Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Postup Ruska na Ukrajině se zastavil, ve Lvově bylo pravděpodobně zasaženo letiště, v ČR už je 270 000 Ukrajinců

Postup Ruska na Ukrajině se zastavil, ve Lvově bylo pravděpodobně zasaženo letiště, v ČR už je 270 000 Ukrajinců

18.03.2022 7:52
Autor: ČTK

Ruská vojska tři týdny od vpádu na Ukrajině dál ostřelují ukrajinská města včetně Kyjeva, jejich postup se ale podle ukrajinského generálního štábu i britské rozvědky zastavil. Stále není jasné, kolik obětí si vyžádal středeční útok na divadlo v Mariupolu, podle úřadů však tamní protiletecký kryt bombardování zřejmě vydržel a podařilo se z něj dosud vysvobodit nejméně 130 přeživších. Mezi ruskou a ukrajinskou stranou pokračují vyjednávání a Moskva podle Kyjeva zmírňuje svůj postoj. Nejméně tři výbuchy se dnes ráno ozvaly v západoukrajinském městě Lvov. Podle nepotvrzených zpráv bylo zasaženo místní letiště, napsal zpravodajský server BBC.

Západ s napětím dál sleduje situaci v obléhaném Mariupolu. V krytu pod divadlem, které ve středu čelilo bombardování, mohlo být mezi 1000 a 1200 lidmi. Podle vyjádření místních činitelů se podařilo dostat ven asi 130 přeživších a pokračují vyprošťovací práce i přesto, že na město dopadá údajně 50 až 100 ruských bomb denně. Počet případných obětí zatím místní radnice neupřesnila.

Ze strategicky významného přístavu se podle mariupolských úřadů podařilo za poslední týden evakuovat asi 30.000 lidí, na 350.000 obyvatel tam však stále přebývá, ačkoliv poškozeno je kolem 80 procent všech obytných budov. Lidé se tak schovávají v krytech a ve sklepích.

Ruské ministerstvo obrany útok na divadlo v Mariupolu popřelo, a ruská diplomacie uvedla, že Ukrajina se snaží na Moskvu svalit za úder odpovědnost. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruské letectvo divadlo bombardovalo úmyslně.

Americké ministerstvo obrany poprvé usuzuje, že ruské jednotky získaly kontrolu nad městem Izjum ležícím jihovýchodně od Charkova. Novinářům to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený činitel Pentagonu. Rusové se podle tohoto zdroje snaží odstřihnout východ Ukrajiny od zbytku země. Kromě uvedeného vývoje se údajně situace na bojišti příliš nezměnila.

Ukrajinské úřady tvrdí, že kvůli ruské invazi zemřely již tisíce civilistů, Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva zdokumentoval dosud 780 případů úmrtí osob nezapojených do bojů. Mezi oběťmi je podle něj 58 dětí. OSN nicméně zdůrazňuje, že skutečné údaje jsou výrazně vyšší.

Moskva včera oznámila, že podle očekávání nesplní požadavek Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ), který ve středu nařídil Rusku okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině. Podle britské ministryně zahraničí Liz Trussové existují "velmi, velmi silné důkazy" o páchání válečných zločinů na Ukrajině, za nimiž podle ní stojí Vladimir Putin. Odmítla ale ruského prezidenta označit za válečného zločince, jako to udělal ve středu prezident USA Joe Biden; to podle ministryně musí učinit Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu.

Nejméně tři výbuchy se ráno ozvaly ve Lvově na západě Ukrajiny

Ve Lvově ve směru na letiště je vidět velký oblak kouře, uvedla BBC jejíž zpravodaj je v současné době ve městě. Západ Ukrajiny byl ruské agrese, která se soustředí na sever, východ a jih země, dosud v zásadě ušetřen. Minulou neděli ale zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí. Lvov je městem, kam svá velvyslanectví přesunula řada západních zemí, míří přes něj také velký počet uprchlíků, kteří hledají útočiště v jiných zemích Evropy.

Do ČR přišlo 270.000 Ukrajinců, začnou platit zákony k usnadnění jejich pobytu

Do Česka za tři týdny ruské invaze přišlo 270.000 válečných utečenců z Ukrajiny a země je na samé hranici počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopna absorbovat. Uvedl to včera premiér Petr Fiala (ODS). ČR podle něj musí pokračovat v krocích, které pomohou počty příchozích zvládnout. Tři zákony, které mají usnadnit přístup Ukrajinců k práci a ke zdravotnímu pojištění a jejich dětí do škol, včera schválil Senát a vzápětí podepsal prezident Miloš Zeman. Senátoři souhlasili také s vysláním až 650 vojáků do mnohonárodní jednotky NATO na Slovensku.

Podle dřívějších modelů z minulých migračních vln ČR mohla přijmout takový počet uprchlíků, který odpovídá dvěma procentům obyvatel, tedy něco přes 200.000 lidí. "Uprchlická vlna je svou rychlostí a velikostí nesrovnatelná. ČR to zvládne. A zvládneme i větší počty, musíme k tomu provést některé úpravy systému a musíme mít také finanční prostředky," řekl premiér. ČR podle něj chce, aby v EU existovala finanční solidarita k zemím, které jsou uprchlickou vlnou zasažené nejvíce. Některé dotační programy už fungují, některé bude potřeba upravit a jiné zřídit, dodal Fiala.


Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Zelenskyj přirovnal ruskou blokádu ukrajinského Mariupolu k obléhání Leningradu. V zasaženém divadle se mohlo ukrývat až 1 200 lidí
17.03.2022 8:12
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal ruskou blokádu ukra...
Raiffeisenbank uvažuje o exitu z Ruska. Tamní byznys loni tvořil třetinu čistého zisku skupiny
17.03.2022 10:56
Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI), kter...
Úroky z dluhopisů jsme zaplatili, tvrdí Rusové. Věřitelé se zpožděním potvrzují, že platby došly
17.03.2022 12:22
Rusko ve středu podle plánu odeslalo 117 milionů dolarů, v přepočtu k...

Váš názor
  •  
    18.03.2022 14:24

    Tak ten počet Ukrajinců bych vynásobil dvěma, a tam to někde nejspíš bude. Před týdnem nám hlásili, že jen těch, kdo se nahlásili se simkou, byl asi 280000. To není fake.
    ricochet
    •  
      18.03.2022 14:55

      To je jedno, za každého příchozího ukrajince bych vyhnal jednoho rusáka a hned by bylo místa habaděj.
      al321
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů