Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobci čipů očekávají „dechberoucí“ pokles poptávky kvůli hrozící recesi

Výrobci čipů očekávají „dechberoucí“ pokles poptávky kvůli hrozící recesi

07.10.2022 16:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Stupňují se známky toho, že propad na technologiích může být hlubší a delší, než se očekávalo. Po letech rekordních kapitálových výdajů výrobci čipů každý týden varují, že poptávka opadává. Naposledy varovaly před neuspokojivými výsledky Samsung Electronics a Advanced Micro Devices, a to během několika hodin po sobě.

Samsung, největší světový výrobce paměťových čipů, ohlásil 32% pokles provozních příjmů, zatímco výrobce PC procesorů AMD uvedl, že svou dřívější prognózu podstřelí o zhruba 1 miliardu dolarů. Tato čísla přišla po pochmurných komentářích výrobců paměťových čipů Micron Technologies a Kioxia, kteří snižují výdaje i produkci ve snaze stabilizovat klesající ceny.

„Vypadá to, že konečná poptávka se v posledních týdnech pravděpodobně výrazně zhoršila a zdá se, že koncoví zákazníci agresivně vyčerpávají zásoby,“ řekla Stacy Rasgon z Bernsteinu. Snížení tržeb klientů AMD označila za „trochu dechberoucí“.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing vykázala zhruba 48% nárůst čtvrtletních tržeb na zhruba 613 miliard TWD (19,4 miliardy USD), což je v amerických dolarech na horní hranici očekávaného rozpětí, k čemuž přispělo to, že jde o nejpokročilejšího výrobce čipů na světě. Nicméně klesající trend v poptávce se možná nemusel do čísel plně otisknout, zejména vzhledem k prudkému oslabení tchajwanského dolaru, uvedl analytik Haitong International Securities Jeff Pu.

01

Slabší než očekávaná poptávka po spotřební elektronice se navyšuje, spolu s rostoucími náklady na dopravu a materiál, tlak na ziskovost výrobců polovodičů. Osekávání nákladů se v celém technologickém průmyslu stalo novou mantrou a podniky, které se během pandemie předbíhaly v hromadění čipů, se nyní rozhodly nové objednávky zrušit nebo je odložit a čerpat zásoby.

Polovodičový průmysl se také potýká s exportními omezeními ze strany vlády USA, která stupňuje tlak na své spojence, aby bránili dodávkám špičkových čipů rostoucímu seznamu čínských společností, protože se snaží udržet tuto asijskou zemi pod kontrolou. To dále brzdí výrobce čipů od AMD po Nvidia.

Nabídka a poptávka ale nejsou vše, co stojí za současným poklesem, domnívá se Heo Pil-Seok, generální ředitel společnosti Midas International Asset Management v Soulu. „Kontrola vývozu ze strany americké vlády dále omezí prodeje IT společností v Číně a velká část poptávky po čipech oslabí. Pokud AMD a Nvidia nebudou moci prodávat své čipy v Číně, tak se příjmy výrobců paměťových čipů dále zhorší.“

"V zásadě si myslím, že na dně polovodičového cyklu ještě nejsme, i přesto, že sestup z vrcholu po druhém kvartálu byl působivý," domnívá se analytik Patria Finance Branislav Soták. "Z historické zkušenosti by dno polovodičového cyklu mohlo přijít někdy v první polovině roku 2023," pokračuje Soták s tím, že "trh cyklus obvykle předbíhá, takže akcie by mohly najít dno o jeden až dva kvartály dříve".

Obzvláště zranitelný se jeví PC segment, který po léta ztrácí půdu pod nohama na úkor chytrých telefonů. Ale vážná recese by zasáhla poptávku i v sektorech, jako je cloud computing, automobilový průmysl a automatizace továren. „Nadále bychom se drželi dál od jmen zaměřených na PC, mezi které na našem seznamu pokrývaných titulů patří AMD, Intel a Nvidia, kvůli pravděpodobnému dlouhodobému poklesu PC segmentu v příštím roce a další slabosti v oblasti her,“ napsali v komentáři analytici Baird Tristan Gerra a Tyler Bomba.

I společnosti jako takové se připravují na dlouhodobý pokles. Šéf obchodu s čipy ze společnosti Samsung, Kyung Kyehyun, minulý měsíc řekl, že v průběhu příštího roku neočekává oživení trhu s paměťovými čipy. Podle Korea Economic Daily Kyung řekl svým zaměstnancům na interní akci, že Samsung snížil svůj výhled prodejů čipů v druhé polovině letošního roku o 32 % ve srovnání s dubnovou prognózou.

"Žádná párty netrvá věčně," řekla Rasgon z Bernstein. „Je to cyklické odvětví. Několik let velmi, velmi silného růstu,“ který přiměl společnosti k navýšení kapacit. "Vytváříte nabídku pro poptávku, která není tak reálná, jak jste si mysleli."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

USA usilují o to, aby ASML přestal dodávat svá pokročilá zařízení do Číny
06.07.2022 10:46
USA tlačí na Nizozemsko, aby zakázalo firmě ASML Holding vyrábějící za...
Výsledky čipaře TSMC: Odvážný výhled nenese žádné známky ochlazení cyklu
14.07.2022 11:11
Tchajwanský výrobce procesorů představil nečekaně silný kvartál díky p...
Bloomberg: Výrobcům čipů po rekordním růstu hrozí nejhorší pokles za deset let
16.08.2022 15:28
Trh s polovodiči v době pandemie zažíval prudký růst objednávek, díky ...
Obrat v polovodičovém sektoru: Chystají se akcie čipařů na nejhorší?  A kdy budovat pozice?
17.08.2022 6:06
Polovodičový sektor je proslulý svými výraznými cykly. Za pandemie gen...
USA omezují vývoz výkonných čipů do Číny. Nová pravidla se dotknou Nvidie i AMD
01.09.2022 8:47
Americká vláda nařídila dvěma předním výrobcům čipů, aby omezili vývoz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y