Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Riskujeme další ztracenou dekádu nízkých investic, říká expert Fidelity. Pro zdravé oživení potřebujeme drobné investory na trhu

Riskujeme další ztracenou dekádu nízkých investic, říká expert Fidelity. Pro zdravé oživení potřebujeme drobné investory na trhu

15.06.2021 6:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Přirozenou lidskou reakcí v dobách nejistoty je šetření. Loňský rok byl přitom mimořádně nejistý. Evropské domácnosti v reakci na krizi způsobenou pandemií Covid-19 zvýšily ve třetím čtvrtletí minulého roku míru úspor na více než 17 %. Podle údajů Eurostatu z úvodu tohoto roku jde o druhou nejvyšší úroveň od počátku záznamů v roce 1999. Přesouvat tyto peníze z bankovních účtů na investiční se však střadatelé zdráhali, podotýká expert společnosti Fidelity International Christian Staub. Pro zdravé oživení podle něj potřebujeme drobné investory na trhu.

Údaje Eurostatu rovněž ukazují, že míra investic se během stejného období pohybovala mezi 8 a 9 procenty. Tato míra se drží od roku 2012 a stále se ještě nevzpamatovala z dopadů finanční krize z roku 2008, kdy se sazba pohybovala nad 11 procenty.

„Tato čísla naznačují různé příběhy, mezi kterými vyniká „pohádka" o nákladech obětovaných příležitosti. Euro s téměř nulovým úrokem na bankovním účtu je euro, které nepřispívá k hospodářskému oživení, ani netvoří úspory na penzi," vysvětluje Christian Staub, výkonný ředitel Fidelity International pro Evropu. „Tyto náklady obětovaných příležitostí se u mnoha domácností v průběhu let rychle nasčítají," dodává. Evropská asociace fondů a asset managementu podle něj odhaduje, že bohatství evropských domácností by bylo zhruba o 1,2 bilionu eur vyšší, kdyby v letech 2008 až 2019 snížily své bankovní vklady a místo toho investovaly do akcií a dluhopisů.

Politické dilema

Ti, kteří analyzují situaci po pandemii Covid-19 a mají následně navrhovat nějaká řešení situace, tak stojí před obtížným úkolem. Podniky, a do jisté míry i státní pokladny, budou chtít, aby se tyto úspory vrátily zpět do ekonomiky prostřednictvím spotřeby.

Zaměřit se ale pouze na krátkodobou spotřebu jako cestu k hospodářskému oživení by podle experta znamenalo promarnit velkou příležitost dostat drobné investory na kapitálové trhy EU a nasměrovat jejich úspory do dlouhodobé prosperity, která byla v minulém desetiletí opomenuta. „Oživení založené na investicích potřebujeme stejně - ne-li více - než oživení založené na spotřebě," podotýká Christian Staub. Zmiňuje přitom snahu Unie pro kapitálový trh stimulovat účast drobných investorů na trzích prostřednictvím programů, jako je panevropský penzijní program PEPP. Vítané je podle něj také přezkoumání distribuce podle směrnice MiFID.

Svět po Covid-19 však vyžaduje rychlou reakci, která naváže na chování spotřebitelů při pandemii v tom pozitivnějším aspektu - přesunu na online. 

Podpora finančního zdraví

Nástroje finančního plánování mají dvojí přínos, pokud jde o účast drobných střadatelů: jednak přinášejí dlouhodobé účastníky na retailovém trhu, ale také podporují strategické investování před krátkodobou spekulací, podotýká Fidelity. To je zvláště důležité v době, kdy je přístup ke spekulativnímu obchodování, připomínajícímu „gaming", na trhu stále snazší. Instinkt spořit se může velmi snadno změnit v touhu podstupovat zvýšené riziko, když období nejistoty pomine.

Podle Stauba je nutné zapojit potenciální drobné investory i obnovit důvěru veřejnosti v kapitálové trhy. "Jinak riskujeme další ztracené desetiletí nízkých investic," podotkl také.

