinou vztahovala k tomu, že daň byla placena až od určité výše bohatství. Například ve Francii tuto hranici představovaly 1,3 milionu eur. Další výjimky se týkají typu aktiv, která se nezdaňují. Někde to jsou nemovitosti, ve kterých daná domácnost bydlí, jinde spoření na důchod či hodnota rodinného podniku. Taylor k tomu dodává, že velmi bohatí lidé mají většinou flexibilitu a zdroje na to, aby podobných výjimek maximálně využili. Vláda by pak s nimi mohla sice vést právní spory, ale zde je zase nutné si připomenout, jak málo přispívá daň z bohatství k celkovým rozpočtovým příjmům.

Taylor se věnuje i tomu, že zavedení daně z bohatství by mohlo demotivovat podnikatele. Pokud by například někdo rozjel firmu a ta by ztratila polovinu své hodnoty, musel by ještě ze zbytku této hodnoty platit daň bez ohledu na svůj neúspěch. A pokud by uspěl a chtěl zisky reinvestovat do firmy, musel by daň platit stejně bez ohledu na to, zda si zisky nevyplatil třeba na dividendách. Taylor dodává, že vliv daně z bohatství na chování lidí není úplně jasný, ale je zřejmé, že některé dopady jsou negativní.

Ekonom na závěr poukazuje na to, že ve Velké Británii se nyní uvažuje o jednorázovém zdanění bohatství jako jednoho ze zdrojů pro pokrytí nákladů vyvolaných pandemií. Taylor píše, že výhoda takového přístupu spočívá v tom, že jde o krok nečekaný a neopakující se. Jinak řečeno, neposkytuje čas na vytváření plánu na daňové úniky.

Zdroj: The Conversable Economist


 

Čtěte více:

Tisk: Trump v deseti z posledních 15 let neplatil daně z příjmů
28.09.2020 15:24
Americký prezident Donald Trump dnes odmítl tvrzení listu The New York...
Víkendář: Jak zdanit kapitál? Daně ze zisků ano, daň z bohatství ne
15.11.2020 9:27
O optimálním zdanění kapitálu se uvažuje již dlouhá desetiletí. Jak na...
OECD radí dál zvedat důchodový věk a platit část penze z daní
19.11.2020 8:24
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje Česk...
Fidelity: Vliv prezidenta Bidena na technologické trhy
24.11.2020 13:16
Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách v USA, ale výsledek senáto...
Víkendář: 150 let rozkvětu a pak kalifornský exodus
31.01.2021 9:07
Technologický exodus, velká migrace, antikalifornský sen. Tak se podle...

Váš názor
  • Potrestat neúspěšné
    08.02.2021 11:05

    Zdanit by se měli především chudí, protože je jich hodně a protože jsou neúspěšní a líní a my se kvůli nim musíme zadlužovat. A ať neříkají, že nemají z čeho. Každý má z čeho. Žijem ve společnosti blahobytu. Kdo nemá peníze, může jít na nucené práce - třeba kopat ručěn kanál Dunaj - Odra. Kdo neplatí daně, nemá mít volební právo.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Potrestat neúspěšné
      08.02.2021 11:10

      Tenhle systém už tu byl v 17. století. Bylo to nevolnictví. Neosvědčil se byl zoufale neefektivní a sami bohatí ho raději zrušili.
      ..
      • To není nevolnictví
        08.02.2021 15:28

        Nevolnictví znamenalo, že jste nemohl opustit rodnou usedlost, nemohl si zvolit povolání, ani se oženit bez souhlau vrchnosti. Nic ztoho já nehlásám. ať si aždý pracuje kde chce a jak chce. Já mluvím o daních a ti platí především ti chudí i v té nejsvobodnější společnosti.
        Pracovitý Prosecký
        • Re: To není nevolnictví
          09.02.2021 8:06

          Ano drobné rozdíly tam vidím. Ale vysoké daně pro chudé a nucené práce ten váš systém nevolnictví hodně přibližuje. Zákaz stěhování nebo nutný souhlas pro svatbu už jsou jen systémové marginálie.
          ..
  •  
    08.02.2021 10:54

    Otázka proč se někde platí daň z bohatství a někde ne, nemá jednoznačnou logickou ekonomickou odpověď. Myslím, že je to dáno skladbou a zájmy lidí, kteří o tom v daném státě rozhodují. I velcí filantropové, jako je Bill Gates nebo Buffet usilují o maximální zisky ve svůj prospěch. Sice dávají velké částky na dobročinnost, ale současně se snaží minimalizovat své daně únikem do daňových rájů. Takže daně se platí podle toho kdo ovládá ty kdo o nich rozhodují a přirozenou snahou plátců daní jsou co nejnižší daně.
    juniper
  •  
    08.02.2021 8:40

    Ani to dal nectu a odpovim na prvni otazku. Proc od teto dane jine zeme upustily. Protoze zijeme v oligarchii. Proto bohati plati male dane, proto Amazon neplati dane zadne atd. Je za tim cista oligarchie.
    Břeťa Bříza
  •  
    08.02.2021 2:10

    Demíci s Bidenem včele, rozjíždí vládní programy na které nemají peníze. Takže budou danit amíky na fest. Amíkům mažou za pomocí médií med na face, a amík bude volit Dem leaders. A bude platit jako mourovatý, protože tak je to správně. Mimojiné, Evropa Unie, je na tom zcela stejně. Trump to přibrzdil, na zvrat potřeboval another 4 years.
    Čert
    •  
      08.02.2021 12:03

      Nemyslím si, že se budou v USA zvyšovat daně. Proč dráždit lidi zvyšováním daní, když je tak snadné peníze natisknout?
      Jan47
    •  
      08.02.2021 10:57

      Za lepší služby se holt více platí. jestli to zlepšení bude adekvátní zvýšení daní je velmi pochybné, ale voliči se rozhodli to zkusit.
      ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.