Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB dnes může snížit nákupy dluhopisů. Euro by zpevnilo

Rozbřesk: ECB dnes může snížit nákupy dluhopisů. Euro by zpevnilo

09.09.2021 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ECB dnes může sáhnout k lehkému útlumu pandemického programu PEPP. V podobném duchu hovořil hlavní ekonom Lane (jinak holubice), který v posledních týdnech zdůrazňoval, že jakákoliv úprava nákupů je “operativní změnou” a ne “trvalou změnou v kurzu” měnové politiky (začátkem “taperingu”, o kterém uvažuje Fed). Lane navíc hovořil o tom, že současné tempo programu PEPP je mimořádně rychlé (okolo 80 miliard eur za měsíc) a ECB o něm rozhodla v březnu, ve chvíli kdy se na trzích výrazně utáhly podmínky pro financování z trhů. Od té doby se však situace viditelně vylepšila a ECB také bude mít v ruce novou prognózu ukazující na rychlejší růst inflace (minimálně v nejbližších kvartálech). To vše mohou být argumenty pro lehké snížení tempa nákupů v programu PEPP (z 80 k 60 miliardám eur za měsíc).

Výraznější změny jsou však málo pravděpodobné a řada centrálních bankéřů bude možná chtít odložit i tento malý krok až na prosincové setkání. Hlavním argumentem holubic zůstane skutečnost, že i přes vyšší inflační výhled na nejbližší kvartály, zůstane inflace na horizontu prognózy (18 měsíců+) viditelně pod cílem. Podle nás taková prognóza část inflačních rizik nutně podceňuje - výrobní inflace může kvůli rozbitým výrobním řetězcům zůstat delší dobu vysoká a průsaky do spotřebních cen mohou být trvalejší. To je však zatím v rámci ECB minoritní názor, ke kterému se kloní kromě Jense Weidmanna z Bundesbanky jen několik dalších hlasů.

Pokud tedy dnes ECB omezí nákupy, půjde o kosmetickou změnu, doprovázenou pravděpodobně velmi holubičími komentáři - na jedné straně akcentujícími připravenost kdykoliv nákupy zrychlit a současně podtrhujícími nutnost držet sazby dlouhou dobu na stávajících úrovních. K definitivnímu obratu dojde podle nás na prosincovém zasedání, kde ECB oznámí konečný útlum pandemického programu PEPP..., pokud vše dobře půjde, do poloviny roku 2022. Výpadek pandemického programu však bude podle nás z velké části (z poloviny až dvou třetin) nahrazen tradičním programem APP.

Pokud máme pravdu a ECB se dnes odhodlá k mírnému snížení nákupu dluhopisů, může z toho profitovat euro a výnosy německých bundů půjdou vzhůru. V opačném případě se opět načas může na výsluní vrátit americký dolar.


*** TRHY ***

Koruna

Slabé akcie, silnější dolar a zhoršující se pandemická situace v Evropě, nic z toho se koruně příliš nelíbí. Na druhé straně ale před sebou máme zasedání ECB - pokud pomůže euru na frontě s dolarem, bude se to koruně také líbit. A v pátek nás čekají další vysoká domácí inflační čísla. Uvidíme, zda to české měně bude stačit k tomu, aby zlomila negativní sentiment z posledních dní.

Zahraniční forex
Eurodolar před dnešním zasedáním ECB sestoupil blíže hranici 1,18, přičemž dolar mohl být lehce podpořen rétorikou Fedu, která stále naznačuje, že centrální banka je připravena do konce roku oznámit útlum měnové expanze (tentokrát to byl člen FOMC Williams).
Trh bude dnes ve střehu při komunikaci výstupů ze zasedání ECB. Je extrémně těžké odhadnout, jak jsou aktuální tržní očekávání, ale pokud ECB bude komunikovat útlum pandemického programu pro nákup dluhopisů již dnes (viz úvodník), pak by z toho euro mohlo krátkodobě těžit.

Ačkoliv včerejší zasedání NBP nepřineslo žádné změny, jeho výstupy jsou velmi důležité, neboť ukazuje na to, že polská centrální banka stále považuje extrémně vysokou inflaci za dočasnou a hodlá provozovat současnou velmi uvolněnou měnovou politiku (zahrnující také intervence proti zlotému). Pro polskou měnu to není nic povzbudivého, neboť vysoká inflace v Polsku bude přetrvávat, a tudíž reálné úrokové sazby budou velmi negativní a budou činit zlotý neatraktivní. To se v situaci, kdy např. Fed utáhne svoji politiku, může stát pro zlotý velkou komplikací a polská měna může poměrně výrazně oslabit. Takové riziko bude stále ve vzduchu dokud NBP zásadněji nezmění svůj postoj, což se velmi pravděpodobně neodehraje až do zveřejnění nové prognózy v listopadu.

Ropa a zlato
Západotexaská lehká ropa, tedy ropa WTI si připsala 1,4 % a obchodovala se tedy za 69,33 USD za barel. Drahý kov, konkrétně zlato se obchodovalo na podobných úrovních jako předchozí den a to za 1788 dolarů za unci.

Akcie
Index Dow Jones Industrial Average klesal již třetí den řadě. Technologický Nasdaq Composite po pokračování v rally v předchozích dnech a úterních rekordech včera odepsal a zdá se, že ani tento index se nevyhne typickým podzimním korekcím. Ze sektorů zvítězily utility a slabší byly naopak technologie, NEE +1,66, MSFT +0,01 % %. Akcie Alibaba Group Hld. se propadly o téměř 3 procenta a vymazaly tím úterní zisky. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,2 % (35.031 b.), S&P 500 o 0,1 % (4.514 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,6 % (15.286 b.).

 
 

Čtěte více:

Podmínky oslabení dolaru a další kroky ECB
09.09.2021 6:03
Je známo, že ve vedení ECB sedí několik jestřábů. Důležitější ale bude...
Morgan Stanley, Citigroup či Credit Suisse začínají hovořit proti americkým akciím
08.09.2021 15:43
Velké americké investiční banky Morgan Stanley, Citigroup a s nimi Cre...
Polská vláda plánuje zavést daň z tržeb velkých korporací
08.09.2021 16:34
Polská vláda plánuje zavést daň z tržeb velkých korporací ve výši 0,4 ...
Amerika navazuje na pokles. Dvě rizikové události přímo před námi
08.09.2021 17:08
Americké akcie se po začátku obchodování nacházejí v záporu a navazují...
Nevýrazné trhy, Nasdaq Composite v červeném
08.09.2021 22:07
Dnešní obchodní seance v zámoří nepřinesla pro trhy a tedy i investory...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m