Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Západ chce odpojit ruské banky od SWIFT a zmrazit aktiva centrální banky. Rusko hrozí zabavením majetků i koncem veškerých dohod

Západ chce odpojit ruské banky od SWIFT a zmrazit aktiva centrální banky. Rusko hrozí zabavením majetků i koncem veškerých dohod

26.02.2022 21:03, aktualizováno: 27.2. 10:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise (EK) se společně s lídry nejlidnatějších zemí Evropské unie, Spojenými státy, Kanadou a Británií dohodla na snaze odpojit vybrané ruské banky od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Oznámila to v sobotu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, která v projevu označila počínání ruské armády na Ukrajině za barbarské. Krok podporuje i Německo, které se zpočátku stavělo proti odstřižení Ruska od systému SWIFT. Brusel a západní země představily i další opatření mířící proti ruské centrální bance a "ruským oligarchům".

SWIFT

Podle listu Financial Times jde o zatím nejsilnější sankce dohodnuté v návaznosti na ruskou ofenzívu proti Ukrajině, která začala ve čtvrtek a pravděpodobně už si vyžádala stovky obětí včetně civilistů. Deník The New York Times nicméně podotýká, že Západ nesáhl po "jaderné variantě" v podobě úplného odpojení Ruska od SWIFTu, takže Rusko může alespoň prozatím dál vydělávat na prodeji plynu do Německa, Itálie a dalších evropských zemí.

"Zavazujeme se zajistit, že vybrané ruské banky budou odstraněny z komunikačního systému SWIFT. To zajistí, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému, což zasáhne jejich schopnost operovat globálně," píše se ve společném prohlášení EK, Německa, Francie, Itálie, Británie, Kanady a Spojených států. Na které banky iniciativa cílí, nebylo ihned jasné.

Po odpojení Ruska od zmíněného systému v posledních dnech hlasitě volali nejen lídři ukrajinské vlády, ale i mnozí politici v členských zemích EU nebo v USA. Systém SWIFT vznikl v roce 1973 a má centrálu v Belgii. Je považován za jakousi kostru pro bezproblémové mezinárodní platby a spojuje na 11.000 bank. Na systém dohlíží belgická centrální banka ve spolupráci s centrálními bankami v USA či Británii, vysvětluje britská BBC. Podle ní se odhaduje, že ruskou stopu nese asi jedno procento z více než 40 milionů zpráv o transakcích, které SWIFT každý den vyprodukuje.

Von der Leyenová řekla, že odpojení ruských bank navrhne lídrům členských zemí unie. Už předtím bylo na neděli svoláno jednání unijních ministrů zahraničí týkající se protiruských sankcí.

Paralyzace aktiv ruské centrální banky

Západ v sobotu večer zároveň ohlásil další opatření, která mají zvýšit izolaci Ruska od globální ekonomiky a oslabit schopnost Moskvy financovat válku na Ukrajině po čtvrtečním útoku ruských jednotek. Konkrétně je cílem nových sankcí je paralyzovat aktiva ruské centrální banky a zabránit ruským oligarchům ve využívání svých majetků na západních trzích. FT podotýká, že USA v minulosti uvalily sankce pouze na centrální banky KLDR, Íránu a Venezuely.

"Tato opatření uvedeme do praxe v následujících dnech," uvádí společné prohlášení EK a šesti západních zemí. "Zavazujeme se uvalit restriktivní opatření, která budou bránit ruské centrální bance v tom, aby nasazovala své mezinárodní rezervy způsoby, které podkopávají dopady našich sankcí. (...) Zavazujeme se přijmout opatření omezující prodeje občanství, takzvaných zlatých pasů, které umožňují majetným Rusům napojeným na ruskou vládu stát se občany našich zemí a získat přístup do našich finančních systémů," pokračuje komuniké.

Evropské a severoamerické vlády podle něj chtějí během následujícího týdne spustit "transatlantickou pracovní skupinu", jejímž cílem bude zajišťovat účinné aplikování ekonomických sankcí. "V poslední řadě posílíme koordinaci proti dezinformacím a dalším formám hybridní války," uzavírají západní země a EK.

Evropské země včetně Německa a Česka posílají Ukrajině zbraně

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) v sobotu přivítal přiblížení se Německa k vyloučení Ruska ze SWIFT. Celkem 27 zemí, včetně států Evropské unie, USA a Británie, souhlasilo s poskytnutím více zbraní nebo zdravotnické pomoci Ukrajině. Uvedla to dnes televize Sky News. Česko daruje Ukrajině 30.000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů. O rozhodnutí vlády na tiskové konferenci informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Přepravu darovaného materiálu v hodnotě asi 188 milionů korun zajistí Česká republika, postará se i o přepravu munice, kterou už česká vláda Ukrajině darovala v lednu a zatím zůstávala na českém území.

Podle spolkového kancléře Olafa Scholze poskytne Německo Ukrajině 1000 protitankových zbraní a 500 raket Stinger.

Britský ministr obrany Ben Wallace podle ní v pátek večer uspořádal virtuální dárcovskou konferenci zaměřenou na vojenskou pomoc Ukrajině, kterou ve čtvrtek vojensky napadlo Rusko. Pomoc spočívá v poskytnutí mimo jiné munice, protitankových či protiletadlových zbraní, ale také zdravotnického vybavení. K ukrajinské armádě se podle televize může dostat navzdory tomu, že bojuje s ruskými ozbrojenými silami na několika frontách.

Slovenská vláda schválila vyslání vojenského materiálu v hodnotě 2,6 milionu eur (přes 64 milionů Kč) a materiál ze státních hmotných rezerv za 8,4 milionu eur (přes 207 milionů Kč), píší slovenská média. Bratislava pošle na Ukrajinu deset milionů litrů nafty, dále 2,4 milionu litrů leteckého paliva a 12.000 kusů munice ráže 120 milimetrů, oznámil podle médií ministr obrany Jaroslav Naď. Celkem jde o pomoc v hodnotě přes 11 milionů eur (přes 272 milionů Kč).

Agentura Reuters v sobotu dopoledne informovala, že Francie se rozhodla poslat na Ukrajinu obranné vojenské vybavení. Podle mluvčího francouzské armády Paříž zvažuje také vyslání útočných zbraní. "Dovedete si představit, že odeslání vybavení je v tuto chvíli komplikované," řekl novinářům mluvčí náčelníka generálního štábu.

Nizozemsko pak oznámilo, že co nejrychleji dodá Ukrajině 200 raket Stinger pro protivzdušnou obranu, uvedl Reuters. Rakety doplní další vybavení, které tato země přislíbila Ukrajině už dříve, včetně pušek, munice, radarových systémů a robotů pro detekci min.

Uzavření vzdušného prostoru

Česká republika od půlnoci na neděli úplně uzavřela vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Dosud směla letadla nad územím ČR přelétat. České televizi to sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), následně informaci uvedl na twitteru a v tiskové zprávě. ČR již o půlnoci z pátku na sobotu zakázalo provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území. Omezení se týkala linek, které by létaly na tuzemská letiště. Zároveň Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska.

Medveděv pohrozil v reakci na sankce zabavením majetku cizinců v Rusku

Rusko by mohlo v reakci na sankce přijaté Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu zabavit majetek podniků a občanů ze Spojených států, zemí Evropské unie a dalších států. Mohlo by také odstoupit od nové dohody START III. Uvedl to bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní místopředsedou bezpečnostní rady. Za nespravedlivé označil páteční rozhodnutí pozastavit členství Ruska v Radě Evropy.

Důvodem sankcí uvalených na Rusko není podle Medveděva nic jiného než politická impotence Západu. "Inu, sankce jsou přijímány ze zjevného důvodu. Z politické impotence, která vznikla na základě neschopnosti změnit kurz Ruska. A také – v naději, že se ospravedlní za ostudná rozhodnutí, jako je zbabělý útěk z Afghánistánu," napsal exprezident na sociální síti VKontaktě.

"Tyto zákazy samozřejmě" vůbec nic nezmění, prohlásil Medveděv. Jak dal najevo, týká se to i nynější agrese vůči Ukrajině. "Vojenská operace na ochranu Donbasu" bude podle něj provedena v plném rozsahu, dokud nebude dosaženo všech výsledků, o kterých mluvil ruský prezident Vladimir Putin.

Za dobrou zprávu Medveděv označil to, že "sankce se mohou stát krásným důvodem pro konečné přehodnocení vztahů se státy, které je zavedly". A to včetně přerušení dialogu o strategické stabilitě a odstoupení od všeho dohodnutého. "Vždyť v zásadě lze odmítnout všechno, včetně smlouvy START III, kterou jsem dohodnul já a (bývalý americký prezident) Barack Obama a kterou rozšířil Putin a současný (americký) prezident," napsal šéf ruské bezpečnostní rady.

Pozastavil se nad tím, že zahraničí Rusko straší zabavováním peněz ruských občanů a podniků. Moskva podle něj na takové jednání odpoví zrcadlově.

"(Odpovíme) zabavením prostředků cizinců a zahraničních společností v Rusku podle starého principu," napsal Medveděv. "A možná znárodněním majetku osob, které mají registraci v nikoli přátelských jurisdikcích. Jako jsou USA, státy EU a řada zemí anglosaského světa, které s tím souhlasí," citovala Medveděva agentura TASS.

"Rada Evropy a Parlamentní shromáždění Rady Evropy pozastavily členství Ruska. Strašná nespravedlnost," napsal Medveděv. Podotkl ale, že je to dobrá příležitost k tomu, aby Rusko mohlo za sebou "prásknout dveřmi" a obnovit řadu důležitých institutů, například trest smrti v případě těžkých zločinů.

 
 

Čtěte více:

Začala ruská invaze na Ukrajinu
24.02.2022 8:00
Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukr...
Rusko se dopouští zločinu proti míru, odsoudil Zeman útok na Ukrajinu
24.02.2022 12:19
Rusko se dopouští zločinu proti míru, jeho útok na Ukrajinu je třeba d...
Tři scénáře pro ekonomiku v době, kdy Rusko útočí na Ukrajinu
24.02.2022 15:17
Ruský útok na Ukrajinu má potenciálně dalekosáhlé důsledky pro globáln...
Reuters: Ukrajinská krize může mít dalekosáhlé dopady na evropskou ekonomiku
24.02.2022 15:26
Ruský útok na Ukrajinu a způsob, jakým svět na tuto invazi zareaguje, ...
ČNB: Přímý dopad válečného konfliktu na Ukrajině na domácí ekonomický růst bude pravděpodobně omezený
24.02.2022 15:43
Bankovní rada České národní banky se na svém dnešním pravidelném jedná...
VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Válka na Ukrajině a cenový šok napříč komoditami
25.02.2022 14:55
Ruská vojenská agrese na Ukrajině otřásla globálním finančním trhem a ...
Anexe, nový stát nebo loutkoví vládci - možné ruské scénáře pro Ukrajinu
26.02.2022 20:37
Stačilo jen několik hodin, aby ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university