Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflační spekulace

Rozbřesk: Inflační spekulace

29.12.2021 9:08
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

S koncem roku přichází čas na bilancování a také na výhledy, s nimiž vstoupíme do roku nového. Letos se největší pozornost upíná k inflaci, která se nečekaně tak trochu utrhla ze řetězu, když v průběhu roku začaly prudce růst ceny surovin a energií, znovu se zvýšil přetlak na realitním trhu a v podstatě se nepodařilo zcela obnovit pandemií zpřetrhané dodavatelské řetězce.

Zrychlil i růst cen služeb zasažených předchozími lockdowny i nedostatkem pracovníků. A tak už v listopadu, přestože došlo k odpuštění DPH u energií, česká inflace vzrostla na 6 % a nejenže se vzdálila tolerančnímu intervalu ČNB, ale i výrazně překonala prognózu centrální banky. A to samozřejmě není zdaleka konec, bez ohledu na razantní zvyšování úrokových sazeb v posledním půlroce. 

Inflace se stala po dlouhých letech tématem a není snad dne, kdy by se o ní nemluvilo a nepublikovaly se různé odhady, kam až může v příštím roce vystoupat. O tom, zda skončí někde u osmičky nebo dokonce bude dvouciferná se však v tuto chvíli dá snad jen spekulovat. Jisté je jen to, že se do ní v lednu „vrátí“ efekt DPH u energií v řádu zhruba jednoho procentního bodu. Jisté je rovněž to, že ceny elektřiny, plynu a tepla v lednu, stejně jako řada dalších nákladů na bydlení vzrostou. Problémem však je, odhadnout přesně o kolik. Jen cenový index elektřiny a plynu sestává z 530, respektive 80 položek, které předem odhadnout snad ani nelze. Přitom navýšení „jen“ o deset procent u těchto dvou významných cen vede ke skokovému navýšení inflace o 0,6procentního bodu.

Další nejistotu představuje tzv. imputované nájemné s desetiprocentním podílem na spotřebitelském koši, které odráží ceny realit, jejich rekonstrukcí či renovací, tedy i ceny stavebních materiálů. Už nyní inflaci navyšuje o téměř 1,5procentního bodu a po dalším zdražení materiálů a stavebních prací jeho vliv hned tak nepomine. V lednu navíc dojde k úpravám řady ceníků firem, které tento krok provádějí právě na začátku roku, a které budou chtít všechny nakumulované nákladové tlaky v nových cenách konečně odrazit. Lednová inflace proto bude v každém případě překvapením, i když těžko asi tím příjemným.


*** TRHY ***

Koruna

Koruně se včera nakonec podařilo prolomit hranici 25 EUR/CZK a zamířila k další metě, a sice 24,90 EUR/CZK. Nadějné zprávy o menší nebezpečnosti nové varianty koronaviru na méně likvidním trhu přesměrovaly pozornost zpět k rozšířenému úrokovému diferenciálu, který bude korunu pohánět zvlášť v příštím roce, kdy nejspíš dojde k jeho dalšímu navýšení až na 500 základních bodů na krátkém konci. 

Zahraniční forex

Za absence nových ekonomických zpráv zůstává eurodolar bez výraznějších pohybů dál na úrovni 1,13. Dílčí zprávy z amerického trhu práce s ním už asi ve čtvrtek příliš nezahýbou, a tak nový směr může dostat teprve v novém roce s přísunem nové sady ekonomických dat z obou stran Atlantiku. 



Čtěte více:

Investoři jsou příliš medvědí, akciové výprodeje jen tak nepřijdou, tvrdí JPMorgan
29.12.2021 5:55
Podle stratégů JPMorgan Chase není důvod se obávat, že by rally, která...
Jak na rozvíjející se trhy v 2022? Investoři sázejí i na korunové dluhopisy
28.12.2021 15:56
Aktiva rozvíjejících se trhů v příštím roce porostou. Přírůstky přines...
Ceny plynu v Evropě díky dovozu LNG už pět dní klesají, je to nejdéle za rok
28.12.2021 13:49
Ceny zemního plynu v Evropě už pátým dnem klesají, což je nejdéle trva...
Ve které fázi cyklu se nachází americká ekonomika a co to implikuje pro akcie
28.12.2021 17:31
Jeden z mnoha návodů, jak investovat, se nese v duchu „urči, ve které ...
Světová logistika se stále potýká s nedostatkem pracovníků, situaci ztěžuje omikron
29.12.2021 8:38
S nedostatkem zaměstnanců se stále více potýkají logistické společnost...

Váš názor
  •  
    29.12.2021 11:28

    no nevím, zda se inflace utrhla nečekaně (mzdy rostly před pandemií raketově bez zvýšení produktivity, snižování daní, různé balíčky).....ale nebylo by řešení, změnit výpočet inflace.....pan by budoucí pan guvernér ČNB pan Michl mohl začít strašit deflací
    abc1
    • Ke změně
      29.12.2021 11:52

      metodiky výpočtu nejspíš dojde, protože tohle nevypadá vůbec dobře a naše Centrální banka ani jiné s tím nic moc neudělá ani tím zvyšováním úroků. Dle mého to pos...li už před pár lety (EU + naše CB třeba držením EURa) a teď se to teprve provalilo. Vždyť ty papírky, které se tisknou furt pryč nejsou kryté ničím jiným než důvěrou a pokud ta se ztratí .... Takže ty tlaky nejspíš budou, ale ani ta metodika nic moc nezmění, pokud se neobnoví důvěra. A to metodika neudělá pokud to člověk uvidí v obchodě, na důchodu nebo platu v poměru k cenám. Nebo snad někdo věří tomu, že u položek, které kupuje denně je inflace jen 6% (a to nepočítám benzín, byty a bydlení, to nekupuji denně). Mě to teda vychází o dost jinak a to, že zvýšení cen některého zboží bylo kompenzováno ... snížením cen lokomotiv pro Sovětský Svaz ..., jak se říkalo za socialismu mě moc neuklidňuje. :-)) Ale protože to člověk nemá šanci ovlivnit, může se jen přizpůsobit, což už většina dělá protože jinak tak záleží opravdu jen na zdraví. Pokud to člověk má, pak má vlastně všechno a když se přidá i trochu štěstíčka. No a to přeji všem do příštího roku. Opravdu důležité je jen zdraví a štěstí. :-))
      OP
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data