Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: ASML vymaloval prvotřídní kvartál, překonal očekávání

Summary: ASML vymaloval prvotřídní kvartál, překonal očekávání

21.04.2021 18:05
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

ASML (Investiční tipy) 1Q21

Holandský výrobce zařízení potřebných pro výrobu polovodičů má za sebou prvotřídní kvartál, ve kterém překonal svá i tržní očekávání. Tržby se zvedly o 80 % yoy na 4,4 mld. EUR (graf vlevo), zatímco konsensus se nacházel spolu s výhledem o 400 mil. EUR níž. Hrubou marži chtěl management dostat na 51 %, což by bylo samo o sobě výborné číslo, avšak nakonec se ji podařilo vytáhnout dokonce až na 54 % (graf vpravo). Konsensus byl v tomto případě také nastaven na 51 %. Do třetice si ukážeme čistý zisk na akcii, který vylétl nahoru o 240 % yoy na 3,20 EUR a hravě překonal konsensus 2,6 EUR. Vysoké růstové hodnoty je nutno ale chápat ve světle pomalého 1Q20.

asml tržby výsledky 1

Management uvedl, že pozitivní překvapení bylo především zásluhou tradičně opomíjeného segmentu Installed Base Management (+45 % yoy na 1,3 mld. EUR), do něhož spadá servis a upgrade již nainstalovaných výrobních linek. V době překotné poptávky jsou pro výrobce čipů nejrychlejší cestou k navýšení produkce softwarové upgrady. Z hlediska dlouhodobého trendu nás ale zajímají především nové stroje typu EUV (extreme ultraviolet). Zákazníkům bylo doručeno 7 kusů (historický vývoj na grafu vlevo), přičemž jeden pochází ještě z předešlého kvartálu. To se může zdát trochu málo, nicméně hravě to vyvažují vysoké objednávky. Společnost obdržela objednávky na EUV linky ve výši 2,3 mld. EUR, což při průměrné prodejní ceně 180 mil. EUR za kus značí až 13 kusů. Počet nevyřízených objednávek klesl proto po několika kvartálech poklesu poskočil nahoru na 49 kusů (graf vpravo).

asml EUV výsledky komentář 2

Na závěr samozřejmě výhled. V prvním kvartálu tohoto roku očekává management tržby mezi 4,0 až 4,1 mld. EUR (+22 % yoy), hrubou marží mezi 51 až 52 % a provozním ziskem necelých 1,3 mld. EUR. Ve všech třech případech jsme nad konsensem trhu. Ulahodil nám však spíš výrazně vyšší výhled na tento kalendářní rok. Původně očekával management růst tržeb o 15 %, nyní to zvedl dokonce až na 30 % s hrubou marží kolem 51,5 %. I po dnešním navýšením konsensu na 15% růst je odhad pro tržby daleko vyšší. Management očekává, že tahounem budou oba cílové trhy Logic (procesory) i Memory (paměťové čipy).

Akcie dnes navzdory skvělému výkonu v předešlých měsících rostou o další 4 %.

USA:

Akcie Netflix tvrdě odpověděly na výsledky za rok 2020. Zatímco finanční metriky nezklamaly, počty nových uživatelů se nedají komentovat jinak než jako tristní. Náš včerejší opatrně optimistický pohled na přicházející výsledky Netflixu se tak bohužel ukázal jako planý. Prvotní negativní reakce akcií se trochu zmírnila, titul klesá už „jen“ o 7 procent.

Začněme teda dobrými zprávami. Celkové tržby vzrostly o 20 % yoy na 7,2 mld. USD (kons. 7,2 mld. USD), za což můžou rostoucí průměrné tržby z jednoho uživatele (ARPU; graf dole) dostávající se na 11,5 USD za měsíc. To je asi hlavní pozitivum tohoto oznámení, a tedy, že Netflix dokázal ze svých uživatelů dostat víc peněz.

graf 1

Druhé menší plus představuje provozní marže ve výši 27,4 %, která překonala konsensus o 2,5 p.b. a dál se škrábe vzhůru (graf dole). Tady jde ale o přechodný efekt nižších výdajů na nový obsah. Čistý zisk na akcii se proti loňskému roku zdvojnásobil na 3,75 USD (kons. 2,97 USD) a volný cashflow se usadil na 700 mil. USD.

graf 2

Tím výčet pozitiv víceméně skončil a jdeme na počty nových uživatelů. V uplynulém kvartálu Netflix získal jen 4 mil. nových předplatitelů, což je hluboko pod jeho vlastními odhady (6 mil.) i pod tržním konsensem (6,3 mil.). Pohled do historie nabízí graf níže:

graf 4 

Dle vyjádření Netflixu se projevil efekt, před kterým varoval posledních pár kvartálů, a který jsme podcenili i my. Koronavirová pandemie natáhla poptávku z roku 2021 do roku 2020 a dopad umocnily nízké výdaje na obsah kvůli zavřeným studiím a lockdownům. Výdaje na obsah jsou hlavním předstihovým ukazatelem pro růst počtu předplatitelů. Celkově se Netflix dostal na 208 mil. platících uživatelů a meziroční růst se zpomalil až na 14 % (graf níže).

Graf 3

Ještě hůř v tomto ohledu vypadá výhled na další kvartál, kde jsme čekali, že Netflix překoná očekávání. Nestalo se tak a sezónně slabý druhý kvartál skombinovaný s výše zmíněnými efekty se propsal do očekávaného růstu uživatelů o pouhý jeden milion. Konsensus byl ještě včera na 4,4 mil. po výsledcích klesl na 3 mil. Na druhou stranu jsou tržby (7,3 mld. USD) a provozní marže (25,4 %) na úrovni tržního konsensu a čistý zisk na akcii GAAP (3,16 USD) je dokonce nad nimi. Tržby ve výši 7,3 mld. USD a 209 mil. uživatelů by implikovaly růst jednotkových tržeb ARPU až na 11,65 USD.

Jaký je tedy finální verdikt? Souhlasíme s managementem, že na vině je primárně tzv. pull-forward efekt lockdownů, který natáhl poptávku dopředu do loňského roku. Souhlasíme také s nedostatkem nového obsahu, který by motivoval nové uživatele k předplatnému. Potvrdila se tím i regresní analýza od Goldman Sachs, na kterou se pravidelně odkazujeme: nízké výdaje na nový obsah = nízký nárůst počtu nových uživatelů. Horší případ by byl, kdyby šlo o konkurenční tlaky přebírající uživatele (i když ty také nepomáhají). Proto věříme, že Netflix se z těchto problémů nakonec vyhrabe, nicméně může to trvat pár kvartálů a během nich budou jeho akcie pravděpodobně přešlapovat na místě. V druhé polovině tohoto roku přijdou nové řady dvou velkých seriálových hitů (Zaklínač a La Casa de Papel), které by mohly být vítanou vzpruhou.

 
 

Čtěte více:

ASML nepřestává překvapovat a zlepšuje výhled (komentář analytika)
20.01.2021 16:25
Holandský výrobce zařízení potřebných pro výrobu polovodičů ASML má za...
Zamlčovaný problém čipů
10.04.2021 16:07
Polovodiče se staly nezbytnou součástí každodenního života a také jedn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data