Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konečná příčina inflace a návrat do monetárních diskusí šedesátých let

Konečná příčina inflace a návrat do monetárních diskusí šedesátých let

07.04.2022 14:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Vox zveřejnil článek, podle kterého si ekonomové nejsou jisti tím, co vlastně způsobuje současnou vysokou inflaci. Přesněji řečeno, „mezi ekonomy a experty neexistuje žádný jasný kosenzus ohledně toho, co je příčinou.“ Zmiňovány jsou problémy ve výrobních řetězcích, rostoucí ceny ropy či třeba posun v preferencích spotřebitelů. A podle některých názorů je příčinou konsolidace korporátního sektoru a jeho honba za zisky, která tlačí ceny nahoru. Na článek nesouhlasně reaguje monetarista Scott Sumner s tím, že konečnou příčinou vysoké inflace je vždy neadekvátní monetární politika.

Sumner míní, že předchozí touha americké vlády dosáhnout maximálního ekonomického růstu tak, aby z něj těžili i lidé na okraji společnosti, stála na jednom velkém omylu. Zmiňuje v této souvislosti úvahu Ezry Kleina, podle kterého zmíněná snaha pomoci všem přepálila ekonomiku a následně vyvolala inflaci, která nyní poškozuje nejvíce právě ty, kterým mělo být pomoženo. A ohledně úvah o hamižnosti firemního sektoru, která vede k vysoké inflaci, zase Sumner poukazuje na Larryho Summerse.

Summers v rozhovoru s Kleinem uvedl, že zmíněné úvahy jsou založeny na ne moc dobrém pochopení toho, jak ekonomika a korporátní svět vlastně fungují. Stačí se například podívat na vývoj mezd. Ty totiž prudce rostou a přitom určitě nelze tvrdit, že by lidé a zaměstnanci měli nějakou monopolní pozici na trhu práce. Podobné je to s cenami, které svým dodavatelům platí firmy jako Amazon či Walmart. I tyto ceny výrazně rostou a přitom určitě neplatí, že by dodavatelé uvedených firem měli vůči nim nějakou dominantní pozici. Právě naopak.

Sumner chválí Summerse i za to, že problém vysoké inflace rozpoznal dříve než on. A ohledně toho, co by americká vláda mohla nyní ve vztahu k inflaci činit, píše: Postavte do čela Fedu právě Summerse. Zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu, ke kterému Fed přikročil minulý měsíc, pak podle monetaristy ani neudrželo poměr skutečných a neutrálních sazeb na předchozí úrovni. Neutrální sazby totiž rostou kvůli vysoké inflaci rychleji než sazby skutečné a monetární politika je tak i přes uvedené zvýšení sazeb ještě uvolněnější, než byla před časem.

Ekonom si také všímá toho, že šéf Fedu Powell úplně přestal hovořit o tom, že centrální banka se bude zaměřovat na průměrnou inflaci – na to, aby právě průměr dosahoval 2 %. Přitom cílem takové strategie mělo být podle Sumnera to, aby nedošlo k výraznému přestřelování inflace tak, jak tomu je nyní. Fed v San Franciscu také přišel s analýzou toho, co je příčinou současného vývoje, a tvrdí, že jde hlavně o příliš uvolněnou fiskální politiku. Což se Sumnerovi nelíbí a poukazuje na to, že v analýze není ani zmínka o tom, že Fed tuto uvolněnou politiku na monetární úrovni nijak nekorigoval. Takže „kruh se uzavírá a jsme opět naplno v diskusi, která se vedla v šedesátých letech.“

Zdroj: The Money Illusion

 

Čtěte více:

Kdo nese tíhu vysoké inflace a co je hlavní brzdou pro akcie
31.03.2022 10:56
Vysoká inflace daná cenami komodit a energií je jedním ze společných...
Fidelity: I přes nárůst optimismu zůstává stagflační dynamika stále v pozadí
31.03.2022 12:27
Konflikt na Ukrajině se posouvá do dalšího týdne, volatilita zřejmě vy...
Perly týdne: Monetární utahování probíhá již asi rok, inflace brzy klesne a v Amazonu odbory stejně nebudou
01.04.2022 12:25
Kterým akciím nyní věří JPMorgan a na jaké světové trhy míří akcioví i...
Inflace v eurozóně je nejvýše od zavedení eura. V březnu vystoupala na 7,5 procent
01.04.2022 11:59
Míra inflace v eurozóně v březnu vystoupila na 7,5 procenta. To je re...
Vysoká inflace, rostoucí sazby a udržitelnost současných valuací
01.04.2022 17:47
Nedávno jsem tu poukazoval na zhoršení celkového prostředí pro akcie. ...

