Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident jmenoval Aleše Michla novým guvernérem ČNB. Koruna oslabila

Prezident jmenoval Aleše Michla novým guvernérem ČNB. Koruna oslabila

11.05.2022 11:23, aktualizováno: 11.5. 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident ČR Miloš Zeman jmenoval novým guvernérem České národní banky Aleše Michla. Ve funkci od července nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát, a nemůže být znovu jmenován. Ekonom Michl se dosud jako člen bankovní rady v posledních měsících opakovaně stavěl proti zvyšování sazeb při krocení inflace. V projevu po svém jmenování prohlásil, že návrat inflace na dvouletý cíl odhaduje na dva roky, a na srpnovém zasedání navrhne stabilitu sazeb. Česká koruna k euru skokově oslabila, kurz se dostal až na průběžné denní dno 25,36 za euro.

"Předpokládám, že na prvním zasedání, které povedu v létě, navrhnu stabilitu úrokových sazeb po určitou dobu," prohlásil také Michl. Po určité době se podle něj ČNB rozhodne, co dál. Zvyšování úrokových sazeb podle něj inflaci příliš nezpomalilo. Ve snižování inflace je potřeba podpořit vládu ve snižování deficitů veřejných inflací, uvedl také.

Vývoj české koruny k euru online:

  

Čtyřiačtyřicetiletý Michl je členem bankovní rady od prosince 2018. Na konci června končí kromě Rusnoka šestiletý mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman může přitom Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale jmenovat místo nich i úplně nové členy rady. Zároveň musí jmenovat nového člena sedmičlenné rady za Rusnoka.

Příští rok v únoru, těsně před koncem funkčního období prezidenta Zemana, vyprší ještě angažmá v bankovní radě viceguvernérovi ČNB Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Ten na rozdíl od Mory již znovu jmenován být nemůže, protože členem bankovní rady již v minulosti jednou byl.

Michl s Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování sazeb, přičemž jsou v tomto názoru v bankovní radě v menšině. Prezident ale může svými kroky ohledně jmenování dalších členů poměr hlasování v bankovní radě podle ekonomů obrátit.

"Prezident může dodat novému guvernérovi do bankovní rady i další holubičí hlasy," uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Pokud tomu tak bude, může se bankovní rada posunout výrazně holubičím směrem. Jaké pak budou implikace pro měnovou politiku, však není úplně jasné. Aleš Michl byl vždy v opozici proti zvyšování sazeb, nikdy ovšem nenavrhoval jejich snižování," upozornil Bureš.

Komentář @BuresHonza: Aleš Michl novým guvernérem #ČNB - začíná “holubičí rotace”? - https://t.co/nVYFJMDjOD pic.twitter.com/qyriRymAh8

Naposledy bankovní rada zvýšila úrokové sazby minulý týden ve čtvrtek, a to o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na 5,75 procenta. Meziroční inflace podle úterních čísel v dubnu zrychlila na 14,2 procenta. Meziročně je výrazně dražší velká většina spotřebitelského koše. Hlavním tahounem zůstávají ceny bydlení, kde kromě energií hraje dál výraznou roli také imputované nájemné.

Michl bude od vzniku současné ČNB v roce 1993 jejím v pořadí pátým guvernérem, do funkce nastoupí jako druhý nejstarší. Více let bylo v době uvedení do čela centrální banky jen končícímu guvernérovi Rusnokovi (55 let). Michlovými předchůdci byli Josef Tošovský, Zdeněk Tůma, Miroslav Singer a dosud úřadující Rusnok.

Absolvent VŠE Michl pracoval jako analytik a investiční stratég v Raiffeisenbank, Hospodářskými novinami byl třikrát vyhlášen analytikem/ekonomem roku. V letech 2014 až 2018 byl externím ekonomickým poradcem ministerstva financí a později i tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) se specializací na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu.

V roce 2016 založil společnost s ručením omezeným Michl Fund Management, která se následně stala spoluzakladatelem akciové společnosti Robot Asset Management SICAV vykonávající činnost investičního fondu kvalifikovaných investorů s podfondem Quant. Kvůli funkci v bankovní radě ČNB podíl vložil do svěřenského fondu a podle svých slov už na svou bývalou firmu nemá vliv. Online deník Aktuálně.cz ale dnes upozornil na to, že podle některých odborníků Michl jako zakladatel svěřenského fondu stále může mít na jeho fungování vliv. Michl ale odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

Zdroje: ČT24, Reuters, ČTK, Patria.cz


Čtěte více:

