Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Revoluce v dobíjení elektromobilů?

Víkendář: Revoluce v dobíjení elektromobilů?

04.06.2022 9:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Yahoo Finance v USA prudce roste popularita elektromobilů, ale „co uděláte, když vám dojde šťáva?“ Podle portálu mohou být jedním z řešení přenosné nabíjecí baterie, o kterých hovořil ředitel společnosti SparkCharge Founder Josh Aviv.

Aviv hovořil o tom, že jeho společnost nabízí služby, v jejichž rámci je schopná doručit dobíjecí baterie „kdykoliv kamkoliv“ tak, aby si řidič elektromobilu mohl dobít baterie ve svém autě. Aviv hovořil o tom, že jeho společnost pomocí aplikace v mobilu dodává svým zákazníkům „dojezd“, dobít baterie si mohou díky službám firmy doma či třeba v zaměstnání.


Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

SparkCharge tímto způsobem nabízí řidičům elektromobilů „flexibilitu a oni se tak nemusí strachovat o to, jak a kde dobít své auto.“ Když tedy firma rozšíří své služby do dalšího města, neznamená to, že se tam objeví nějaký stacionární bod, který mohou využívat majitelé elektromobilů. Město je „pokryto“ touto možností a podle Aviva se ukazuje, že co se týče možnosti dobíjení baterií, „existují komunity, které jsou odsunuty na okraj.“

Aviv hovořil o „dobíjecích pouštích“, tedy o oblastech, kde podle něj žijí zejména lidé s nižšími příjmy, kteří nemají kde dobít baterie elektromobilu a to jim „znemožňuje být součástí zelené ekonomiky“. Mobilní dobíjení ale „eliminuje tyto bariéry pro každý elektromobil a jeho vlastníka“. SparkCharge přitom nyní získala nové finanční zdroje pro svou expanzi a investuje do pokrytí nových měst v USA.

Na Yahoo poukázali na to, že na straně společností, které podnikají v oblasti dobíjení elektromobilů, již vzniká celý ekosystém a každá z nich se snaží zaměřovat na trochu jiný segment trhu. Mezi tyto firmy patří Volta, EVGO, ChargePoint či Blink Charging. Aviv k tomu dodal, že například u nákupních center je nyní často stále jen jedna nebo dvě stanice. To však ani zdaleka nestačí na budoucí potřeby vlastníků elektromobilů, což by mělo představovat příležitost pro stanice mobilní.

Aviv také tvrdil, že jejich stanice jsou 8 – 14krát rychlejší než dříve vybudované stanice pevné. S ohledem na technologický rozvoj by pak podle něj měly být stanice SparkCharge rychlejší než superstanice od Tesly. „Mobilní dobíjení podle nás bude dominovat,“ pokračoval expert, podle kterého mají lidé tendenci jít směrem, který je nejpohodlnější, a tím je v této oblasti právě mobilní stanice.

SparkCharge má partnerství se společností Kia a Aviv hovořil o významu podobných partnerství i na straně vstupů včetně lithia. Dříve podle něj stačilo objednávat na pět měsíců dopředu, nyní se tyto časy znatelně prodloužily a je třeba více plánovat na to, aby firmy měly své produkty včas. Za silnou stránku považuje Aviv domácí výrobu, protože po objednání produktu jej zákazník dostává rychle a nemusí čekat, až „odněkud připluje lodí“.

Na závěr rozhovoru si Aviv pochvaloval spolupráci s investorem Markem Cubanem, který do společnosti vložil peníze v její počáteční fázi rozvoje. Cuban podle Aviviho vždy reaguje na emaily a dotazy a v neposlední řadě „vlastní několik elektromobilů a věří v tento trh“.

Zdroj: Yahoo Finance, Youtube





Čtěte více:

Vyšší ceny baterií zájem o elektromobily neochlazují. Podle Elona Muska jsou čísla o inflaci podceněná
24.04.2022 15:58
Elektromobily po celém světě půjdou letos na dračku, přestože ceny bat...
Neexistuje větší mezera, než ta na akciích Tesly
16.05.2022 16:58
Tesla nyní vypadá více než kdy jindy jako vyspělá společnost. Má dlouh...
Perly týdne: Výprodejové ceny technologií, akcie bez put opce od Fedu a americký tah na elektromobilitu
20.05.2022 12:49
Eric Jackson z EMJ Capital vysvětluje, proč je podle něj čas na nákup ...
VW může předstihnout Teslu v prodeji elektromobilů v roce 2025, říká jeho šéf
24.05.2022 16:54
Automobilka Volkswagen může předstihnout Teslu v prodeji elektromobilů...
Stellantis a Samsung společně vybudují továrnu na baterie v USA
25.05.2022 9:49
Automobilová skupina Stellantis a jihokorejská firma Samsung plánují p...

Váš názor
  • Zde bohuzel NEZALEZI na ekonomicke efektivite....
    05.06.2022 21:50

    ....nybrz na fiskalni stimulaci, VESKERE PRODUKTOVODY budou podrobeny REVITALIZACI. Mnoho penez danovych poplatniku bude TAKTO A CILENE utraceno v ZAJMU na 10 let dopredneho odlouceni od ruskych zdroju, nikoliv jen energetickych, uplne VSECH. My Evropane preci nejsme prodejne kurtizany..... Kazdy jeden JOUL russke energie, ktery bude pohanet G7 v roce 2023 JE PROHROU!!!
    Mudr.c
    • Re: Zde bohuzel NEZALEZI na ekonomicke efektivite....
      06.06.2022 0:19

      Teplé vlněné spodní prádlo to jistí.
      Želvák Burzovní
  • Na tom něco bude
    04.06.2022 18:39

    Umím si živě představit, jak někde v zapadákově sedí domorodec na elektrocentrále, přijede frajer v Tesle, domorodec nahodí agregát, frajer si koupí od domorodce nanuk... This is the way. Welcome to the world of tomorrow.
    Želvák Burzovní
    • Re: Na tom něco bude
      10.06.2022 12:43

      Spíš domorodec se solárním panelem. Frajer se na týden ubytuje a pak může vyrazit na dobrodružrnou cestu 40 km k dalšímu domorodci s panelem.
      ..
    • Re: Na tom něco bude
      04.06.2022 20:23

      neco takovyho sem videl v jednom lehce dystopickym filmu..Ale treba Mad Max byl jeste trosku vic dystopickej a tam uz by si s Teslou neskrtli. takze dost zalezi jakej ten world of tomorrow vlastne bude :) A ze zatim to zas tak ruzove nevypada..
      Ai-kun
    • Re: Na tom něco bude
      04.06.2022 19:17

      Ecaxtly…
      Český Čert
      •  
        04.06.2022 22:06

        Lendle, možná se tam, do gétíčka s hispánci, nedoneslo pár věcí: Takže myšlenku výměnných aku dávno do svých výrobních / vývojových plánů zahrnula jedna čínská automobilka (tušim Li). Pak že totéž plánuje Tesla s 4xxx generací aku. Pak je tu koncept "benzínka" s palivovými články, kde si to drajvr čárdžne - krmit se to bude vodíkem, dopravovaným cisternami.
        Gyroskop
        •  
          05.06.2022 9:46

          Tý jo. Už to vidím. Kdesi uprostřed pustiny stojí "benzinka". U ní je políčko solárů, velká nádrž na vodu a zásobník na vodík z elektrolýzy. Když přijede Tesla ve dne, tak to dostane z těch solárů přímo. Když přijede večer nebo v noci, tak to dostane z vodíkového generátoru. Hmmmmmm. Ani nechci myslet, kolik by to stálo. Ale fungovat to jako může. Jdu si pro dotaci.
          Želvák Burzovní
          •  
            05.06.2022 16:47

            Zkus přemýšlet ještě hlouběji... Třeba by tam dojel náklaďák, co má tu no... cisternu. Vodíkk se bude produkovat ve větších objemech, aby se vstřebaly lokální fluktuace - území (deseti) tisíc km2. A proč vlastně do toho tak dupou ti číňani, arabi v sae? Jsou hloupí? Zas ví Češi ze všech nejvíc?
            Gyroskop
            •  
              05.06.2022 17:54

              No to právě ne. Ten vodík by sloužil pouze jako meziprodukt z té solární elektrárny. Samozřejmě je lepší nabít z toho soláru baterie a z nich to potom přetáhnout do té Tesly. Obecně výroba vodíku elektrolýzou není energeticky nic moc. A vůbec, v té pustině dříve sežerou majitele Tesly supy, než sežene nabíjení, protože ten dojezd je takový, jaký je. Takže úvaha je bezpředmětná.
              Želvák Burzovní
              •  
                05.06.2022 22:31

                Hm, takže si to pro uheláky natěžíme v tý Ostravě bo na Sokolovsku V České pánvici je toho na věky věků (mimochodem, Poláci jsou na tom podobně): https://oenergetice.cz/uhli/vytezitelnych-zasob-uhli-v-cesku-ubyva-hnedeho-je-necelych-650-mil-tun // Pak si leckdo myslí, že jsme pupek světa. Tak se mrknem na 1.3 miliardovou Indii https://mercomindia.com/wp-content/uploads/2018/12/wbank.jpg // Namátkou vylosujem Vjetnam https://live.staticflickr.com/8071/29149239416_c715c3f018_b.jpg // A zrovinka se juknem do Afriky: https://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.ELEC.KH.PC?end=2014&locations=ZQ&start=1999 // a samo neužkodí se mrknout na Číňana (1mld) a indonésii (0.4mld) ---- Zvláštní zdroj, ale docela trefné: https://www.busportal.cz/clanek/j-l-m-rusku-dochazi-zemni-plyn-u-4406 . Mno a pak, v rámci inspirace autobusákem se podívat na počet aktivních vrtů na Jamalském poloostrově (mně osobně dění na Jamalu už pár let docela smrdí) a v jakých dírách a za jaké prachy se Rus (no spíš západní firmy jako XOM, SHEL, SLB) rýpe v hlíně. Amerikánec frakuje s hraniční rentabilitou 60+ USD za barel. Třeba se snížení fluktuací generace, odstranění šoků páteřových rozvodů transformací energie z momentálních nadbytků na vodík (pochopitelně vývoj šel, jde a půjde dál) bude docela hodit. Je to prostě konzervace.
                Gyroskop
                •  
                  05.06.2022 22:51

                  Kdysi jsem měl takovou blbou přednášku o ropném vrcholu. Je to něco přes deset let. Tam jsem tvrdil, že jsme ho pravděpodobně dosáhli. Dostal jsem akorát škleby. Netrefil jsem se o dekádu. Protože co jiného to teď je? Kdysi Václav Klaus se k tomu taky vyjádřil. Že ropa nikdy nedojde, ale bude tak drahá, že bude jenom pro někoho.
                  Želvák Burzovní
                  •  
                    05.06.2022 22:57

                    Oni tím strašíli nějak v 70/80tých. Onendá spíš výstřel někam, ale teď defacto všechny fundamenty k docela solidnímu a trvalému zdražení našich zkamenělých prapředků konvergují.
                    Gyroskop
  • V ČR již dávno funguje
    04.06.2022 13:08

    Tato služba v ČR již dávno funguje :-)
    Skladník
  • flexi..
    04.06.2022 12:17

    ..bilita. Pritom by stacilo mit spalovak a v ty pousti kanystr :)
    Ai-kun
Aktuální komentáře
10.05.2024
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university