Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Polská centrální banka na rozcestí

Rozbřesk: Polská centrální banka na rozcestí

06.10.2021 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Polská centrální banka dnes stojí na rozcestí - tak dlouho světu tvrdila, že současný rychlý růst cen je jen dočasná záležitost tlačená nabídkovými faktory, až inflace vystoupala na dvacetiletá maxima. Není divu, že v Polsku se skoro šestiprocentní inflace stala politickým fenoménem a v denním tisku probíhají mezi centrálními bankéři (ať již současnými či minulými) ostré názorové přestřelky.

Připomeňme, že většina vedení polské centrální banky v čele s guvernérem Glapinskim se držela mantry, že na současnou inflaci netřeba reagovat a ekonomice je zapotřebí v čase pandemie co nejvíce pomáhat - tj. držet oficiální úrokové sazby na nule, nakupovat polské vládní dluhopisy a udržovat zlotý slabý (například i devizovými intervencemi). Holubičí pozici NBP pak zesiloval guvernér Glapinski tím, že opakoval svůj neformálně daný vpřed hledící názor, že politika centrální banky nebude utažena až do konce mandátu současného Výboru pro měnovou politiku (RPP), který končí v první polovině roku 2022.

Konec pandemie v Evropě však přinesl Polsku vysokou inflaci, která zde udeřila dokonce silněji než jinde. Nejde přitom jen o ceny energií - tzv. jádrová inflace, která nebere v úvahu ceny potravin a energií, dosahuje v současnosti více než 4 %, což je zřetelně více než horní limit tolerančního pásma cíleného NBP (1,5-3,5 %). S takto vysokou inflací se nynější holubičí postoj NBP stává neudržitelný.

Vedení NBP bude tedy muset udělat obrat o 180 stupňů a půjde o to, jak rychle se tak stane. Na zvyšování oficiálních úrokových sazeb v Polsku bylo již včera pozdě, a tak by bylo ideální, kdyby RPP zvedl úroky již dnes. Takto rychle s ohledem na dříve dané "sliby" guvernéra Glapinského to však v NBP asi nepůjde. Asi nejpravděpodobnější scénář je ten, že NBP ve svém komentáři k dnešnímu rozhodnutí bude avizovat přitvrzení měnové politiky na listopadovém zasedání, kdy bude zveřejněna nová inflační prognóza. Z komentáře by zároveň asi měla zmizet větička o tom, že NBP je připravena uvolnit měnovou politiku i skrze intervence proti zlotému.

K výše uvedenému je nutné dodat jedno varování: ve hře jsou i dva jiné scénáře - kromě toho jestřábího (zvýšení sazeb již dnes) je ve hře i varianta, že NBP nezmění na svém hodnocení ekonomiky téměř nic. Obětí takového ultra-holubičího rozhodnutí by nepochybně byl zlotý s tím, že NBP by v následujících měsících musela přijít s daleko agresivnějším utažením měnové politiky, jež by centrální bance vrátilo ztracenou anti-inflační kredibilitu.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží dál v blízkosti 25,30 EUR/CZK a pro nejbližší seance pro ni bude určující kromě nejistoty před blížícími se volbami především velmi volatilní nálada na globálních trzích. Výrazný růst cen komodit (a globálních inflačních tlaků) sice není pro celý region nijak pozitivní zprávou, na druhou stranu ČNB na posledním zasedání jasně ukázala, že inflaci bere vážně.

Zahraniční forex

Zatímco ceny ropy a plynu stoupají dále, tak výnosy amerických dluhopisů chytily druhý dech, což je výsledek mimo jiné i (stále) velmi dobré podnikatelské nálady v amerických službách. Index ISM se poněkud překvapivě posunul v září vzhůru (byť díky rostoucím cenám), což mělo na dolar pozitivní vliv.

Eurodolar však dnes bude muset sledovat tzv. ADP report, který hodně napoví, jak by mohla vypadat oficiální zářijová data z amerického trhu práce (na pořadu dne v pátek). Ta definitivně rozhodnou o tom, zdali Fed spustí útlum měnové expanze již v listopadu.

Polský zlotý musí být dnes maximálně ve střehu, neboť zasedá NBP a bude řešit, jak se postavit k inflaci, která je v Polsku nejvyšší za 20 let. Až dosud ji přitom NBP ignorovala a preferovala slabý zlotý (více viz úvodník).



Čtěte více:

Inflace a dvojí metr centrálních bank. Kdo bude mít nakonec pravdu?
01.10.2021 5:54
Centrální bankéři se rozdělili do dvou táborů, které nemohou najít spo...
Inflace v Německu v září vystoupila na 4,1 procenta, je nejvyšší za 28 let
30.09.2021 14:44
Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v září zrychlil na 4,1 p...
Bed, Bath & Beyond: Výhrůžný příběh pro nadcházející výsledkovou sezónu
01.10.2021 11:58
Kvartální výsledky prodejce bytových doplňků Bed, Bath & Beyond většin...
Plyn teď stojí tolik, kolik ropa nikdy nestála. Ta ale může stoupat také
01.10.2021 16:32
Prohlubující se globální nedostatek energií vytlačil cenu zemního plyn...
Další starost centrálních bankéřů v CEE: Náklady na energie
04.10.2021 16:06
V rozvíjejících se ekonomikách jako Maďarsko, Polsko nebo Česko táhnou...

