Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednorázové cenové změny nebo dlouhodobá inflace? O tom rozhodnou centrální banky

Jednorázové cenové změny nebo dlouhodobá inflace? O tom rozhodnou centrální banky

21.11.2021 15:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Výraz stagflace začal být používán v polovině sedmdesátých let, kdy řada vyspělých zemí procházela obdobím vyšší inflace a naopak nižšího tempa ekonomického růstu. Jak poukazuje portál Money and Banking, šlo o významnou změnu ve srovnání s šedesátými lety, kdy si ekonomika naopak vedla velmi dobře. Jak relevantní je hovořit o stagflaci v současné době?

Růst inflace a pokles tempa růstu nejprve ekonomy překvapil, protože v padesátých a šedesátých letech se obě proměnné obvykle pohybovaly stejným směrem: Inflace klesala během útlumu a naopak. Money and Banking v této souvislosti připomíná, že ekonomika může čelit poptávkovému, ale i nabídkovému šoku. Ten první vede ke stejnému pohybu inflace a růstu, ten druhý ale k opačnému.

Vývoj v sedmdesátých letech byl tedy v souladu s nabídkovým stagflačním šokem a bývá spojován s ropným embargem, které zvedlo ceny a omezilo ekonomickou aktivitu. V nedávné době byl nabídkovým šokem pokles ochoty poskytovat některé služby vyvolaný pandemií. V praxi ale často vidíme kombinované šoky, které v sobě obsahují poptávkový i nabídkový element.

Příkladem může být americká invaze do Iráku, která vedla jednak k nabídkovému šoku přes vyšší ceny ropy, ale i k šoku poptávkovému. Ten byl dán poklesem důvěry v americkém korporátním sektoru a následně slabší poptávkou. Ve výsledku tak došlo k utlumení ekonomické aktivity, ale nabídkový a poptávkový efekt se na straně inflace zhruba vyrušily.

Money and Banking dodává, že sedmdesátá léta ukázala jednu podstatnou věc: Jednorázový nákladový šok nemůže sám o sobě vyvolat dlouhodobě vysokou inflaci. O tom, zda se jednorázové cenové změny stanou nakonec vysokou inflací, rozhoduje totiž centrální banka svou politikou. V sedmdesátých letech konkrétně Fed nezabránil tomu, aby agregátní poptávka předhonila nabídku – během recese let 1973 a 1974 poptávka neklesla tolik jako nabídka, v průběhu oživení pak rostla rychleji, a tím dala základ vyšší inflaci.

Pokud by centrální banka chtěla zabránit vyšší inflaci, musela by během zmíněného období nastavit sazby výše, než skutečně učinila. Za neochotou tak učinit podle Money and Banking stála pravděpodobně víra, že náklady spojené s alternativní politikou reprezentované vyšší nezaměstnaností by převýšily náklady vyšší inflace. Tu nakonec zastavil až Paul Volcker prudkým utažením monetární politiky, které vyvolalo růst nezaměstnanosti, ale nakonec přineslo pokles inflace.

Zkušenosti sedmdesátých let vedly k tomu, že řada centrálních bank začala používat cílení inflace, což následně vedlo k ukotvení inflačních očekávání a stabilizaci cenového vývoje. I v následujících desetiletích si tak ekonomika procházela nabídkovými šoky, ale změna v přístupu centrálních bank vedla k tomu, že se sedmdesátá léta neopakovala. Ohledně pandemie pak Money and Banking míní, že jde o klasický příklad šoku, kdy se centrální banka musí vypořádat s neznámým jevem, který zahrnuje dlouhou řadu věcí počínaje uzavíráním ekonomiky přes rychlé zotavení agregátní poptávky až po problémy v dodavatelských řetězcích.

To, jak se bude dál vyvíjet inflace, je tedy dáno jednak tím, jak rychle se centrální bankéři dokážou přizpůsobit a vhodně reagovat na nový šok, ale nemalou roli bude hrát i politické rozhodování, včetně ochoty uvalit na ekonomiku krátkodobé náklady. Negativní nabídkový šok totiž znamená, že pokud chceme inflaci držet níže, vznikne hluboký ekonomický útlum, podobně jako ten, který vyvolal Volcker na počátku osmdesátých let.

V demokratických zemích pak podle Money and Banking platí, že nakonec je prosazena taková politika, kterou podporuje veřejnost. Ve výsledku by tak mohlo být rozhodující, zda budou lidé v případě pokračující vyšší inflace podporovat utaženější monetární politiku, která by vedla k ochlazení ekonomické aktivity. Tak či onak, samotné centrální banky vědí, jak zabránit tomu, aby se přechodné nákladové tlaky změnily v dlouhodobě vysokou inflaci.

Zdroj: Money and Banking

 
 
 

Čtěte více:

Diamond o inflaci, akciích a americkém bankovním oligopolu
10.11.2021 11:10
Vyšší inflační čísla půjdou dolů, jádrová inflace bude mezi 2 – 3 %....
Zpřísnění měnové politiky by teď bylo kontraproduktivní, tvrdí ekonom ECB
08.11.2021 17:34
Zpřísňování měnové politiky v eurozóně s cílem zmírnit inflaci by v s...
Má ETF v názvu inflaci? Připravte se, že do něj natekly peníze
12.11.2021 6:12
Nekončící poptávka po ochraně portfolií před rostoucími cenami zvedá z...
Přechodné a dlouhodobé inflační faktory, odpovídající investiční strategie a otázka stagflace či reflace
15.11.2021 10:45
Současná vyšší inflace v USA má v sobě elementy, které pominou. Jde t...

Váš názor
  •  
    22.11.2021 7:13

    za vidinou neustálého růstu a stím spojených nízkých sazeb jsou všichni předluženi, výrazné zvýšení sazeb by vedlo k recesi, kašpaři z centrálních bank nebudou výrazně zvyšovat sazby, inflace bude dlouhodobě vyšší a tím se částečně sníží zadluženost
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data