Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obrací se Američané k čínským receptům? A jak to reálně vypadá s monetární uvolněností ve světové ekonomice?

Obrací se Američané k čínským receptům? A jak to reálně vypadá s monetární uvolněností ve světové ekonomice?

04.02.2022 17:35

Třeba u akcií není z fundamentálního pohledu vůbec rozhodující, kdy a o kolik začne Fed zvyšovat sazby. U nich totiž rozhoduje, kam se pohnou výnosy dlouhodobých obligací. A vazba mezi sazbami Fedu a těmito výnosy není ani zdaleka přímá – se zvedáním sazeb to jde třeba přehnat a poslat tím výnosy dluhopisů dolů, namísto nahoru. Zrovna tak pro celou ekonomiku nejsou také rozhodující sazby, ale to, jak moc se promítají do dalších finančních proměnných. Které jsou reálnému hospodářství mnohem blíže. Na globální úrovni se přitom zdá, že finanční podmínky jsou již mnohem utaženější, než by se zdálo jen na základě QE a sazeb. Dnes o tom a také údajném obratu Američanů k čínským receptům.

1. Finanční podmínky ve světové ekonomice: Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje index finančních podmínek ve světové ekonomice tak, jak jej kalkuluje právě banka. Jasné je prudké utažení, ke kterému došlo v první polovině roku 2020, následovalo stejně prudké uvolnění, které bylo dáno zejména tím, jak na vzniklou situaci reagovaly významné i méně významné centrální banky:

71
Zdroj: Twitter

Finanční podmínky ve světové ekonomice se po zbytek roku 2020 staly uvolněnější, než před pandemií a nejvyšší uvolněnosti dosáhly v lednu 2021. Od podzima roku 2021 pak přišlo soustavnější utahování a GS poukazuje grafem na to, že nyní již jsou podmínky utaženější, než před pandemií. Což konkrétněji znamená, že společné působení krátkodobých i dlouhodobých bezrizikových sazeb, rizikových spreadů a akciových trhů nyní v celé světové ekonomice vytváří finančně méně přívětivé prostředí, než tomu bylo v prvních měsících roku 2020.

Na globální finanční podmínky samozřejmě výrazně působí situace ve Spojených státech, kde Fed již fakticky podmínky nějakou dobu utahuje i přesto, že ke zvýšení sazeb ještě nepřikročil. Utahuje totiž přes svou rétoriku, která působí na chování finančních trhů a bezesporu se promítá i do chování akciového trhu pozorované v posledních týdnech. Čímž nechci říci, že by Fed měl chovat tak, aby se „zavděčil“ akciím. Pointa této poznámky je v tom, že Fed reaguje na vysokou americkou inflaci, ale utáhne podmínky v celé světové ekonomice, kde inflační problém není tak palčivý. Ale na druhou stranu tu také občas tvrdím, že bývá přehlížen význam Číny, jejího úvěrového cyklu a jeho dopadu na finanční podmínky ve světě. Každopádně spolupůsobení toho všeho nyní generuje vývoj křivky zobrazené v grafu.

2 . Kopírují Američané čínské recepty? Zmínkou o Číně jsem se volně dostal k druhé věci, kterou bych dnes rád zmínil. V USA je tématem vládní program investic do infrastruktury a plány na celkově aktivnější průmyslovou politiku. V Číně působící ekonom Michael Pettis si v této souvislosti všímá, že WSJ plány spojené s průmyslovou politikou a snahami o zvýšení konkurenceschopnosti kritizuje. Ekonom k tomu píše, že WSJ tím zapomíná na samotnou historii Spojených států. Proč?

Pan Pettis píše, že vládní podpora průmyslu byla před téměř 200 lety pilířem růstu americké ekonomiky. A úspěch tohoto systému pak vedl další země k jeho kopírování, včetně Německa a Japonska. Pokud tedy je průmyslová politika něčím vynálezem, pak Američanů (a zřejmě i Britů). Tedy ne něčím, s čím přišla Čína, kterou Američané nyní podle WSJ údajně kopírují. Nad skutečnými pozitivy a negativy průmyslové politiky bychom ale asi mohli dlouze diskutovat, její extrémní formu jsme konec konců zažívali po dlouhá desetiletí i u nás a výsledky hovořily za sebe. Hůře lze ale rozporovat druhou poznámku, se kterou přišel pan Pettis:

Srovnávat čínskou průmyslovou politiku a všemožnou podporu vlády s tím, co je plánováno v USA, nemá vůbec smysl z hlediska jejich rozsahu. V USA se totiž jedná „o pár procentních bodů HDP pro pár let“, zatímco v Číně dosahovaly samotné výdaje na infrastrukturu 10 – 15 % HDP po celá desetiletí.



Čtěte více:

Fed nesmí prudce dupnout na brzdu. Možná nejsme daleko od neutrálních sazeb, říká centrální bankéř Kashkari
02.02.2022 5:55
Inflace je vyšší, než jsem čekal, a drží se nahoře déle, než jsem čeka...
Fed má řadu neviditelných cílů, pouhá expirace cenných papírů zajistí znatelný pokles rozvahy, domnívá se centrální bankéř
03.02.2022 6:11
Prezident Minneapolis Fedu Neel Kashkari pro Yahoo Finance uvedl, že F...
Neutrální sazby v USA? Goldman Sachs je vidí kolem 2,5 %. Vyšší inflace může sazby poslat i nad ně
04.02.2022 6:04
Další vývoj inflace v USA je zejména otázkou situace na pracovním trh...
Komoditní příběh bude uvadat, Fed zvedne sazby třikrát, lépe si povedou cyklické, hodnotové a neamerické akcie, předvídá Mahajan
04.02.2022 10:41
Podle Bloombergu nyní trhy očekávají až pětinásobné zvýšení sazeb v U...
Rajan: Trhy ještě plně nevstřebaly, co bude Fed muset udělat
02.02.2022 12:34
Současný šéf Fedu Jay Powell si ve svých komentářích a projevech nechc...

Váš názor
  • Obrací se Američané...
    04.02.2022 23:20

    ad1) „FED svou reakcí na vysokou americkou inflaci utáhne podmínkyv celé světové ekonomice, kde inflační problém není tak palčivý“ --- doposud si mohl člověk myslet, že palčivý problém s inflací má postupně celý svět jenom ne USA... ad2) srovnávat USA a Čínu po celá desetiletí nemyslí autor snad ani v nadsázce: pokud nečtu data o podílu na globálním HDP z IMF správně tak mě prosím opravte: 1990 industrial countries (39zemí) =54,4%; in transition (24zemí) = 11,2%, developing countries (130zemí)=34,4% --- porovnání USA a Číny na globálním HDP 1990 je toto: USA=22,5%, Asia(28 zemí vč.Číny)=17,7% --- podle IMF rok 2020 podíl na globálním HDP: advanced economies (40zemí) = 42,4%; emergin mark.and dev.economies(156zemí) = 57,6% --- porovnání USA a Číny na globálním HDP 2020 je toto: USA=15,8% (USA -30%/1990), Čína=18,3%, zbytek Asie(29zemí)=13,9% (Asie +80%/1990), Evropa(19zemí)=12,1% /// Pan Pettis nezmínil to, že ačkoliv 10-15% výdajů šlo na infrastrukturu v zemi, nadto zbyly komunistům nějaké drobné peníze na alokaci do likvidních amerických dluhopisů
    Mudr.c
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m