Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Americká inflace dopadla na českou korunu, akcie i dluhopisy. Dolaru se daří

Rozbřesk: Americká inflace dopadla na českou korunu, akcie i dluhopisy. Dolaru se daří

13.05.2021 9:04, aktualizováno: 13.5. 9:54
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Česká koruna se zasekla. Za “brzdu” na hranici 25,50 EUR/CZK zatáhl nový globální strašák - vysoká inflace. Americká dubnová inflace překvapila výrazně vyšším výsledkem, když vyskočila na 4,2 %. To je nejvyšší hodnota od roku 2008 a výsledek překonal i ta nejvyšší očekávání v průzkumu agentury Bloomberg. Svět se nyní dělí na tábory. První, podobně jako většina bankéřů Fedu, říká, že nárůst inflace je dočasný a není třeba se bát. Druhý tvrdí, že vysoká inflace po odeznění pandemie jen tak nezmizí a Fed na ni bude muset reagovat rychlejším utažením měnové politiky. Kdo má pravdu?

To je v tuto chvíli zatím těžké rozsoudit. Poslední inflační čísla ale jednoznačně nahrávají spíše sázkařům na trvale vyšší inflaci. Ostatně za rychlejším růstem cen v USA stojí nejen dražší pohonné hmoty a potraviny, ale i jádrová inflace, která je nejvyšší od roku 1981.My zatím spíše věříme v dočasnost globálního inflačního šoku. Pokud se však pleteme, bude to mít dopad i na náš relativně optimistický pohled na korunu. Proč? Koruně v tuto chvíli hraje do karet řada faktorů. Hospodářství v druhé polovině roku čeká relativně rychlé oživení (restart reálné konvergence), exportéři jsou relativně málo “pojištěni” proti silnějšímu kurzu (úroveň zajištění je nejnižší za poslední čtyři roky) a současně ČNB pravděpodobně v tomto roce bude jednou z prvních centrálních bank ve vyspělém světě, která zvýší úrokové sazby. A právě zde mohou sázkaři na silnější korunu paradoxně narazit. 

koruna inflace sazby ekonomika

Vidina vyšších českých sazeb má daleko menší kouzlo, pokud by souběžně s nimi měly jít brzy vzhůru i sazby na hlavních trzích (například v USA). A toho se řada globálních hráčů kvůli inflaci začíná obávat. Po včerejších inflačních číslech se sázky na první růst amerických sazeb posunuly už na konec roku 2022. To se nejen koruně, ale v zásadě všem rizikovým aktivům dvakrát moc nezamlouvá. 

*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v průběhu včerejšího dopoledne pokusila o útok na hranici 25,50 EUR/CZK, avšak odpoledne zveřejněná vysoká americká inflace ji v tomto úsilí zastavila. Měnový pár pak vyskočil vzhůru zhruba o 10 haléřů a usadil se v okolí 25,60. Obavy z inflace však nezasáhly pouze devizový trh, ale i ten bondový a peněžní, kde se začalo počítat s rychlejším zvyšování úrokových sazeb ČNB (více viz úvodník).

Zahraniční forex
Amerika včera rozšířila sérii pozitivních inflačních překvapení ve světě, když dubnová inflace vyskočila na nečekaně vysokých 4,2 %. Ostře sledovaná jádrová (meziroční) inflace navíc zrychlila na 3,0 %. V reakci na to dolarový peněžní trh okamžitě upravil svá očekávání a nyní již počítá s prvním zvýšením sazeb Fedu na konci roku 2022. Reakce eurodolaru byla relativně opatrná - zřejmě i proto, že následné komentáře centrálních bankéřů z Fedu (Clarida, Bostic) byly stále velmi umírněné a opakovaly mantru o dočasnosti inflačního nárůstu.

Pro trhy je nyní velmi nepříjemné, že se nabourává dlouhou budovaný narativ, že inflační skok po uvolnění ekonomiky nebude dramatický, a pokud už bude vidět, tak bude jen jednorázový (což zpochybňuje zrychlující jádrová inflace). Za této situace může i eurodolar velmi citlivě reagovat na další proinflační data (dnes odpoledne výrobní inflace a nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti) či eventuální jestřábí výroky z Fedu.

Akcie
Vysoká americká inflace poslala trhy dále jižním směrem a jako již stabilně, nejhůře se dnes dařilo technologiím. Příklady za všechny: Apple -2,5 %, Alphabet -3,1 %, Amazon -2,2 %, Microsoft -2,9 %. Jediný sektor, který se udržel v zeleném, byla energetika (+0,1 %). Na tu působila rostoucí cena ropy spojená s neočekávaným propadem zásob této komodity v USA. Relativně dobře se dařilo i finančním institucím. Oslabení o 1,3 % byl v optice zbytku trhu dobrý výsledek.


 
 

Čtěte více:

PlayStation, pračky, zubní kartáčky i těžba kryptoměn. Čipy chybí všude a podle analytiků nejméně do roku 2023 budou chybět dál
12.05.2021 17:10
Současný globální nedostatek čipů by mohl trvat až do roku 2023. Podle...
Guru stock-pickingu radí
13.05.2021 6:08
Vybírání jednotlivých akciových titulů vypadá jako jednoduchá hra, úsp...
Tesla ruší platby v bitcoinech. Musk je znepokojen dopadem jejich těžby na životní prostředí
13.05.2021 8:23
Výrobce elektromobilů Tesla přestane přijímat platby za auta v digitál...
Emisní povolenky pokořily další rekord, cena se vyšplhala nad 55 eur
13.05.2021 8:28
Cena emisních povolenek v Evropské unii včera poprvé překročila 55 eu...
Trhy dnes otevřou červené, Tesla ruší platby v bitcoinech
13.05.2021 8:50
Včerejší data inflaci v USA otřásla řadou aktiv. Tesla ruší platby v ...

Váš názor
  • Americká inflace dopadla na českou korunu!
    13.05.2021 13:45

    jejda!! americká inflace dopadla na českou korunu, nebýt toho byl by dnes již kurz 16.66!!! Ale to nic!!! ČNB v tomto roce bude jedinou z centrálních baněk ve vyspělém světě, která zvýší úrokové sazby a to tak vysoko, že už během prvního pololetí roku posílí česká koruna na úroveň dolaru 1:1. Pokud se však pleteme, bude to mít dopad i na náš relativně optimistický pohled na korunu. Proč? Koruně v tuto chvíli hraje do karet řada faktorů. Jedním z nich je jestli nedostane výběrčí faltynko průjem, celá politická garnitura u moci by se z toho mohla posr@t a s nima i koruna. Druhým faktorem je aby zlodědek měl dostatečné množství plen a nestačil tak celou situaci posr@t sám!!! Dalším faktorem je, aby babiška neskončila nedejbože v kriminále spolu s maturantem hamačko a aby alenka nedostala zánět omladnic a ohanbí. Velkým faktorem bude také vítězství pirátů. Dejte si věci dohromady - babiš - pobyt v maroku - v zemi pirátů - vznik pirátské strany v čr - přechod moci od babišky k pirátům!!? kdo je v pozadí?! V maroku piráti unášeli lidi a prodávali do otroctví?!? tak se máme na co těšit. Žijeme v česku, kde jedno hov@do střídá ještě větší druhé hov@do a dobré časy v nedohlednu!!
    oradapoisson
  •  
    13.05.2021 9:15

    no, to jenom aby inflační Kačka nezačala pěkně padat.....nevěřím tomu, že ta bláznivá fiskální americká politika nebude mít dopad.....jsem zvědav co na to kašpaři z ČNB, jsou docela v klídku.....
    abc1
    •  
      13.05.2021 10:05

      Správně tištěné a půjčené peníze astronomickým výšinám, musí logicky mít dopad na běžný život a ekonomiku. A to at už tady v EU nebo za kaluží v USA. Navíc v mnoha případech se ty “Umělé Peníze” utratily bez rozvahy, zbytečně a bez vidina návratu. Teda návrat pouze přes zvýšení cen a daní a to první se již začalo projevovat. Takže s tím nenadělá nikdo nic.
      Čert
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)