ČNB zvedla základní sazbu na 5,75 %. Letošní inflaci vidí přes 13 %, odhad růstu zhoršila a varuje před dalším zpřísněním
05.05.2022 14:39
Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu nečekaně výr...
ČNB zvýšila sazby o 75 bps, v ruce má překvapivě jestřábí prognózu
05.05.2022 17:22
Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75 bp...
Rozbřesk: ČNB zvýšila sazby o 75bps, má v ruce překvapivě jestřábí prognózu
06.05.2022 9:02
Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75bps n...
Jak to vidí investor Jaroslav Šura: Technologie, pražská burza, Fed, sazby ČNB i riziko stagflace
06.05.2022 13:38
Investor, ekonom, podnikatel i šachista Jaroslav Šura je znám dlouhodo...
Sílící spekulace: Guvernérem ČNB bude Aleš Michl?
06.05.2022 14:33
Novým guvernérem České národní banky má být od 1. července nynější čle...
Hlavní trhy dál v červeném, koruna slábne k 25,00 po spekulacích o šéfovi ČNB
06.05.2022 17:20
Na hlavních finančních trzích dnes sledujeme jen částečné zlepšení a r...
Rozbřesk: Aleš Michl novým guvernérem ČNB - začíná velká “holubičí rotace”?
09.05.2022 9:12
Obměna bankovní rady se zdá být větším “dobrodružstvím”, než jsme oček...
Jan Bureš: Další inflační šok. Co přinese červnové zasedání ČNB?
10.05.2022 9:43
Inflace v dubnu vyskočila opět velice prudce vzhůru a po několikáté v ...
Rozbřesk: Hrátky s čertem. Koruna čeká na jméno nového guvernéra ČNB
11.05.2022 9:01
Dnes bychom se měli dozvědět, kdo zaujme pozici guvernéra ČNB po Jiřím...
Komentář Jana Bureše: Aleš Michl novým guvernérem ČNB - začíná “holubičí rotace”?
11.05.2022 11:43
Do čela ČNB míří současný člen bankovní rady Aleš Michl. Co čekat od ...

Váš názor
  • Každý střadatel bude po zásluze potrestán
    11.05.2022 14:48

    Navrhl bych zákon podle kterého by každá finanční instituce, ve které má střadatel uložené peníze měla za povinnost informovat na konci každého roku střadatele o kolik peněz díky inflaci přišel. Např. při úložce 300 000 Kč a 15% inflaci by střadatelovi přišel dopis z banky o " dodatečném zdanění" vkladu ve výši 45 000 Kč . Možná by se lidi začali víc zajímat o své finance a hodiny finanční gramotnosti v našich školách by dostali prioritu. Je mi líto běžných střadatelů. Například paní, která si odkládá na důchod 1000 Kč měsíčně již 15 let. Kdyby ji někdo řekl, že za tuto dobu ji stát již vzal 500 kč z každé uložené tisícikoruny tak by se jistě dotázala kdo za to může a jestli byl aspoň potrestán. Bohužel tito lidé - finanční a sociální inženýři nejenže nejsou trestáni za tento maras, ale naopak jsou štědře odměňování. V bankovních radách centrálních bank zasedají lobisté průmyslu a nevím koho ještě. Kdo lobuje za střadatele? Nebo slovo "střadatel " je už jen sprostý výraz pro Ňoumu, který bude po zásluze potrestán?
    petr12
    • Re: Každý střadatel bude po zásluze potrestán
      11.05.2022 16:04

      smutné čtení, ale bohužel je to tak
      abc1
  • zbavit se kačeny ?
    11.05.2022 13:43

    nic moc volba, na druhou stranu někde zmínil, že stát má šetřit a že růst platů má odpovídat produktivitě práce, no tak jestli dojde ke zmrazení duchodů a snížení platů státních zaměstnanců na úroveň odpovídající jejich produktivitě tak na to si beru první řadu, pak by inflaci zkrotil do půl roku, ale z toho nic nebude takže EURo za 30 volá a Češi budou venku zase chudší a co :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: zbavit se kačeny ?
      11.05.2022 14:20

      Čeští důchodci a státní zaměstnanci nemají žádný vliv na světové ceny energií a surovin. Vysokou inflaci máme proto, že vláda, na rozdíl od téměř všech zemí EU, nedělá nic pro tlumení dopadu světových cen na firmy a domácnosti. Otřesným příkladem je elektřina. V situaci, kdy se cena elektřiny na burze odvíjí od evropských cen plynu, je lumpárna prodávat Čechům elektřinu za stejnou cenu jako Němcům, kteří mají 3x vyšší mzdy. Slovenský stát má ve Slovenských elektrárnách 30% podíl a MWh stojí Slováky 60 eur. Český stát má v ČEZu 70% podíl a MWh stojí Čechy 160 eur. Jediné pozitivum je, že tento přístup vlády povede brzy k jejímu pádu v důsledku generální stávky. Otázkou je, kdo přijde po ní.
      Jan47
      • proletáři zalez do nory
        11.05.2022 14:48

        státní zaměstnanci stojí danové poplatníky aktuálně o 60 mld ročně více než před 3 lety, pokud si zase vyřvou 10% navýšení tak to bude dalších 20 mld nekrytých peněz navíc do oběhu, zvýšení důchodů o 25% za dva roky = 200 mld ročně v oběhu navíc to je to co dělá inflaci u nás 15% vs. v Evropě 6-7
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: proletáři zalez do nory
          11.05.2022 15:54

