Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nákupní boom se zatím v ČR nekoná, koruna dál těží z příznivého sentimentu

Rozbřesk: Nákupní boom se zatím v ČR nekoná, koruna dál těží z příznivého sentimentu

09.06.2021 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Série příznivých čísel z domácí ekonomiky pokračovala i včera, kdy byly zveřejněny dubnové statistiky maloobchodu. Tržby obchodníků se tentokrát meziměsíčně zvýšily 0,7 %, což nevypadá s ohledem na rozvolňování nijak dramaticky. Po odstranění restrikcí rostly tržby především v obchodech s oblečením a obuví (oproti březnu o 47,1 %) a rychlejší růst zaznamenaly i obchody se zbožím pro volný čas či elektronikou. Na druhé straně slabší byly tentokrát prodeje potravin. V každém případě o nákupní boomu zatím tuzemská čísla nevypovídají.

Možná kdybychom se nechali unést meziročními čísly, tak bychom mohli mluvit o nákupní horečce. Třeba již zmíněným obchodům s oblečením a obuví se tentokrát tržby reálně zvýšily o více než 77 % nebo obchodům s elektronikou o více než třetinu. Nicméně za takto vysokými nárůsty – podobně jako třeba v případě statistik z průmyslu zveřejněných v pondělí – musíme hledat především nízký srovnávací základ z doby prvního loňského lockdownu. A proto bude po celý druhý kvartál vhodnější sledovat spíše meziměsíční hodnoty, srovnávat se s loňským únorem nebo třeba s rokem před kovidem. V případě obchodu se pak ukáže, že jsou tržby reálně stále 2,5 % pod úrovní dubna 2019, což o vysoké poptávce zatím nevypovídá. Více však bude jasné až z čísel za květen, kdy došlo k uvolnění restrikcí ve zbývající části maloobchodu a kdy se ukáže, zda lidé skutečně začínají realizovat odloženou poptávku nebo se odklánět od internetových obchodů a vracejí se do kamenných prodejen. 

Včera nedošlo pouze na čísla z maloobchodu, ale i na statistiky z celých služeb. V dubnu se jejich tržby zvýšily o 1,3 %, a to především díky vyšším výkonům u informačních a telekomunikačních služeb. Drobný náznak zlepšení oproti březnu je vidět i u restaurací nebo cestovních kanceláří, avšak ve srovnání s dobou předkovidovou byly stále ještě v hlubokém útlumu. Není to vlastně ani nijak překvapivé s ohledem na restrikce, které třeba v případě restaurací padly až na konci května. Jak je to s oživením v této části služeb proto bude jasné až z červnových čísel. Do té doby půjde spíše jen o dílčí informace a spekulace, z nichž se celkový obrázek situace v této části služeb bude skládat jen těžko. V každém případě však budoucí růst akceleruje nepochybně i oblast HORECA. Ale nakonec nejsou jen poražení, protože lepší výsledky než v roce 2019 mají i nadále informační služby, telekomunikace a zejména pak poštovní a kurýrní služby vezoucí se na vlně internetových obchodů. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího obchodování opět úspěšně testovala hranici 25,40 EUR/CZK, nicméně odpoledne se opět vrátila těsně nad ní. Koruna se těší z pozitivního sentimentu na zahraničních trzích i čísel z domácí ekonomiky, díky nimž může centrální banka zahájit cyklus zvyšování úrokových sazeb, který povede k dalšímu rozšiřování úrokového diferenciálu. Pozitivní sentiment se odráží i na dluhopisovém trhu, který dnes čekají další tři emise státních bondů se splatností deset až devatenáct let. Celkem bude MF nabízet papíry v hodnotě 12 mld. korun. 

Zahraniční forex
Na eurodolarovém trhu panuje nuda s tím, že ani dnešek na tom nemusí nic změnit. Teprve zítra zasedání ECB a vysoká americká inflace za květen by mohly přinést větší volatilitu.

Ve střehu dnes musí být maďarský forint, neboť statistický úřad bude publikovat květnovou inflaci. Ta bude zřejmě opět velmi vysoká (přes 5 %) a měla by tak zacementovat očekávání, že MNB na svém zasedání 22. června zvýší oficiální úrokovou sazbu (podle našeho odhadu o 15 bazických bodů). 

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší obchodní seanci v mírném zisku, případně na úrovni pondělního závěru. Index S&P 500 přidal 0,02 % na hladinu 4 227 bodů a pohybuje se tak v těsné blízkosti svých historických maxim, které překonal naposledy v květnu (7.5. dosáhl 4 238,04 bodu). Dařilo se akciím leteckých společností, které zamířily vzhůru po uvolnění doporučení týkající se cestování. Výsledkem byl růst Southwest Airlines o 1,1 % a United Airlines o 0,8 %. Delta pak posílila o 2,1 %. Mírný růst si připsal Boeing. Své zisky naopak neudržela Tesla, která zakončila přibližně půl procenta v záporu. Pod tlak se dostal Micron, jehož akcie propadly o 4,2 %. Index Dow Jones zůstal s červenou nulou beze změny, když S&P 500 mírně posílil a Nasdaq přidal 0,3 %.


Čtěte více:

V létě přijdou silné výprodeje, domnívá se stratég Emanuel. Hlavní roli sehraje mánie Redditu a inflace
09.06.2021 6:03
Julian Emanuel z investiční společnosti BTIG věří, že šílenství na Red...
Americký Senát schválil zákon, který posílí postavení USA vůči čínským technologiím
09.06.2021 8:23
Americký Senát schválil rozsáhlou většinou zákon, jež má výrazně posíl...
EU a USA na cestě k ukončení nevyřešených obchodní sporů
09.06.2021 8:28
Představitelé Evropské unie a americký prezident Joe Biden se příští t...
Investoři vyhodnocují cenové tlaky a vyčkávají na zítřejší inflaci v USA. Futures jsou smíšené
09.06.2021 8:50
Investoři stále vyhodnocují cenové tlaky, které by mohly poskytnout vo...

Váš názor
  • Nákupní boom se zatím v ČR nekoná
    10.06.2021 9:17

    Postcividový syndrom poloprázdných nákupních center spíš značí pravý opak. Koruna dál těží z nekompetentnosti mocných. Brzy bude hůř.
    oradapoisson
  •  
    09.06.2021 9:51

    Lidé si uvědomili, že rostoucí částky na fakturach za energie, vodu, benzin, bydlení, otop a nákup potravin nelze uhradit např. jedním svetrem ze šatníku.
    oupv
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení