Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Aleš Michl novým guvernérem ČNB - začíná velká “holubičí rotace”?

Rozbřesk: Aleš Michl novým guvernérem ČNB - začíná velká “holubičí rotace”?

09.05.2022 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Obměna bankovní rady se zdá být větším “dobrodružstvím”, než jsme očekávali my i trh. Podle předběžných zpráv z tisku by do čela ČNB měl mířit současný člen bankovní rady Aleš Michl. Pokud se informace potvrdí, dojde pravděpodobně na výraznější obměnu v bankovní radě. Signalizovalo by to, že současný guvernér Rusnok u prezidenta neuspěl s návrhy kandidátů, kteří by představovali kontinuitu v současné politice ČNB - tj. v souladu s prognózou reagovat na akcelerující inflaci utahováním měnové politiky.

Je proto pravděpodobné, že prezident může dodat novému guvernérovi do bankovní rady i další holubičí hlasy (do začátku příštího roku má bez Aleše Michla rozhodnout o dalších čtyřech jménech). Pokud se informace potvrdí, je pravděpodobné, že se bankovní rada posune výrazně holubičím směrem.

Co to však přesně může znamenat, v tuto chvíli těžko odhadovat. Vyznění poslední prognózy je výrazně jestřábí a i stávající bankovní rada se rozhodla raději jednat podle alternativního scénáře, který nepožaduje další výrazné zvyšování úrokových sazeb a “smiřuje” se s pomalejším návratem inflace k cíli. Na druhou stranu stávající většina v bankovní radě jasně vidí rizika tohoto alternativního scénáře jako pro-inflační a v případě potřeby by byla ochotna sáhnout k dalšímu výraznějšímu růstu sazeb. To je v případě “holubičí rotace” v bankovní radě málo pravděpodobné. Trhy navíc nebudou mít jasno v tom, zda je v případě výrazné diskontinuity ve fungování bankovní rady nečeká “předčasný” pokles sazeb - nyní hlavní i alternativní scénář počítá se sazbami výrazně nad 5 % do konce roku 2023.

Není tedy divu, že v důsledku výrazné nejistoty spojené s obměnou bankovní rady česká koruna slábne. V případě dalšího zesílení inflačních tlaků nelze vyloučit, že se “nová” ČNB může dostat “za křivku” a být k vyšším sazbám (podobně jako v minulosti NBP nebo NBH) spíše dotlačena ztrátami měnového kurzu.

Navíc koruně po posledním zasedání nepomáhá ani skutečnost, že aktivnější používání devizových rezerv a koruny v boji s inflací je zatím podle slov guvernéra Rusnoka mimo hru. ČNB chce korunu nadále spíše “pasivně” bránit proti nadměrným ztrátám. To samo o sobě považujeme za správné rozhodnutí - aktivní politika silného kurzu by nemusela být trhům srozumitelná (úrokový kanál se nevyčerpal) a mohla by časem přece jen narážet na omezenost devizových rezerv (ty jsou sice vysoké vzhledem k české ekonomice, ale ne vůči velikosti globálních trhů).

*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna v důsledku nejistoty spojené s obměnou bankovní rady (viz úvodník) výrazně slábne a obchoduje se nad 25,00 EUR/CZK. Pokud skutečně dojde na výraznější obměnu bankovní rady spojenou s eventuální diskontinuitou v rozhodování, může koruna i nadále zůstat pod tlakem a být v pokušení zkusit, zda je centrální banka připravena ji bránit. V takovém prostředí české měně nepomůže ani další výraznější nárůst inflace v tomto týdnu (odhadujeme nárůst na 13,6 %).

Eurodolar

Růst úrokových sazeb a naopak kolabující akciový trh pokračuje i po oficiálních datech z amerického trhu práce (zveřejněných v pátek). Averze k riziku navíc stoupá i s ohledem na ostatní události - pokračující lockdown v Šanghaji a strach z toho, co dnes na vojenské přehlídce řekne ruský prezident Putin. Za takové konstelace se eurodolaru nebude dařit i přesto, že představitelé ECB začali přitvrzovat a červencové zvýšení sazeb se zdá být jisté.

Regionální Forex

Tisková konference prezidenta polské centrální banky Adama Glapinského zlotému nepomohla. Glapinskiho vystoupení před novináři je stále více používáno jako exhibice jeho názorů na to, proč NBP nemohla zabránit vysoké inflaci. Prezident NBP navíc uvedl, že poslední zvýšení oficiálních úrokových sazeb o 75 bazických bodů považuje za dostatečně silný (anti-inflační) signál. Podle našeho názoru tomu tak není, neboť reálné úrokové sazby vinou zrychlující inflace v Polsku ve skutečnosti klesají ještě více do záporu. Souhrnně vzato jsou výstupy z jednání NBP špatnými zprávami, které budou tlačit na další depreciaci. Nehledě na to, že i nálada na dalších měnách v regionu je mizerná.



Čtěte více:

ČNB zvedla základní sazbu na 5,75 %. Letošní inflaci vidí přes 13 %, odhad růstu zhoršila a varuje před dalším zpřísněním
05.05.2022 14:39
Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu nečekaně výr...
ČNB zvýšila sazby o 75 bps, v ruce má překvapivě jestřábí prognózu
05.05.2022 17:22
Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75 bp...
Rozbřesk: ČNB zvýšila sazby o 75bps, má v ruce překvapivě jestřábí prognózu
06.05.2022 9:02
Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75bps n...
Jak to vidí investor Jaroslav Šura: Technologie, pražská burza, Fed, sazby ČNB i riziko stagflace
06.05.2022 13:38
Investor, ekonom, podnikatel i šachista Jaroslav Šura je znám dlouhodo...
Sílící spekulace: Guvernérem ČNB bude Aleš Michl?
06.05.2022 14:33
Novým guvernérem České národní banky má být od 1. července nynější čle...
Hlavní trhy dál v červeném, koruna slábne k 25,00 po spekulacích o šéfovi ČNB
06.05.2022 17:20
Na hlavních finančních trzích dnes sledujeme jen částečné zlepšení a r...

Váš názor
  • Michl to nebude
    09.05.2022 14:50

    Kačka prudce otočila :-D
    P0LDINKA
  • Nejhorší možná volba
    09.05.2022 9:32

    Samozřejmě o tom z venkova nemám přehled, ale Aleš Michl mi připadá pro měnovou stabilitu nejhorší možná volba. je to oportunista a bude se chtít zalíbit polupistům i za cenu vyšší inflace a nestandardních podpor veřejných deficitů. nějaké monetární zásady a stabilita jsou mu zcela lhostejné. Je to bezskrupulózní dravec z posametého korporátu. nebude to žádný silný protihráč fiskálu. na sebemenší krizi bude reagovat aktivisticky.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Nejhorší možná volba
      09.05.2022 10:01

      Samozřejmě, že je to nejhorší možná volba. Proto ho taky Zeman jmenoval. Je velkou chybou, že se vláda všemi prostředky nesnaží Zemana odstavit. Ten nám za ten necelý rok ještě zavaří.
      al321
      •  
        09.05.2022 11:00

        Souhlasím, také si myslím, že je to nejhorší volba ( ale Singr okradl střední třídu také a šel na ruku je korporátu - nevidím rozdíl - ai by se choval stejně jako Michl nyní a Michl by se chova jinak pokud by byl na hradě KLaus). Na druhou stranu to je karierista a ten tam bude chtít setrvat další druhé období a tak bude po vůli dalšímu prezidentovi a bude dělat co bude chtít on a ne Zeman, protože ten ho podruhé nezvolí. Může tudíž úplně otočit - vždy hlasoval pro ponechání sazeb a ne pro snížení ( což může vysvětlit, že chtěl zvyšovat později ( ale vlastně také zvyšovat a ne snižovat)).
        Apolonius
        •  
          09.05.2022 13:48

          Singr nikoho neokradl. Jenom snížil na 3,5 roku kurz koruny, který se pak rychle vrátil zpátky, takže dlouhodobé úspory zůstaly nedotčeny. Současná inflace užírá z úspor 10% ročně a zpátky se to už nevrátí.
          al321
          •  
            09.05.2022 14:04

            jak že Singer neokradl.....vytvořil 2 bilióny nekrytých korun....samozřejmě v cenách se to muselo promítnout, např. ve zvýšené poptávce po nemovitostech ze zahraničí
            abc1
            •  
              09.05.2022 14:17

              Za celou dobu intervence vzrostly ceny nemovitostí o 10%. Od konce intervence dodnes o 50%. Takže tou slabou korunou to asi nebylo. A ty 2 bilióny korun jsou úplně stejně nekryté, jako všechny koruny, které zde byly předtím. Nehledě na to že ECB a FED za tu dobu vytvořili mnohem víc peněz. Já tím nechci říct, že intervence byla správná, já tim chci říct, že to, co se děje teď, je mnohem horší.
              al321
        •  
          09.05.2022 11:47

          "vždy hlasoval pro ponechání sazeb...." jo, může takto argumentovat....ale jednou Dědek pronesl, že by hlasoval pro snížení, ale když trh čeká zvýšení, tak to nemá smysl....takže fakticky Michl, by v žádném případě nehlasoval pro ponechání předchozích sazeb, ale pro ponechání té původní sazby.....a Michl jednou argumentoval, že Dědek učí na VŠ, tak to prý bude chytrý člověk a má pravdu
          abc1
  •  
    09.05.2022 9:29

    Co čekat v případě, že Michl bude guvernérem? No určitě nic pozitivního, pan Michl je představitel kariéristy, který je schopen udělat cokoliv. Připadá mi něco jako Alenka Šilerová, výborný v PR ale v hlavě prázdno. Bude dělat byznys pro Andyho a sebe. No uvidí se, rád bych se mýlil, spíše půjdeme tureckou cestou.
    abc1
    •  
      09.05.2022 9:34

      vsechno lepsi nez jit cestou Fialovy drahoty. Trocha inflace nam neuskodi na par let, nez nechat Cesko zbankrotovat vysokymi sazbami. I statni dluh potrebuje splatit, na to je inflace idealni
      Trade4fun
      • Inflace škodí vždy.
        09.05.2022 10:26

        Inflace škodí a drahotu přece jen ještě zvýší. Zničí úspory střední třídy, znehodnotí dluhy. Ulehčit státnímu dluhu nedává smysl. Splácet se stejně nebude.Na straně výdajů enexistuje žádný brzdný mechanismus. Lidé spotřebují jakékoli množství peněz, které jim stát rozdá. Vždycky se najde nějaký důvod, proč by se mělo lidem něco rozdat. Tudy cesta nevede.
        Pracovitý Prosecký
        • Re: Inflace škodí vždy.
          09.05.2022 18:50

          ale Fiala inflaci bohuzel podporuje, rozdava "cilene" nepracujicim, to je to nejhorsi co se da delat. Dotuje ty kdo nemaji na energii, kterou se snazi petikolka vsemi zpusoby zdrazit. Jeste pred valkou na Ukrajine mela petikolka program mimo ODS plny greendealovin a jaka to je "prilezitost" pro CR. Jedni z prvnich v EU zacali vriskat ze chteji co nejvetsi sankce na plyn a ropu, ze to nebude vadit a plody jejich prace se rychle dostavuji v inflaci. Nastesti Nemci jsou trochu pri smyslech a tlumi to co se da, jeste ze jsme v EU. Na petikolku budou vzpominat jeste deti nasich deti
          Trade4fun
          •  
            11.05.2022 18:22

            myslíš že třeba tak dlouho jak na agenta Bureše? Tento podvodníček spolu se zlodědkem z hradu, z těch se budou osypávat ještě vnoučata :-)
            lunatic with skateboard
          • blábol
            09.05.2022 19:29

            Green deal podepsal Bureš , pětihmote to jen převzala. Fiala se snaží zdražit energii?? Ty fetuješ?? Vláda energii vůbe c nekupuje. Cílené rozdávání nepracujícím naprostá lež. Inflace je zčásti dovezená, zčásti jde o Burešovi miliardu. A to pětihmota osekala rozpočet. Naopak se snaží pomoctz cíleně a ne všem co to nepotřebují.
            Velkamedvědice
            • Re: blábol
              11.05.2022 18:17

              a volebni program petikolky je greendylovin plny, krome ODS, to mohl volit jedine blazen nebo priznivce vysoke inflace. To vlastne jsem, ale i tak jsem je nevolil
              Trade4fun
            • Re: blábol
              11.05.2022 18:16

              mas to v hlave pomotane. Fiala s petikolkou kriceli prvni at jsou sankce co nejvetsi a krici dale https://www.ceskozive.cz/2022/05/10/pirati-ocenuji-dalsi-sankce-proti-rusku-radi-by-sli-jeste-dal Vlada rozdava nepracujicim co muze, ted nove treba vymysli tarif na energie. Ale spi dal
              Trade4fun
      • Fiala
        09.05.2022 9:44

        zdědil drahotu pro Vás. Za dva roky jste projebali miliardu. Energetickou koncepci taky jen zdědil. Spi dále.
        Velkamedvědice
        • Fiala a drahota
          09.05.2022 10:28

          Povím vám sladké tajemství: Ceny, poptávku, ani nabídku neurčuje vláda, ale ekonomické subjekty tržní ekonomiky. Vláda ve skutečnosti s cenami nemůer téměř nic dělat, snad jen dohlížet na konkurenční prostředí.
          Pracovitý Prosecký
          • Re: Fiala a drahota
            09.05.2022 10:50

            Ta naše Západem zkorumpovaná vláda samozřejmě nechce pro lidi nic udělat. Že vláda může částečně ovlivnit ceny, vidíme na příkladu Orbána. Kdyby naše vlády nerozprodaly firmy distribující energie, kdyby uzavřely dlouhodobé smlouvy na dodávky plynu, kdyby odstoupily od systému emisních povolenek a zařídily, aby ČEZ prodával elektřinu přímo spotřebitelům, byla by inflace výrazně nižší.
            Jan47
            •  
              11.05.2022 18:24

              jen abych byl v obraze. Kterej se píše rok? Já jak vidím to "západem zkorumpovaná vláda", tak mi to připomíná rétoriku co měli soudruzi v padesátých letech :-) Nejseš třeba bývalej redaktor Rudýcho práva? Tvoje vyjadřování tomu odpovídá :-)
              lunatic with skateboard
            • Kolaborantům západ
              09.05.2022 11:31

              , kde si nahrabali smrdí..Pokud ,Purin, jehož vrazdy obhajuješ nezačal Evropu klížit skrze spoty, 15 let trh fungoval a plyn byl levný. Tvůj pán prodá radsi do indie a pod s triceprocentnim disontem, než by prestal dusit Evropu.
              Velkamedvědice
              • Re: Kolaborantům západ
                09.05.2022 12:41

                To EU prosazuje nákupy plynu na burze, nikoli Putin. Rusové měli zájem uzavírat dlouhodobé smlouvy, protože je to pro ně výhodnější, než být závislí na manipulacích spekulantů. To, že Rusové odmítají dávat plyn na burzu za spotové ceny, je jen reakce na chování EU. EU dělá všechno možné, jen aby ožebračila Evropany. Začalo to Green Dealem.
                Jan47
                •  
                  11.05.2022 18:26

                  slyšel si někdy o tom, že na burze může dojít k manipulaci? Tak to přesně dělá Putler. Burza je dobrá věc, ale když se manipulátoři neuhlídají, je to průšvih ;-)
                  lunatic with skateboard
                •  
                  09.05.2022 13:01

                  15 let tvému pánovi prodávat přes burzu nevadilo. To je ale náhoda. jen mu strč celou hlavu do zadku. Jak píšu. raději prodá s třiceti procentím diskontem indie nebo číně podcenu. tam to nevadí. takové jedná ní může obhajovat jen hlupák, nebo kolaborant. Stvůra by chtěla dalších dvacet let držet odběratele pod krkem. Každý není ma´darská dě.ka.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    09.05.2022 13:14

                    Nikoho nemůžeš nutit obchodovat na burze. Navíc státy EU mají alternativu. Mohou kupovat plyn přímo. Pekaři také prodávají housky přímo a nikoli přes burzu a nikdo je za to nekritizuje.
                    Jan47
                    • Re: VM
                      09.05.2022 14:22

                      Ne nemají. Evidentně nechápeš princip, jak se obchoduje na liberalizovaném trhu. 15 let to Ivanovi nevadilo. A jesre mu za to lezeš do zadku.Ten argument s hiuskami jen ukazuje Iq kolaboranta. A že ty se necháš dusit dalších dvacet let, co by ruský poskok,tak do toho netahej ostatní. Každý není ruská onuce.
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        09.05.2022 15:33

                        Jen dokazuješ, že tomu nerozumíš ty. Není divu, když jsi tak ubohý, že jediné na co se zmůžeš, jsou urážky. Mne ale Bakalův troll nemůže urazit.
                        Jan47
                        • Re: VM
                          09.05.2022 15:53

                          Ale rozumím. Obchodník koupí ne evropské burze, i kyž teče třeba přes německo. Stát nekupuje nic. Putin přesně s takovými onucemi počítal. Burza vytvářela konkurenci a 15 let si topil do otevřených oken. Báťuška zkomplikuje Evropě život a onuce se ho budou zastávat. Smyčku na krk na dalších 15 let. Urážím?? Od doby , co jsem zjistil, že si obyčejná pokrytecká zrůda, si tě nemám důvod vážit. Nevadí mi, že si paranoidní a tvrdíš, že pár bankéřů ovládá všechny státy světa, dopředu určují války a vědí jak dopadnou. Horší je ., že bráníš bastarda Putina, který jasně říká, že vráždí ve jménu denacifikace, potírání feťáku a osvobozování. Ty tvrdíš, že je válka, aby mohlo USa v číně levněji vyrábět. Tvá obvyklá nenávist. Ale omlouváním vraha, že může vraždit, protože Kajinek vraždil tako, to je lidské dno. Za Kajinka si dosad USA, které osvobodilo svět od komunismu. Schvalování a obhajování nesmyslných vražd, co asi tím vražděním Putin dosáhne, to je humus největšího zrna Ivane. Stejně jako demagogie, že je válka dlouhá , protože se napadený brání, tak za to může, kdo ji pomáhá. Když tě západ smrdí, pakuj do Korei nebo Ruska. tam poznáš, zač je chleba kolaborante. Nahrabal sis tady. Máš ruce od krve.
                          Velkamedvědice
                          • VM
                            09.05.2022 16:58

                            Když píšu, že státy mohou nakupovat plyn přímo bez burzy, tak mám samozřejmě na mysli obchodníky, nikoli vlády. Vláda má určitě páky na obchodníky, aby jednali ve prospěch Česka. Pokud nechtějí, tak ať se obrátí na konkurenci. Co dělá pro nápravu Fialova vláda? Nic, absolutně nic. Vymýšlí jen jak co nejvíce urazit Rusy, aby nám vše okamžitě vypnuli. V případě elektřiny má vláda 70% podíl v ČEZu, takže může jako majoritní akcionář prosadit, aby ČEZ prodával přímo spotřebitelům a ne přes burzu. Proč to neudělá? Možná je to dobře. Drahý plyn, elektřina a benzín způsobí takové problémy průmyslu, že tu sebranku ve vládě vyžene od koryt generální stávka. Ani falšování voleb jim nepomůže.
                            Jan47
                            • Re: VM
                              09.05.2022 17:30

                              oo)) Jasně. Falšování voleb. Ty si fakt tragikomik. let ti tržní prostředí nevadilo. Burešovi si to nevyčetl. Teď by ses kvůli Putinovým schválnostem po.ral a strčil hlavu do ruské oprátky na x let. Všichni nejsou onuce a nežerou východ. Aspoň máme důvod začít postupně diversifikovat a nebít zavislá na někom, kdo chce rozbít Evropu. Což tobě vyhovuje.Možná se za pár let budou divit. Už teď musí prodávat índii pod cenou. Fiala, ty bys znárodňoval??? No a co, že mají 70 pprocent. Douč se zákony. ČEZ odpovídá akcionářům a zisk má povinnost tvrdit s péči řádného hospodáře, ne jak nějaký zm.d a jeho poskoci písknou.
                              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m