          Zkuste to vzít z druhého konce. Jaká by byla u nás inflace, kdyby vláda dokázala udržet ceny energií a pohonných hmot v tom rozmezí jako jsou v Polsku, Maďarsku a na Slovensku? Nejde jen o to, že by byla inflace nižší díky nižším cenám energií a pohonných hmot, ale že by byly nižší ceny všeho zboží, protože ceny energií a nafty se propisují do ceny všeho.
          Jan47
      •  
        11.05.2022 14:37

        Honzo, chceš aby stát zasáhl, podívej se do okolí, kde stát zasáhl.....v Polsku snížili DPH, V Chorvatsku, představ si i v takovém Turecku Erdogan bojuje proti vysoké inflaci, že snížil, respektive zrušil DPH a podívej se jejich inflaci.....tak dobře stát tu energii bude kompenzovat, na tu kompenzaci si opět půjčí, a opět aby stát mohl ty úroky z dluhu splácet budou centrální banky dělat vše pro to, aby úroky byly nízké a jsme u toho spekulativního kapitálu, kam tedy investovat....no přeci do energií, pokud vzrostou, stát zasáhne a jsme v bludném kruhu. Prostě pořádná recese v celém světě a ty energie klesnou i bez zásahu státu.....Četl jsem, jak i v USA dotují elektroauta tesla....proč by loni tesla nezdražila o 25 % když to zákazníkovi zaplatí stát.....jak jednoduché....ale volič bude spokojen, protože stát se stará.....
        abc1
        • abc1
          11.05.2022 15:43

          To, co píšeš, je pravda, jenže žijeme v mimořádně těžké době. Nedostatek pracovních sil se může velice rychle obrátit ve vysokou nezaměstnanost. Vysoké ceny energií a pohonných hmot a slabá koupěschopnost domácností může vývoj úplně obrátit. Vysoké úspory má jen malá část domácností. Vzpomeň si na Italy, když měli liru. Jenom permanentní devalvace je držela nad vodou. A to vyráběli s vyšší přidanou hodnotou než Češi v montovnách. Kdyby byla inflace jen u nás, tak Ti dám plně za pravdu. Jenže ona je téměř všude a to, že ji máme cca o polovinu vyšší, přičítám současné i minulým vládám. Tím, že téměř všechno za úplatky rozprodali a přistoupili na diktát z Bruselu, jsme vydáni na milost zahraničním dravcům.
          Jan47
          • Re: abc1
            11.05.2022 16:10

            samozřejmě se životní úroveň musí snížit díky drahým energiím. Ale nízké úroky nic nevyřeší, pouze se ztratí už úplně důvěra v Kačku. Úspory tři bilióny půjdou pryč, co potom....
            abc1
    • Re: zbavit se kačeny ?
      11.05.2022 13:55

      mě by zajímalo, jak chce vládě pomoc snížit deficit, to nějak nepobírám??? potom nepobírám, že je třeba snížit peníze v oběhu, úvěry??? Ví vůbec Michl co povídá??? Přeci snížení úvěrů, peněz v ekonomice docílí pouze zvýšením úroků? Rozumím tomu dobře? Nebo to jde i přes jiných mechanismus než jsou úroky? Samozřejmě recesí, ale nepředpokládám, že ji Michl chce
      abc1
  • Kdo chce kam..
    11.05.2022 11:39

    Směr turecká lira a inflace budiž zažehnut. Tak doufám že se věční zastánci lehce manipulovatelné koruny budou cítit dostatečně uspokojeni až budeme mít inflaci zdaleka nejvyšší v EU a korunu vytrvale oslabující k čemuž již první komentář o budoucí stabilitě sazeb dal krásný impulz. Je totiž skvělé mít vlastní monetární politiku ovlivněnou "osobními" zájmy 7 lidí, za jejichž jmenováním stojí pouhý další 1 (momentálně) absolutní zoufalec. Užijte si to. A hlavně to nezapomeňte svést na Fialu, až koruna oslabí o 10 % a nafta bude přes 50.
    VSE LIMITED
    • Re: Kdo chce kam..
      11.05.2022 13:15

      Teď bych chtěl vidět do hlavy pana Stanjury ....
      petr12
    • Re: Kdo chce kam..
      11.05.2022 11:52

      dolar uz pres 24, takhle nam ty suroviny a energie nezlevni..
      Ai-kun
      •  
        11.05.2022 11:59

        Prý Velkámedvědice na zlaté hroudě si nestěžuje.
        Želvák Burzovní
    • Re: Kdo chce kam..
      11.05.2022 11:46

      Tak ale má pravdu, že to tlačí státní rozpočet a samotné sazby jsou nedostatečné. To bych mu podepsal.
      Želvák Burzovní
      •  
        11.05.2022 12:00

        Státní rozpočet to správně tlačit má, kdyby úroky státní rozpočty netlačily tak by dluhy rostly do nekonečna. To že jsou jenom sazby nedostatečné je pravda, nicméně Michlova taktika je "vyčkáme dva roky a ono to nějak dopadne" takže pochybuju, že by se odhodlal k nějakým výrazným intervencím jelikož to nikdy ani nenaznačil. Prostě jenom bude brát královskej plat valorizovaný podle inflace a nedělat nic, takového člověka v období nejvyšší inflace od vzniku ČSR fakt nepotřebujeme, stačí jedna troska v LDN co bere čtvrt mega a jenom spí.
        VSE LIMITED
        •  
          11.05.2022 12:08

          k intervencím tlačit určitě nebude....prohlásil osobně" kurz koruny je tržní veličiny a že s by s ní nic nedělal". Nějak jsem nepochopil, že prý musíme vládě pomoc snižovat deficit, jak chce pomoci vládě? To jako Michl čeká, že inflace naplní státní rozpočet daněmi a stát žádné výdaje s inflaci nebude mít, tak jako doktoři, učitelé, státní ouřadové budou z ticha při této inflaci a že nebudou chtít přidat?? Jenom že to řekl chytrolín Michl???? Takže záporné reálné sazby se budou zvyšovat a inflace asi odezní sama.....hlavně, že mám funkci, asi takové myšlení Michla
          abc1
          •  
            11.05.2022 12:18

            No a jsme u toho. Když se napálí sazby, tak např. zdravotní sestře nebo učitelce vzroste hypotéka (či si ji nebude moci dovolit) a kruh se uzavírá do inflační spirály. Jako mléko už je prostě rozlité z minulých let. Mělo by se volit nějaké optimum. Jestli je to současná sazba nevím.
            Želvák Burzovní
            •  
              11.05.2022 12:48

              a co jako má být, tak vzroste hypotéka.....když na to nebude mít, tak byt prodá a půjde do podnájmu.....a řešení jsou tedy nízké sazby a dopad?...růst cen nemovitostí takový, že když bude chtít někdo byt tak už ani nějakou potřebou počáteční částku není schopen našetřit.....z toho rostu, když se neustále litují hypotekáři v době záporných sazeb. Takže hypotéka 5% inflace 15%, kdo na tom vydělává....podívej se na zadlužení států, v roce 1995 dokazála taková Itálie dluhy utáhnout se sazbou 15% a nyní sazba 15% = krach. Takže cesta nulových hodnot peněz vede do pekel....a budou se plácat nesmysly, že úroky zvyšují inflaci....
              abc1
              •  
                11.05.2022 12:54

                Oukej, oukej. Každopádně sazby s cenou stavebních materiálů nic nezmůžou. Taky se tím nevyčarují pozemky. A ani ti dělňasové. Jinak je celkem vtipné, že v rámci toho pětitisícového děckovného na něj nebudou mít nárok policisté. Protože policistka s policistou překračují příjmový limit :P
                Želvák Burzovní
                •  
                  11.05.2022 13:01

                  a ceny stavebních materiálů při inflaci 15 % a sazbě2 0% poklesnou že... poklesne cena plynu, ropy...a podívej se na ceny nemovitostí a průměrný plat, myslím po srbsku nejvyšší v Evropě.....za to taky mohou vysoké sazby? a co rekreační objekty, garáže a taková půda, taky se málo staví??? Ty ceny jsou výsledkem nízkých sazeb při téměř nulové nezaměstnanosti.....a co myslíš, kam by směřovaly ceny nemovitostí při inflaci 15% a sazbě hypoték 2%.....jo, málo se staví.....ono by asi nestačila uspokojit poptávka ani pokud bychom všichni se překvalifilovali na zedníka....takže hůrá nízké sazby....podívej se do Turecka, kdo tam kupuje nemovitosti.....představ si Turci, ale Turci žijící v zahraničí a to je v Turecku stavební boom....
                  abc1
                  •  
                    11.05.2022 14:28

                    Stan to jistí. Prý v Praze už budují stanové městečko.
                    Želvák Burzovní
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m