Váš názor
  • Buď si dělají srandu
    08.04.2022 11:56

    nebo to jsou fakt d.bilové ....
    petr12
  • Tento text není hoden ani průměrného absolventa obchodky
    08.04.2022 8:55

    Přátelé, rodáci! Co je toto za diskusi "ekonomové se zase přou o příčině inflace" a "koneckonců je příčinou monetární politika"? Tato úroveň snad není Patrie, ani nás, hodna. Dávejte sem nějaké fundovanější články. Vezměte si nějakou učebnici makroekonomie nebo nějakou popularizační přednášku z devadesátých let, pokud nevíte, že: 1) inflace může být zplůsobena monetární expanzí, tj. když někdo kdo zodpovídá za fiskus nebo peněžní soustavu dopustí přílišnou nabídku "papírků". Každý matematik na úrovni gymnázia ví, že tiskem peněz se nakonec stejně nikomu nepomůže. 2) monetární expanze ale není jedinou příčinou. Jsou ještě dvě: - externí šok: To právě prožíváme. Rozkolébaný systém globálního trhu způsobuje nedostatečnou nebo drahou nabídku surovin a některých komponentů a způsobuje tak velmi vysokou převahu poptávky nad nabídkou = růst cen, - příliš nízká (to jest pod přirozenou úrovní) nezaměstnanost. Na našem území se projevují všechny tři příčiny.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Tento text není hoden ani průměrného absolventa obchodky
      08.04.2022 11:49

      a co když ta drahá nabídka surovin je jenom důsledkem vysoké poptávky, která byla zapříčeněna nadměrou nabídkou peněz. A problém je, že nabídka surovin je omezena. Takže, za vše dle mne mohou kašpárci z centrálních bank a politici, kteří dávají pokyn
      abc1
  •  
    07.04.2022 16:01

    Je tento článek od zdroje Voxu, reakcí na pana Sumnera, pana Summerse nebo na článek pana Carstense šéfa "centrální banky ostatních centrálních bank" all around the world?? Variací ve smyslu kombinatoriky co si nyní pomyslet je přehršel. (Kombinatorika s kapitolou variace je částí MATEMATIKY - u středoškoláků nepopulární přírodní vědy kterou se pravé i levé vlády dlouhodobě snaží vyjmout z učebních osnov...) Takže tento článek od Vox má mít potenciál diskuzi o PŘÍČINÁCH inflace VYJASNIT anebo naopak šířit KOUŘOVOU CLONU a bagatelizovat NEVYHNUTELNOST směru kam se ceny ubírají? /// před půlrokem elity tvrdily co trvdily a veřejnost tušila co tušila... dnes elity tvrdí právě to co veřejnost před půlrokem tušila... jak tehdy pan Rusnok při prvním zvýšeni sazeb zmínil "opatření co v tuto chvíli činíme se projeví v horizontu 12ti-18ti měsíců" - tak když DNES se najde 'ODVÁŽLIVEC' jako pan Niedetzký s názorem že inflace s námi bude déle "neboť konflikt se ještě nepropsal do statistických čísel" - tak lze odhadnout rozsah ARMAGEDONU ve vnímání veřejnosti, toho času 2/3 rezidentů s nižším než AVG příjmem (rozvodovost kdysi byla v ČR na 50% tak snad se od té doby tato statistika zlepšila, nebo aspoň se neposunula nahoru věková hranice sňatkuchtivých párů a snad nemají méně potomků!!!) /// 'naštěstí' ty 2/3 populace v produktivním věku nemají čas zabývat se současnými SPOLEČENSKÝMI ZMĚNAMI, pokud by měly chuť porozumět ekonomickým vztahům, v první vyšší úrovni nad levelem jejich splátky půjčky (douka ve svém osobním volnu)... heslo zní: raději ani nepomyslet než-li se snažit porozumět... fakticky to tak VŠICHNI chtějí??
    Mudr.c
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data