Zdroj: Fidelity 

 

 
 

Čtěte více:

Fidelity: ECB se zaměří na zpřísnění finančních podmínek
09.03.2021 13:54
ECB se podle Fidelity International zaměří na nadcházejícím zasedání b...
Výhled Fidelity: Vyšší regulace v USA, nižší zadlužení v Evropě a růst v Číně
31.03.2021 6:00
Regionální rozdíly budou růst nejen s tím, jak bude postupovat vakcina...
Výhled Fidelity pro druhé čtvrtletí a dál: Cesta ven ze zimy plné nespokojenosti
13.05.2021 14:21
Od začátku druhého čtvrtletí 2021, tedy déle než rok od zavedení vládn...
Fidelity: Sledujte inflaci na službách, v příštích měsících významně ovlivní cenovou hladinu v USA
26.05.2021 6:01
Růst cen služeb v USA od roku 2011 vysoce převyšoval růst cen zboží. A...
Jak investovat do nápojů?
31.05.2021 13:02
Jak se svět dostává z třetího a (doufejme) posledního lockdownu, je zř...

Váš názor
  • chi chi
    15.06.2021 9:53

    tak ono stačí ten otravný investiční dotazník co každou chvíli chce někdo vyplnovat, to je tak "výborná" byrok.kravina na začátek, že to polovinu lidí od investování odradí, další věc, kterou člověk po těch letech co existuje EU nepochopí je totální galimatiáš ve zdanování dividen, no a kdyby se přeci jen pánové divili proč lidé nechávají peníze ležet jen tak tak perla nakonec tisk peněz, nulové sazby a zhodnocení PF 0,38 p.a. :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • zdravé oživení potřebujeme drobné investory!
    15.06.2021 8:55

    Podle Stauba pro zdravé oživení potřebujeme drobné investory! V létě přijdou silné výprodeje, domnívá se stratég Emanuel. Inflační tlaky nemusí být jen přechodné, domnívá se Koch. Schodek 390 miliard. Čistý zisk bank letos klesl o 3,7 miliardy. Vzhledem k neustálému vývoji cen stavebních materiálů jsme nuceni opět zvýšit ceny rodinných domů. Pravděpodobně dojde k navýšení cen u syntetických vláken. Všichni výrobci a dodavatelé surovin ohlásili od března 2021 výrazné zvýšení cen surovin dostupných na trhu. Sněmovna řeší zvýšení cen sociálních služeb. Škoda Auto zdražuje kvůli zvýšení cen materiálů své vozy. Potraviny, včetně zeleniny, znatelně zdraží. Poslanci totiž schválili kvóty na potraviny. Spotřebitelské ceny rostly nejvíce za osm let a bylo to znát. Cena za kilogram papriky se zvedla za prvních pět měsíců loňského roku o téměř 30 korun. Podobně zdražovaly například i citrony a další zelenina jako mrkev nebo květák. Všichni, kdo se nyní v duchu radují, jak jsme to těm cizákům natřeli nebo jak budeme podporovat české zemědělství, se musí dneska podívat do peněženky a hodit některé bankovky do kanálu. Vládní návrh zákona nám všem zdraží základní potraviny. Pane ministře Tomane, premiére Babiši, vládo, voliči vám za vyšší ceny z celého srdce děkují. Pro zdravé oživení potřebujeme drobné investory!
    oradapoisson
  •  
    15.06.2021 6:45

    úplně vidím ty drobné investory v bance, jak jim nechávají podepisovat, že případné ztráty jdou na jejich vrub a v tom lepším případě nabídnou čisté zhodnocení v úrovni inflace, jak vrní blahem a přesouvají své drahocenné úspory do spárů bankéřů ... finančníci by se měli spíš trápit filozofickou otázkou, kam vlastně zmizela podstata investování, kdy lidé svěřovali své peníze firmám ve formě akcií a léta se dívali, jak jejich hodnota stoupá a nese peníze ... dnes to jsou samé státní dluhopisy (ve své podstatě nesplatitelné bez bankrotu státu), podivné "cenné papíry", kšeftování s komoditama, krátké spekulace na cenu "čehokoliv" ... vždyť se z toho oboru stalo legální drancování poctivě vydělaných peněz drobných investorů potažmo střadatelů, tak se potom není čemu divit, že už tomu nikdo nevěří, fakt ....
    keksa
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení