Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB drží sazby na 7 %, dále intervenuje a prognózuje EUR/CZK pod 26,00

Rozbřesk: ČNB drží sazby na 7 %, dále intervenuje a prognózuje EUR/CZK pod 26,00

05.08.2022 9:01
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká centrální banka se na svém srpnovém zasedání rozhodla ponechat sazby beze změny na 7 %. Stalo se tak nehledě na to, že prognóza ČNB vidí inflaci vysoko nad cílem jak v letošním, tak i v příštím roce.

Na druhou stranu nová prognóza v hlavním scénáři nově předpokládá výrazné natažení horizontu měnové politiky na 18-24 měsíců. Argumentem je vysoký podíl nákladových položek v dnešní inflaci a předpoklad, že jejich efekt jednoduše časem (s trochu delším odstupem) odezní. Tento přístup by byl kredibilní za předpokladu ukotvených inflačních očekávání - ta střednědobá jsou však v případě podniků na historických maximech. Vybrat si tak v dnešní době jako hlavní scénář takový, který sází na stabilní inflační očekávání, je při nejmenším “velmi odvážné”.

Dobrou zprávou je, že se nová bankovní rada rozhodla (při stabilitě sazeb) dál intervenovat na podporu koruny (a toto rozhodnutí otevřeně komunikovat). To může vést k uzavírání krátkých korunových pozic vytvořených před zasedáním (sázejícím na konec intervencí), a koruně velmi krátkodobě pomoci. Koruně také v tuto chvíli hraje do karet aktuální nálada na globálních trzích.

Trvalou kredibilitu si ovšem bez jasné komunikace směrem k sazbám bankovní rada nezíská. To, že Aleš Michl nově připouští debatu nad růstem sazeb na nadcházejících zasedáních, je krok správným směrem. Trhy však budou potřebovat vědět, za jakých podmínek bude bankovní rada ochotná sazby dál zvyšovat. Z tohoto pohledu bude ostře sledované dnešní setkání Jana Fraita s analytiky, kde budou prezentovány i jiné scénáře prognózy než ten hlavní s “nataženým horizontem měnové politiky”.

Zdá se (podle objemu likvidity), že ČNB musela před zasedáním v srpnu opět intervenovat. Bez větší čitelnosti ohledně úrokové politiky se koruna podle nás může dostávat v průběhu léta opětovně pod tlak (i když ji komunikace ohledně pokračujících intervencí potěšila). V základním scénáři tak předpokládáme nadále, že ČNB tlak na koruně a další kumulace pro-inflačních rizik nakonec bude tlačit do zvýšení sazeb v září, kdy předpokládáme růst sazeb o 50bps na konečných 7,50 %.


*** TRHY ***

Koruna

Měnový pár EUR/CZK se díky masivním intervencím ČNB i nadále drží v blízkosti 24,60 a to i po včerejším zasedání bankovní rady. Na něm centrální banka zveřejnila novou prognózu, v rámci níž vidí pár EUR/CZK pod úrovní 26,0. Schizofrenní pozici ČNB, kdy centrální banka na jedné straně brání měnu obrovskými intervencemi (za pár dní v srpnu propáleno přes 5 mld. euro) a na druhé straně prognózuje slabší kurz o několik procent, se dnes pokusí obhájit (staro)nový člen bankovní rady Jan Frait při setkání s analytiky nad novou prognózou.

Zahraniční Forex
Událostí včerejšího dne na hlavních devizových trzích bylo zasedání Bank of England, která nejenže zvýšila úrokové sazby o 50 bazických bodů, ale navíc přislíbila spuštění kvantitativního utahování počínaje zářím. To vše na pozadí silně stagflační prognózy, která mimo jiné počítá s propadem HDP v několika kvartálech v řadě (což byl také důvod proč libra oslabila).

Dnes hlavní pozornost přitáhnou data z amerického trhu práce za červenec. Očekáváme slabší výsledek který naznačoval růst nových a existujících žádostí o podporu. Důležitý pak bude i údaj o růstu mezd a míře nezaměstnanosti. Slabší americká data by eurodolaru mohla pomoci k mírným ziskům.

 

Čtěte více:

Guvernér Michl: ČNB bude dál bránit nadměrným výkyvům koruny. Prognóza započetla výrazně vyšší inflaci
04.08.2022 14:39
Bankovní rada České národní banky ponechala klíčovou úrokovou sazbu, d...
Jan Bureš: ČNB přešlapuje na místě, dalšímu růstu sazeb se nevyhne
04.08.2022 16:56
Centrální banka se na svém srpnovém zasedání rozhodla ponechat sazby ...

Váš názor
  •  
    05.08.2022 15:19

    ČNB: Alternativní scénář vývoje ekonomiky se standardním horizontem 12-18 měsíců předpokládá nárůst úrokových sazeb krátkodobě nad 10 % (Reuters)............hlavě loutky z ČNB musí splnit slib Zemanovi aBabišovi....nebudeme zvyšovat sazby, tak prodloužíme horizont na 18 -24 měsíců.......
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data