Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Komodity jako politický nástroj

Rozbřesk: Komodity jako politický nástroj

07.06.2022 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Minimálně od dob šoků sedmdesátých let minulého století se ropa právem považuje za mocnou geopolitickou zbraň. V současnosti v důsledku ruského napadení Ukrajiny pozorujeme v Evropě variaci na toto téma zejména v podobě plynu, u kterého nad námi visí hrozba (v některých případech se již jak známo naplnila) odstřižení či alespoň přiškrcení dodávek prakticky v libovolném okamžiku. Nejistota spojená s dodávkami se však netýká zdaleka jen energetických komodit a ještě zásadněji než na nás dopadá na chudé země.

V poslední době se například stále častěji objevují zprávy, že Rusko nejen že blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny, ale jaksi si i část zásob přivlastnilo poté, co dobylo ukrajinské sklady. Americká vláda prý asi od poloviny května upozorňuje, že plavidla pod ruskou vlajkou opouštějí černomořské přístavy s nákladem zcizené ukrajinské pšenice. To staví vlády zejména chudších zemí do nezáviděníhodné situace, protože na jedné straně stojí tlak bohatého Západu na dodržování sankcí, zatímco na straně druhé zcela reálná potřeba zajistit pro své obyvatele dostatek potravin (je asi možné si tipnout, jaká varianta nakonec zvítězí). Celkové vyvážené množství každopádně zůstává malé a hlavním problém zkrátka je, že významná část globálních zásob pšenice zůstává "uzamčena" na Ukrajině a je pro trh nedostupná (i když snahy o nalezení alternativních vývozních tras probíhají).

Zdaleka největší zásoby pšenice na světě má však Čína. Pokrývají asi roční spotřebu a vymykají se tak standardům. Pro srovnání - zásoby v EU pokrývají běžně asi 10 - 15 % spotřeby, v USA je to kolem 50 %. Právě tyto obrovské zásoby poskytují Číně, jež co se týče exportů stojí běžně mimo trh (v poslední době jsou zprávy smíšené), různé možnosti.

Je tudíž možné, že, kromě ropy a plynu se v následujících měsících jako o minimálně zajímavém politickém nástroji budeme stále častěji bavit i o pšenici.


*** TRHY ***

Koruna

Ani na počátku nového týdne se koruna nedokázala významněji vzdálit od hranice EURCZK 24,70. Další smršť jestřábích komentářů (Rusnok, Mora, Holub) by jí za normální situace asi i prospěla, ale při nejistotě ohledně obsazení bankovní rady od července dál jejich výroky s kurzem viditelně nepohnuly.

Eurodolar
Ačkoliv do zasedání ECB zbývají jen dva dny, tak centrální banka se snaží komunikovat záměr představit trhu instrumenty, které by zabránily fragmentaci trhu dluhopisů v eurozóně. Tyto prozatím jen verbální intervence ovšem příliš nezabírají a tak kreditní marže u italského vládního dluhu zůstávají vysoké a euro slabé.
Získat body proti dolaru však nebude jednoduché, neboť úrokové sazby začaly v USA před pátečním inflačním reportem opět výrazně růst. Například výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu je nyní opět bezpečně nad hranicí 3 %.

 

Čtěte více:

Co otočí komoditní supercyklus?
31.03.2022 6:05
Jeff Currie z Goldman Sachs na CNBC připomněl, že jeho banka hovoří o ...
Komoditní a akciové cykly posledních 100 let
04.04.2022 17:45
Před časem jsem tu psal, že zatímco investice do akcií jsou investicem...
Nezvyklé chování dolaru a komodit a mimořádně negativní akciový sentiment
25.04.2022 15:40
Poslední doba přinesla v řadě doposud vzorně se chovajících grafů výra...
Obchodníci s komoditami se stávají středem pozornosti, když dopady války na Ukrajině odkrývají další hrozby
08.05.2022 15:11
Obchodníci se světovými komoditami mají obrovský globální dosah, ale v...
Komoditní monitor: Ropa pod tlakem lockdownů, pšenice na maximech a kovy se bojí Číny
28.04.2022 11:10
Severomořská ropa Brent se v posledních dvou týdnech dostala pod tla...

Váš názor
  •  
    07.06.2022 17:00

    Nyni, po zverejneni clanku vydaneho jinde dava vas ranni Rozbresk SMYSL. Vyrok "za tuto potravinovou krizi je odpovedne vyhradne Rusko" v prispevku od Daniela Drakea (15.03h) prostupuje vicero nezavislymi servery jako TENKA CERVENA LINIE podobne jako 24.2.narativ NEVYPROVOKOVANA. Ukrajinskych 20mil tun uzamcene psenice predstavuje "vyznamnou cast globalnich zasob"? Uzamcena vlaky expedovana psenice cini celych 2,5% rocni globalni produkce psenice, kdyz zasoby v nekterych zemich jsou na 50% nebo i 100% rocni spotreby. Bude snad letos chybet v EU 5mil tun psenice, co pravidelne dekadu zpet EU importuje? Nebo dostane EU prednost pred Egyptem a Tureckem, kam zeleznice nevede?? EU muze v ramci dobrych vztahu s okolnim svetem REEXPORTOVAT z UA importovanou psenici stejne jako zbytek sveta nemusi proplout pres Cerne more, aby mohl vyzadovat uhradu faktury za dodani obili... proc se jednotlivci kdyz jsou v tymu, naucili poukazovat na problemy co jini zpusobili?? Tym je prece budovany prave kvuli tomu, aby vznikle problemy VYRESIL Podle zasluh za odvedenou praci je tym zaplacen nebo reformovan.
    Mudr.c
    •  
      07.06.2022 17:16

      "Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 %. Světová produkce obilnin (bez rýže) v sezóně 2009/2010 byla téměř 1 800 milionů tun, z toho bylo 34 % použito na výrobu jídla, 42 % na výrobu krmiva, 16 % na průmyslové využití (např. výroba biopaliv) a zbytek uskladněn." zdroj: google to vyplivl. Tj. je jasně vidět, to, co říkal šéf WHO. Není problém s množstvím. Problém je kde a na co.
      Želvák Burzovní
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data