Váš názor
  •  
    06.10.2021 15:51

    tak už to kašpárkům z polské CB taky docvaklo.....zvyšují sazby....jsem zvědav, kdy to dojde zombie z ECB
    abc1
  •  
    06.10.2021 11:37

    nechápu, proč bankéři dávají nějaká tvrdá data, kdy dojde k tomu a k tomu....uvolněnou politiku necháme do toho data.....v takové nejisté době.....to jako rusnok v roce 2017, kdy zbytečně prohlásil, že závazek bude jesště půl roku, za tu dobu se natisklo ještě 1 bilión kaček.....to takový Powell z Fedu umí pěkně mlžit, zombi z ECB se to již taky pěkně neurčitě vysílat signály
    abc1
    • abc1
      06.10.2021 12:41

      Rusnok přece nemohl nechat zahr. spekulanty s korunou v nejistotě.
      Jan47
      • Re: abc1
        06.10.2021 12:49

        A jakým způsobem myslíš, že ta nadnárodní bankovní klika ovládá Rusnoka?
        Velkamedvědice
        • VM
          06.10.2021 13:10

          To já nevím. Možná tím, že ho nechají žít. Úplatky v tom asi nebudou. Chtít od protektora úplatek není rozumné. Jak by asi dopadl před 80 lety ten, kdo by chtěl od Heydricha úplatek za nějakou službičku?
          Jan47
  •  
    06.10.2021 9:50

    Mohl by tady na toto téma napsat komentář Richard Fulld, jako zastánce nekonečného tisku peněz ze strany státu.....ve francii stávkují, na slovensku chtějí firmy kompemzace za drahou elektřinu....proč nevyhovět, když je to tak jednoduché....
    abc1
  •  
    06.10.2021 9:27

    taky jsem nechápal, když psali, že polská banka bude pokračovat v QE.....to je tak, když si bankéř nevidí na špičku nosu pro svoji neomylnost.....tak aby jim aspoň vyšel ten nákup 100 tun zlata....jinak jejich měna půjde do kopru......pokud se rozjede další vlna COVIDu, jsem zvědav na reakci centrálních bankéřů a populistických politiků......zda budou pokračovat v tom experimentu vrtulníkových peněz....
    abc1
    •  
      06.10.2021 9:37

      Pokud mají autoři článku pravdu, tak i několik desítek dalších centrálních bank synchronizovaně chybuje. To tu ještě nebylo.
      Zvonička
      • Zvonička
        06.10.2021 13:04

        Autoři článku jsou asi chytřejší než guvernéři NBP, FEDu, ECB, BoJ, BoE, SNB a dalších centrálních bank. Jak autoři článku, tak ČNB by se měli trochu mírnit. Tenhle postup proti hlavnímu světovému proudu je už mírně řečeno podezřelý.
        Jan47
        • Re: Zvonička
          06.10.2021 13:49

          neboj Honzo, oni začnou, nebo budou muset začít.....pokud články nelžou, chybí to podstatné, lidé, kteří by pracovali.....ve francii stávkují, v německu stavební dělnící chtějí přidat přes 5%....toto roztáčí inflační spirálu, kterou je velmi těžké zastavit....ani by mě nepřekvapilo, kdyby příští rok se inflace neblížila k 10 %
          abc1
          • abc1
            06.10.2021 18:05

            Proč by měly hlavní světové CB zvyšovat sazby? Přece nebudou svým vládám komplikovat život růstem dluhové služby. Západu inflace nevadí. Tobě by inflace vadila, pokud by sis mohl legálně natisknout libovolné množství peněz? Zajímaly by Tě ceny zboží? Inflace postihne pouze ty, kteří si nemohou natisknout peníze a jsou odkázáni na příjem z práce. Lidé na Východě si holt budou muset vzít druhé a třetí zaměstnání, aby pokryli základní potřeby.
            Jan47
        • Re: Zvonička
          06.10.2021 13:26

          Pravdu má jen jedna strana. Ale jsme rád, že ČNB reagovala. V nejhorším to za měsíc dva vrátí o kus zpátky. To že inflace není dočasná je čím dál zřejmější, úzká hrdla způsobující zdražování nemizí, naopak naskakují jako houby po dešti. Začalo to rouškami, pak kontejnerovými loděmi, což ukázalo, že nestíhají ani přístavy, následne došly čipy, teď chybí plyn, vítr a uhlí. Díky čemuž se nevyrábí hnojiva, množí se informace, že chybí lidi.. Nic teď nemám a čekám, kdo vyhraje. A na tu stranu se pak přidám ;)
          Zvonička
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data