Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Únava z inflace? Investoři do dluhopisů sázejí na dezinflaci

Únava z inflace? Investoři do dluhopisů sázejí na dezinflaci

14.07.2022 15:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Trh s dluhopisy naceňuje v průběhu příštího roku prudké zpomalení inflace, a to v době, kdy agresivní utažení měnové politiky Fedem s cílem zamezit nejstrmějšímu nárůstu cen za generaci zvyšuje obavy z recese. A právě zpomalení růstu cen neboli dezinflace by pravděpodobně bylo pro finanční trhy zmítané inflačními čísly vítaným oddechem.

Stačí se podívat na klesající míru inflace ve Spojených státech či na tržní ukazatele očekávání investorů ohledně tempa růstu cen. Breakeven inflace (rozdíl mezi výnosem amerických státních cenných papírů chráněných před inflací (TIPS) a nominálních státních dluhopisů) je napříč křivkou od jednoleté až do 30leté splatnosti nižší.

02

"Dezinflace by byla pro trh dobrá, protože Fed nebude muset tolik zvyšovat sazby," řekla Nancy Davis, zakladatelka Quadratic Capital Management a portfolio manažerka ETF Quadratic Interest Rate Volatility and Inflation Hedge. "Trh akceptuje, že Fed to myslí vážně a že se v první řadě zaměřuje na to, dostat inflaci pod kontrolu, a při pohledu na tyto úrovně breakeven věří, že to Fed dokáže," řekl Dec Mullarkey, výkonný ředitel pro investiční strategii a alokaci aktiv ve společnosti SLC Management v Bostonu.

Fed už letos zvýšil sazby o 150 bps. A futures do konce roku na Fed funds v pátek nacenily další kumulativního utažení o 187 bazických bodů a k tomu více než 90% šanci na další zvýšení úrokových sazeb o 75 bps koncem tohoto měsíce po silnějších datech o pracovních místech v USA, než se očekávalo. Zatímco zpráva o pracovních místech v USA prozatím zmírnila obavy z recese, investoři bedlivě sledovali růst mezd, který v červnu vykázal mírný pokles o 0,3 % po růstu o 0,4 % v předchozím měsíci, což minulý měsíc snížilo meziroční nárůst na 5,1 % z 5,3 %.

03

"Zprávy o pracovních místech jsou ekonomickými ukazateli, které jsou často silné, když vstupujeme do poklesu," řekl Richard Flynn, výkonný ředitel Charles Schwab v Londýně.

Klesající breakeven

Desetiletý breakeven v USA klesl od poloviny června o více než 50 bazických bodů a aktuálně je na 2,331 %, což je v cílovém rozmezí 2 – 2,5 %. O tom si investoři myslí, že by zde byl Fed spokojený. 10letá breakeven míra naznačuje, že investoři očekávají v příštích 10 letech průměrnou inflaci 2,3 %.

Pokud se americká ekonomika ještě nenachází v dezinflačním prostředí, určitě už je na cestě k tomu, aby toho dosáhla, uvedli analytici. Část poklesu breakeven inflace pochází z poklesu na cenách komodit, uvedli analytici. Futures na ropu Brent klesly od poloviny června o 14 %, zatímco komoditní index Refinitiv CRB za stejné období klesl o 13 %.

Celkový konsenzus na trhu je, že inflace dosáhla vrcholu a očekává se, že v krátkodobém horizontu klesne. BCA Research v komentáři napsal, že jádrový index spotřebitelských cen může klesnout na rozmezí 4 - 5 % ze současných 6,0 %, aniž by Fed způsobil recesi.

Analytici uvedli, že dezinflace se spojila s obavami z recese a že pokles výnosů má pozitivní dopad na akcie. Od 17. června americký akciový index S&P 500, který na konci tohoto týdne utrpěl největší týdenní procentní pokles od března 2020, posílil o více než 7 %.

Zatímco dočasný pokles míry inflace například v důsledku poklesu cen energií nebo vyšší produktivity by mohl být prospěšný, mohl by vést firmy a domácnosti k odložení útrat a investičních rozhodnutí, což je možná cesta k deflaci.

„Pokud inflace klesá, ale je stále nepříjemně vysoká, zatímco růst zpomaluje, je to pro finanční trhy negativní nejen kvůli zpomalení růstu, ale také proto, že to omezuje reakci centrálních bank a vlád,“ uvedla Skylar Montgomery Koning, hlavní makro stratéžka společnosti TS Lombard v Londýně.

Zdroj: Reuters

 

Čtěte více:

Goldman Sachs: Inflace k cíli Fedu, sazby nahoru jen letošní rok
29.06.2022 6:05
Americká ekonomika bude růst znatelně pod trendem, konkrétně asi o 0,9...
Slok: Podmínka obratu na akciích
04.07.2022 6:01
Zatímco někteří ekonomové poukazují na silné rozvahy amerického soukro...
Výhled na druhé pololetí? Podle investorů o moc růžovější nebude
11.07.2022 6:05
Po chaotickém a nákladném prvním pololetí nejsou investoři přesvědčeni...
Reaguje Fed na vývoj na akciovém trhu?
08.07.2022 15:23
Piper Sandler přišel se dvěma zajímavými grafy, které mimo jiné promlo...
Trh práce v USA zůstává silný, hovoří proti sázkám mírnější Fed
08.07.2022 15:28
Červnový report z amerického trhu práce potvrdil indikace, které jsme ...

Váš názor
  •  
    14.07.2022 15:57

    .... za terajším optimistickým názorom o poklese inflácie asi stojí najmä terajší pokles cien komodít, ktorý je však spôsobený stále pretrvávajúcimi anti-covidovými reštrikciami v Čine (a čiastočne aj obavami z recesie) - ak sa tie ukončia, čínske fabriky budú znovu potrebovať viac surovín...a ceny opäť stúpnu......aj ťažiarom stúpli medzičasom náklady.... ...medzitým však zamestnanci budú požadovať výraznú kompenzáciu rastu inflácie...a väčšina firiem, ale aj západných štátov, ktorí chcú udržať svojich zamestnancov, budú musieť zvyšovať (Nezamestnanosť je nízka !) .... nehovoriac o tom, že vo viacerých krajinách rozdávajú "helikoptérové peniaze" (viď Rakúsko,,..Francúzsko,...), ... čo infláciu ďalej podporí. ...Inflácia len tak rýchlo k 2% neklesne - ani budúci rok !
    SFX
    •  
      14.07.2022 17:38

      přesně tak....ta inflace je již tak vysoká, že ta výše současných sazeb tu inflaci nesrazí.....to by musela přijít recese, kdy by bylo 10 % nezaměstnaných a to politici nedopustí....inflace tu bude dlouhodobě a šm.jdi budou okrádat střadatele
      abc1
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách