Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na čem stojí horská dráha nejdražších akcií na trhu? A co je vlastně drahá a levná akcie?

Na čem stojí horská dráha nejdražších akcií na trhu? A co je vlastně drahá a levná akcie?

13.01.2022 17:20

Od druhé poloviny roku 2020 si akcie těch nejdražších společností vedly mnohem lépe, než zbytek amerického trhu. Jejich jízda skončila na počátku letošního roku a co šlo prudce nahoru, šlo stejně prudce dolů. Proč?

1. Citlivost na věci monetární: Morgan Stanley v následujícím grafu ukazuje, jak si vedou nejdražší akcie v americkém indexu SPX relativně k celému trhu. Jeho celková pointa je zřejmě v tom, že akcie vysokorůstových firem jsou skutečně hodně citlivé na změny v monetární politice. Právě nejdražší akcie/firmy (co se týče poměru cen k současným ziskům) jsou totiž ty, u kterých se čeká mohutný růst tržeb a zisků (jinak by investoři za současné zisky nebyli ochotni platit vysokou cenu)*. A jak vidíme v grafu, ty nejdražší akcie docela znatelně ztrácí (minimálně relativně k trhu) ve chvíli, kdy se objeví nějaká známka utažení monetární politiky, neřkuli růst sazeb:
6
Zdroj: Twitter

2. Fundamentální důvod: Ona citlivost na obrat v monetární politice je dána fundamentem. Pomyslný střed/těžiště toku hotovosti vysokorůstových firem je posunut více do budoucnosti než třeba u utilit, které mají cash flow „ploché“. A větší posun cash flow do budoucnosti znamená, že s růstem sazeb a požadované návratnost jeho současná hodnota klesá více, než třeba u těch utilit. Nejde tedy o to, že by vyšší sazby růstovým akciím ubíraly a zbytku trhu pomáhaly. Samy o sobě snižují současnou hodnotu všeho, ale růstu více.

3. Příběhový důvod: K tomu se u růstových akcií často hovoří o tom, že jejich atraktivita se zvyšuje v prostředí utlumenějšího ekonomického růstu. Bývá to shrnuto ve stylu „celkově je růst vzácnější, takže ty akcie, které jej mohou nabídnout, jsou v kurzu“. Tady už to je trochu složitější fundamentálně uchopit a možná je s tímto spíše příběhovým argumentem namístě určitá opatrnost. Vezměme si následující příklad:

Na trhu se obchodují dvě akcie, jedna vyloženě růstová těžící z nějakého strukturálního posunu v ekonomice. A druhá cyklická, notně vystavená tomu, co se aktuálně děje v celém hospodářství. Obě akcie se obchodují s cenou v souladu se svou hodnotou – s tím, jaká je současná hodnota očekávaných dividend. A nyní si představme, že se zhorší cyklický ekonomický výhled. S tím se zhorší očekávaný tok dividend u druhé akcie/firmy, ale u první ne, protože ta je na cyklus necitlivá a těží z onoho strukturálního trendu.

Cena akcií druhé firmy tak klesne v souladu s hodnotou, cena akcií druhé firmy zůstane nezměněna. Podle uvedené teze „vzácnosti růstu“ by ale měla cena druhého titulu dokonce vzrůst, protože nabízí to, co zbylá akcie a celá ekonomika už ne. Jenže na to, aby byl takový pohyb ceny ospravedlněn nějakým fundamentem, musel by se u této firmy zlepšit dividendový výhled, či snížit požadovaná návratnost. Tedy bezrizikové sazby a/nebo rizikové prémie. Bezrizikové sazby jsme ale v tomto případě neměnili. Pokud bychom tak učinili, tak jsme u efektu popsaného výše, a ne u toho, o kterém nyní hovoříme.

Zbývá tak rizikovost druhé akcie, ale v tomto modelovém případě není důvod, proč by se rizikovost tohoto na cyklus necitlivého titulu měla s útlumem ekonomiky měnit, respektive snižovat. A i kdyby, hovoříme tu o něčem jiném, než o oné vzácnosti růstu, která by měla nějak zvyšovat hodnoty růstových akcií. Takže závěr tu je celkem jasný: Možná zvyšuje ceny, ale hodnotu asi ne. Čímž se můžeme vrátit zpět ke grafu od Morgan Stanley. Přesněji řečeno k tomu, proč možná byla ta poslední vlna výkonu růstových akcií tak velká ve srovnání s těmi předchozími. V roce 2020 se dalo na příběhy více, než v předchozích letech a to se projevilo i zde. Taková teze.


*Takhle v poznámce pod čarou ještě poukážu na to, že výraz „drahá akcie“ bývá používán právě v souvislosti s poměrem ceny akcie k současným ziskům, popřípadě tržbám, či toku hotovosti. Jde ale o hodně velkou nepřesnost v tom smyslu, že drahost či levnost by se měla vztahovat k tomu, jakou hodnotu akcie má. A ne k tomu, kolik toho firma zrovna vydělává. Příklad:

Firma se obchoduje s PE ve výši 50, což by jí mohlo šupem poslat do kategorie drahých. Pokud ale diskontujeme očekávané dividendy, zjistíme, že hodnota je dvakrát taková, než cena. Z tohoto pohledu je tedy akcie (pro nás z hlediska našeho dohadu) naopak hodně levná. A aby to bylo symetrické, zrovna tak si můžeme představit akcii s velmi nízkým PE, aspirující tomu na nálepku levná. Ovšem s hodnotou pod cenou a tudíž reálně drahá.


 

Čtěte více:

Čerstvý seznam investičních příležitostí: Zpátky ke kořenům a tipy na růst za rozumnou cenu
23.12.2021 6:00
Představujeme aktualizovaný seznam Dlouhodobých investičních tipů, kte...
Nejdůležitější číslo pro akcie
27.12.2021 17:20
Morgan Stanley předpokládá, že globální ekonomická aktivita se někdy v...
Co přinese letošní rok akciím na rozvíjejících se trzích?
05.01.2022 6:08
Portfolio manažer Luis Lemus ze společnosti Continuous Capital hovořil...
Nemaso a 33 podhodnocených akcií od Morningstar
06.01.2022 17:26
Morningstar přišla se seznamem 33 podhodnocených akcií pro rok 2022. R...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data