Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ukrajinské diplomacie: Bojkotujte firmy, které dál podnikají v Rusku. EU prý chce znovu zakročit proti ruským ropným obrům

Šéf ukrajinské diplomacie: Bojkotujte firmy, které dál podnikají v Rusku. EU prý chce znovu zakročit proti ruským ropným obrům

14.03.2022 16:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba jmenoval více než 20 velkých západních firem a bank, které dál podnikají v Rusku. Zahraniční vlády a spotřebitele proto podle médií vyzval k jejich bojkotu. Dalších 378 firem se z Ruska podle ministra stáhlo jen částečně. Podle Kuleby je nemorální podnikat v zemi, která napadla svého souseda. Stahování z Ruska urychluje americká Citi

"Jsme s tímto (částečným odchodem) nespokojeni. Známe ty firmy, známe jejich triky a manévry ve snaze zůstat na ruském trhu," řekl ministr podle listu Ukrajinska pravda. Přislíbil zároveň, že je Kyjev přiměje k úplnému odchodu. Pro ten se už rozhodlo 209 západních společností.

K velkým společnostem, které zatím Rusko neopustily, patří podle Kuleby obchodní řetězce Leroy Merlin, Metro, Auchan a Spar, výrobci automobilových pneumatik Pirelli a Bridgestone, hotely Accor a Intercontinental, strojírenské podniky OTIS Worldwide, Honeywell, Mohawk Industries, Arconic, výrobci kosmetiky či chemických přípravků Oriflame, Kimberly-Clark, Koti, Ecco, Salvatore Ferragamo, tabákový koncern Philips Morris, restaurace Papa John's a potravinářská společnost Kellogg, farmaceutický podnik Bayer a banky Raiffeisen, OTP, City Group, Société Générale a Sanpaolo.

Ruská pobočka francouzské společnosti Danone podle agentury RIA Novosti dnes ujistila, že se nechystá zastavit v Rusku výrobu a ukončit tam své podnikání. Danone v Rusku vyrábí pod různými značkami, včetně osmi ruských.

"Ještě jednou je vyzývám, aby co nejdříve opustily ruský trh, další vlády a spotřebitele pak k bojkotu těchto firem, dokud podnikání v Rusku neukončí," prohlásil Kuleba.

"Mezinárodní byznys by měl odejít z Ruska jak z morálních, tak z pragmatických důvodů. Působení v zemi barbarů poškozuje pověst, nikdo nechce být spojován s válečnými zločiny," řekl podle listu Ukrajinska pravda Kuleba novinářům. Ruská ekonomika se podle jeho názoru rychle blíží ke krachu, a tak by měly firmy odejít už teď, aby se nemusely pokoušet vydobýt zbytky svých investic z ruských trosek. Kuleba také řekl, že Moskva pomýšlí na znárodnění západních aktiv.

Evropská unie podle diplomatů projednává v rámci svého nejnovějšího balíčku sankcí proti Rusku zákaz vývozu luxusních vozidel v hodnotě vyšší než 50.000 eur. transneft

Státy EU plánují podle zdrojů zavést nový balík sankcí proti ruským těžařům ropy Rosněfť, Transněfť a Gazprom Něfť. Sankce by měly zamezit novým investicím do projektů těžby fosilních paliv. Ropu od nich ale dál budou kupovat. Tyto tři společnosti již podléhají unijním restrikcím z hlediska úvěrů a financování dluhu. Podle nového balíku, který se má projednávat již dnes, jim bude hrozit také zákaz investic, což má zmrazit jejich financování ze zdrojů v EU v nových průzkumných a těžebních projektech u všech fosilních paliv.

Společnost Pfizer dnes uvedla, že již nebude iniciovat nové klinické studie v Rusku a do pokračujících klinických studií v zemi přestane nabírat nové pacienty. Pokračovat podle firmy budou humanitární dodávky léků do Ruska, přičemž veškerý výtěžek chce Pfizer věnovat na humanitární podporu ukrajinskému lidu.

Americká banka Citi dala na srozuměnou, že urychlí svoje stahování z Ruska a nebude přijímat nové klienty. Citi má v Rusku expozici dosahující skoro 10 miliard dolarů, nejvíce ze všech amerických bank. Podle agentury Reuters tím narůstá šance, že ztráty by mohly dosáhnout miliard dolarů. Firma už dříve upozornila, že by v nejhorším případě mohla o polovinu této částky přijít. Podle nejmenovaného zdroje nejnovější rozhodnutí znamená, že se vzdá také své institucionální klientely a klientů ve správě majetku.

Německá Deutsche Bank, která čelila ostré kritice politiků a některých investorů kvůli pokračujícím vazbám na Rusko, v nečekaném kroku již v pátek večer oznámila, že v Rusku ukončí svůj byznys. Následovala tak kroky amerických rivalů JPMorgan a Goldman Sachs. Akcie německé banky dnes vyskočily nahoru.

Zdroje: ČTK, Reuters, Pfizer, RTE


Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Trhy ignorují jaderné riziko, upozorňuje profesor z Columbia University
13.03.2022 14:15
Finanční trhy, zdá se, nepromítají do cen úplný rozsah rizik ruské inv...
Pokud Rusko vystřelí na země NATO, odpovíme plnou silou, řekl poradce Bílého domu
13.03.2022 20:56
Pokud Rusko vystřelí na území států NATO, zareaguje Severoatlantická a...
Prioritou Číny je, aby se situace na Ukrajině nevymkla kontrole. Itálie bude nakupovat plyn z Afriky
14.03.2022 7:51
Čína žádost Moskvy o dodávkách vojenského vybavení údajně neslyšela a ...
EU zvažuje zakázat do Ruska vyvážet luxusní auta v hodnotě nad 50 tisíc eur
14.03.2022 14:37
Evropská unie projednává v rámci svého nejnovějšího balíčku sankcí pro...

Váš názor
  •  
    15.03.2022 9:35

    Právě to, jak se například Kuleba chová, je typické pro Ukrajince jako celek. Arogance. Vy jste tady od toho, aby jste nám pomáhali, poslouchali jste nás, a sloužili nám. Třeba viceadmirál německého námořnictva musel rezignovat proto, že se vyjádřil, že Krym nemá cenu zpátky dobývat. To je vrchol poslušnosti, ale na druhou stranu zas jsou hodní, že nepožadovali jeho rychlé uvěznění. Ale oni se nám za tu poslušnost a pomoc umí taky odměnit. Třeba různými nemocemi, je libo například tubera?
    ricochet
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university