Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Biden navrhuje Powella do čela Fedu na další čtyři roky. Potřebujeme stabilitu a nezávislost, řekl

Biden navrhuje Powella do čela Fedu na další čtyři roky. Potřebujeme stabilitu a nezávislost, řekl

22.11.2021 16:14, aktualizováno: 22.11. 17:18
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Spojených států Joe Biden dnes navrhl, aby současný šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell strávil v úřadu další čtyřleté období. Oznámil to dnes Bílý dům, prezidentův návrh ještě musí potvrdit Senát. Powellovo první funkční období skončí v únoru.

Osmašedesátiletý Powell stojí v čele Fedu od roku 2018, na jeho první funkční období ho navrhl tehdejší prezident Donald Trump. Ten však později Powella ostře kritizoval kvůli zvyšování úrokových sazeb.

Po příchodu koronavirové krize Fed pod Powellovým vedením začal uplatňovat mimořádně uvolněnou měnovou politiku, aby pomohl ekonomice překonat negativní dopady pandemie covidu-19.

Na post náměstkyně šéfa Fedu se Biden rozhodl navrhnout Lael Brainardovou. "Pokud chceme dál stavět na letošním ekonomickém úspěchu, potřebujeme ve Fedu stabilitu a nezávislost," uvedl Biden. "Po zkoušce ohněm v posledních dvaceti měsících mám plnou důvěru v to, že Powell a Brainardová zajistí silné vedení, které naše země potřebuje," dodal.

Powell nyní čelí tlaku na zpřísňování měnové politiky v důsledku rostoucí inflace. Příliš rychlým zvyšováním úrokových sazeb by však mohl podkopat hospodářské oživení a tvorbu pracovních míst, upozorňuje agentura AP.

Fed se tento měsíc rozhodl zahájit postupné omezování nákupů dluhopisů. Svou základní úrokovou sazbu podle očekávání nechal v rozpětí nula až čtvrt procenta.

Kdo je Jerome Powell

 
Republikán Powell stojí v čele Fedu od února 2018, kdy ve funkci nahradil současnou americkou ministryni financí Janet Yellenovou. Na jeho první funkční období ho navrhl tehdejší prezident Donald Trump. Powellovo první funkční období skončí v únoru 2022.

Trump, ačkoliv Powella do funkce sám vybral, nynějšího šéfa Fedu později několikrát kritizoval. Opakovaně na centrální banku tlačil, aby snížila úrokové sazby. Když Powell varoval před následky obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, tak se Trump urazil. Právě Trumpova administrativa totiž zavedla sérii opatření vůči několika zemím, včetně Číny. Většinou šlo o celní poplatky.

Ekonomové Powella v poslední době spíše chválí a oceňují zejména to, že americké ekonomice poskytl za pandemie covidu-19 rychlou podporu. Poté, co pandemie loni způsobila rozsáhlé uzavření americké ekonomiky, snížil Fed pod vedením Powella hlavní úrokovou sazbu na téměř nulu a zahájil masivní nákupy dluhopisů. Tato podpora podle analytiků měla zásluhu na odvrácení finanční krize, Spojené státy se vyhnuly hospodářské depresi a připravila se půda pro rychlé oživení ekonomiky.

Powell nyní čelí tlaku na zpřísňování měnové politiky v důsledku rostoucí inflace. Meziroční míra inflace ve Spojených státech se v září zvýšila o 0,1 procentního bodu ze srpnových 5,3 procenta. Vrátila se tak na třináctileté maximum 5,4 procenta, na kterém se nacházela také v červnu a v červenci. Fed nicméně uvedl, že nynější nárůst inflace je pouze přechodný a pravděpodobně nebude vyžadovat rychlé zvyšování úrokových sazeb. Svou základní úrokovou sazbu Fed nadále drží v rozpětí nula až čtvrt procenta. Jakmile americká centrální banka zcela ukončí nákupy dluhopisů, k čemuž by mohlo dojít v červnu příštího roku, mohla by podle agentury AP rozhodnout o zvýšení základní úrokové sazby.

Současný americký prezident Joe Biden dnes navrhl, aby Powell strávil v úřadu další čtyřleté období. Opětovné jmenování Powella podpořila i Yellenová či republikánský senátor Steve Daines, člen bankovního výboru Senátu. Pokračování Powella ve funkci by podle Dainese vyslalo silný signál domácnostem, podnikatelům a spotřebitelům, že šéf Fedu má nadále širokou podporu obou politických stran a udělá vše, co bude nutné, aby dosáhl cenové stability a maximální zaměstnanosti.

Powell má však i své kritiky, včetně členů klimatické aktivistické skupiny 350.org. Ti letos v srpnu vyzvali Bidena, aby na Powellovo místo jmenoval "klimatického lídra". Setrvání Powella v čele Fedu si nepřeje také progresivní levicové křídlo Demokratické strany, které tvrdí, že Fed pod Powellovým vedením dělá málo pro to, aby zmírnil rizika, která pro americký finanční systém představují změny klimatu a také nedělá dost pro odstranění ekonomické nerovnosti.

V roce 2012 byl Powell jmenován tehdejším prezidentem Barackem Obamou do Rady guvernérů Fedu, kde má na starosti bankovní předpisy pro Wall Street. V červnu 2014 byl jeho mandát obnoven až do roku 2028.

Powell se v roce 2018 stal po 40 letech prvním šéfem Fedu, který nemá ekonomické vzdělání. Vystudoval politické vědy na Princetonské univerzitě a práva na Georgetownské univerzitě, v roce 1979 získal titul doktor práv.

Podle majetkového přiznání z poloviny roku 2017 je hodnota Powellova majetku mezi 20 až 55 miliony dolarů, podle amerických novinářů může celková hodnota Powellova jmění dosahovat výše až 112 milionů dolarů (asi 2,5 miliardy korun). Plat šéfa Fedu i členů Rady guvernérů stanovuje Kongres, Powellův roční plat činí zhruba 203.000 dolarů (4,6 milionu korun).

Počátkem 80. let působil Powell jako advokát, v letech 1984 až 1990 pracoval v investiční bance Dillon, Read & Company, kde se věnoval financování, obchodnímu bankovnictví a zastával pozici viceprezidenta.

V letech 1990 až 1993 působil jako vysoký úředník na americkém ministerstvu financí.

Čtěte více:

To, jak funguje dolar během období vyššího rizika, tlumí globální ekonomickou aktivitu
22.11.2021 16:03
Spojené státy a dolar hrají ve světové ekonomice výjimečnou roli, kte...
Dodavatel Tesly se stal druhou nejcennější firmou na burze v Číně
22.11.2021 14:46
Čínský výrobce baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technolo...
Nidetzký z ČNB čeká ještě dvojí zvýšení sazeb, pak jen ladění politiky
22.11.2021 15:33
Úrokové sazby České národní banky zřejmě půjdou nahoru i na dvou příš...
Velké banky eurozóny nesplňují zelená očekávání ECB. Evropská pravidla proti greenwashingu přijdou zřejmě později
22.11.2021 15:40
Žádná z velkých bank v eurozóně nesplňuje očekávání Evropské centrální...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data