Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pět bodů, na které se zaměří stratégové v nadcházející výsledkové sezóně

Pět bodů, na které se zaměří stratégové v nadcházející výsledkové sezóně

12.04.2022 10:47
Autor: Redakce, Patria.cz

V prvním čtvrtletí letošního roku čelily společnosti po celém světě mimořádnému dopadu války na Ukrajině, rozžhavené inflaci, rostoucím výnosům dluhopisů a jestřábí centrální bance. Ale stratégové jsou přesvědčeni, že růst zisků může být přesto vyšší než tato rizika. Je před námi sezóna plná optimistických čísel?

Globální akcie si procházejí nejhorším čtvrtletím od výprodejů vyvolaných pandemií před dvěma lety. A většinu škod ve výsledcích firem pomohou podle analytiků zmírnit zdravé rozvahy, síla přenášet vyšší ceny na spotřebitele a rekordní ziskové marže. Navíc se začátkem roku odhady výsledků snižovaly, což společnostem připravilo půdu k tomu, aby očekávání snadno překonaly. „Zisky budou v pořádku, výhledy budou smíšené,“ řekl Thomas Hayes, předseda představenstva společnosti Great Hill Capital. "V nádrži pravděpodobně zbývá ještě trochu benzínu, protože i když Fed pravděpodobně přestřelí utahování, v ekonomice se to výrazněji projeví až za šest až devět měsíců."

JPMorgan Chase a další velké americké banky zahajují tento týden výsledkovou sezónu za první čtvrtletí roku 2022. Analytici očekávají růst zisku na akcii v USA o 5,5 % a nárůst tržeb o 10,5 %, vyplývá z údajů Bloomberg Intelligence. Stratégové Deutsche Bank očekávají v prvním čtvrtletí u firem z indexu S&P 500 celkový nárůst zisku o 6 % až 7 %, což je mírně nad historickým průměrem 5 %. "Konsenzus očekává v tomto čtvrtletí solidní růst tržeb a jen mírně nižší marže, v souladu s historickými zkušenostmi v obdobích rostoucí inflace," napsali stratégové pod vedením Bankima Chadhy.

001

Pro Anneku Treon, výkonnou ředitelku akcií u společnosti Van Lanschot Kempen, bude v letošní výsledkové sezóně jedna věc jasná. Ukáže se, které společnosti mají „kontrolu“ a které jsou „oběti“ současného ekonomického klimatu. „Jeden tábor bude vykazovat signály, jako je cenová síla, to, jak se vypořádávají s narušením dodavatelského řetězce; budou mít velmi silné rozvahy a budou mluvit o potenciální konsolidaci, zatímco druhý tábor bude vykazovat obchodní modely, který prostě nebudou dostatečně silné,“ řekla Treon.

Zde je pět bodů, které budou účastníci trhu v této výsledkové sezóně sledovat:

1. Rusko-ukrajinská válka

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala mezinárodní sankce vůči Moskvě, prudký nárůst cen komodit a exit několika amerických a evropských firem z Ruska. Korporátnímu odchodu vedou BP a Shell, což nebylo ani snadné, ani levné. Očekává se, že zisky evropských firem dostanou větší zásah než příjmy v USA vzhledem k blízkosti války a závislosti na ruských komoditách. Stratégové přesto neočekávají, že by se plný dopad projevil už ve výsledcích za první čtvrtletí.

„V Evropě bude spíše než na skutečných výdělcích záležet na výhledu,“ řekl Karim Chedid, vedoucí investiční strategie BlackRock pro iShares EMEA. "Potřebujeme slyšet, jak zvládají válečné nabídkové šoky a jak se staví ke zpomalení růstu i spotřebitelské poptávky."

Stratégové Morgan Stanley nedávno snížili svou prognózu růstu evropských zisků na akcii (EPS) v roce 2022 na 3 % z 10 % kvůli geopolitickým obavám a očekáváním zpomalení růstu. V Goldman Sachs Group stratégové snížili růst EPS na rok 2022 v tomto regionu na 2 % z 8 % kvůli vyšším účtům za energie, nižší spotřebě, problémům s dodávkami, přepravním nákladům a možným výpadkům dodávek plynu.

Zisky v USA ale také nejsou zcela chráněné. Stratégové vedení Andrewem Paukerem uvedli, že válka nejvíce ohrožuje příjmy spotřebitelských společností a společností vyrábějících základní zboží. Celková expozice na evropské tržby je však mírná, na úrovni 12 %.

002

2. Rostoucí inflace

S rekordní evropskou inflací a nejvyššími cenami v USA za posledních 40 let se společnosti potýkaly s prudkým nárůstem cen surovin ještě předtím, než válka vynesla ceny energií prudce nahoru. I když se povedlo vykompenzovat některé náklady zvýšením cen, stratégové tvrdí, že to není udržitelné, protože příjmy klesají a spotřebitelský sentiment se pohybuje na desetiletém minimu. Energetické společnosti jsou vnímány jako největší vítězové na indexu S&P 500 díky skokovému nárůstu komodit, přičemž podle Bloomberg Intelligence se v prvním čtvrtletí očekává růst zisku na neuvěřitelných 262 %, čímž nejspíš porazí všechny ostatní sektory.

„Očekávání hrubých marží se nyní zdají příliš vysoká u potravinářských a nápojových společností, jako jsou Nestlé a Coca-Cola European Partners, a nižší disponibilní příjem by mohl zmařit růst příjmů i u tabáku,“ napsal v komentáři analytik Bloomberg Intelligence Ignacio Canals Polo. Analytici JPMorgan rovněž očekávají, že zisky spotřebních společností, včetně výrobců piva, výrobků pro domácnost a osobní péči, budou letos pod tlakem vyšších nákladů.

003

3. Tlak na marže

Stratégové společnosti Sanford C. Bernstein také tvrdí, že výhledy na marže evropských firem jsou pro letošní rok příliš optimistické. Stratégové Goldman Sachs souhlasí s tím, že téměř rekordní evropské marže by se mohly dostat pod tlak vyšších vstupních nákladů u komodit, mezd a sazeb. Stratégové Morgan Stanley také uvedli, že zisky v USA pravděpodobně pocítí tlak skokového nárůstu mezd způsobeného historicky napjatým trhem práce. Rob Chedid z BlackRock uvedl, že zpoždění mezi začátkem navyšování vstupních nákladů a okamžikem, kdy by to začne snižovat firemní marže, může znamenat, že dopad bude patrný až ve druhém čtvrtletí.

004

4. Záře technologických akcií

Zisky technologických společností budou ve středu zájmu zejména vzhledem k tomu, že tento sektor nesl hlavní tíhu výprodejů na akciovém trhu. Navíc výnosy dluhopisů rostly kvůli obavám z rychlejšího zpřísňování politiky ze strany Fedu, než se očekávalo, a vyšší úrokové sazby znamenají větší diskont současné hodnoty budoucích zisků u růstových sektorů, jako jsou právě technologie.

Stratégové očekávají, že výkon tohoto sektoru bude lepší, protože fundament zůstává silný a valuace jsou atraktivnější. Analytici Bloomberg Intelligence předpovídají nárůst zisků na akcii technologických společností na indexu S&P 500 o 8,1 % a u tržeb až o 10,3 %.

005

5. Zpomalení zpětných odkupů


Dalším důležitým bodem tohoto čtvrtletí budou výhledy managementů na programy zpětného odkupu akcií. Společnosti obvykle používají přebytečnou hotovost k odkupu akcií a navýšení jejich cen. Stratégové Bank of America ale uvedli, že zpětné odkupy klesly v USA v prvním čtvrtletí na nejnižší hodnotu za pět let. Společnosti také oznámily méně plánů na budoucí zpětné odkupy.

Tento prudký obrat v trendu je částečně důsledkem pandemie. Společnostem, které v předchozích letech dokončily zpětné odkupy akcií, zbylo jen málo peněz na zajištění zaměstnanců, kteří museli být dočasně propuštěni. Také zakladatel Starbucks Howard Schultz tento měsíc pozastavil plán zpětného odkupu s tím, že hotovost lze lépe využít na provozovny a zaměstnance.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Americké recesi by se ještě možná dalo vyhnout. Firemní zisky ale přinesou zklamání
06.04.2022 6:11
Podle Google Trends se vyhledávání slova „recese“ za poslední měsíc zd...
Investiční strategie, taktika a dlouhodobá návratnost akciového trhu
08.04.2022 17:40
Když tak někdy poslouchám různé investiční stratégy, říkám si, že jde ...
Co přinese výsledková sezóna? Sledujte marže, říká expertka společnosti PIMCO
11.04.2022 15:00
Portfolio manažerka společnosti PIMCO Erin Browne míní, že americké ak...
Týdenní výhled: Americká inflace dál stoupá, co na to spotřebitel?
11.04.2022 13:07
Začátkem nového týdne se schází několik nepříznivých zpráv, které však...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university