Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vstup HARDWARIO na burzu: Nástup českého internetu věcí (pohled analytika)

Vstup HARDWARIO na burzu: Nástup českého internetu věcí (pohled analytika)

14.10.2022 9:25
Autor: Cuong Manh Le, Patria Finance

V úterý 4. října odstartovalo IPO HARDWARIO a.s., které bude probíhat až do poledne 18. října 2022. Společnost v rámci veřejné nabídky nabízí 2,87 mil. kusů akcií s cenovým rozpětím 17 až 25 za akcii, což by v případě úspěšného úpisu tvořilo 20 % (free float). Akcie se pak budou dále obchodovat na trhu START Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Předpokládaný první obchodní den je stanoven na pondělí 24. října 2022. Nabízíme pohled analytika Patria Finance.

Veřejné nabídky se účastní také Národní rozvojová banka, resp. její dceřiná společnost Národní rozvojová investiční a.s., která může nakoupit až 30 % z nabízených akcií v celkové hodnotě téměř 15 mil. .

Společnost chce získané prostředky použít za účelem dalšího rozvoje a akcelerace růstu společnosti. V případě úspěšného úpisu může vybrat téměř 72 mil. .

POPIS SPOLEČNOSTI

HARDWARIO je českým inovátorem v oblasti internetu věcí (ang. Internet of Things, zkratka IoT).

Firma vznikla v roce 2016 jako privátní investice společnosti Jablotron. V následujícím roce pak byla odkoupena vysoce postavenými manažery Jablotronu Alanen Fabikem a Pavlem Hübnerem, kteří se i nadále podílejí na jejím řízení. Dvojice vlastníků drží nadpoloviční podíl, který dohromady tvoří téměř 56 %.

Společnost se zabývá poskytováním všech potřebných částí pro úspěšné nasazení a následný provoz IoT projektů. To zahrnuje konfigurovatelná zařízení, konektivitu, cloudové služby a otevřené vývojové nástroje pro vývoj vlastních aplikací.

Dodávaná zařízení jsou založena na moderních bezdrátových přenosových technologiích, tzv. LPWAN. Jedná se o inovativní technologie vyznačující se velmi nízkou spotřebou a vysokou dostupností signálu. V kombinaci s vlastním hardwarem s velmi nízkou spotřebou dokáží HARDWARIO a jeho partneři přenášet požadovaná data takřka odkudkoli, a to i z míst bez standardního připojení k elektrické síti a internetu.

Obchodní příležitosti pro své výrobky a služby nachází HARDWARIO v mnoha průmyslových odvětvích – ve výrobě, retailu, energetice, facility a životním prostředí. Koncovými uživateli produktů HARDWARIO je dnes již celá řada významných firem jako je například ŠKODA AUTO, LEGO, ASAHI, ArcelorMittal, Siemens či Coca-Cola.

Hlavním trhem společnosti je ČR, kde v roce 2021 vygenerovala více než 70 % tržeb. Nicméně management předpokládá většinu dalšího růstu v zahraničí, kde jsou v současnosti za největší trhy považovány Belgie, Velká Británie, Slovensko, Polsko, Kanada a Brazílie.

V letošním roce se společnosti podařilo navázat spolupráci i v dalších zemích jako jsou Spojené státy, Austrálie či Německo skrze globální rozvoj LPWAN sítí a partnerství s technologickými lídri jako je Microsoft či Vodafone. Společnost zároveň také disponuje pobočkami v několika zemích - Velká Británie, Polsko a USA.

Obrat společnosti činil v loňském roce 21 miliónů korun, což dle slov společnosti bylo způsobeno odklonem od zakázkového vývoje směrem k prodeji vlastních výrobků a služeb, které by měly být dále distribuovány přes budovanou partnerskou síť. 

Společnost již učinila celou řadu kroků, které by měly podpořit její další růst. V letošním roce cílí na růst tržeb v řádu desítek procent a chce tak navázat na progresivní růst v celém IoT segmentu.

Akcionáři společnosti se rozhodli pro vstup na burzu právě za účelem akcelerace růstu společnosti skrze kapitál získaný emisí nových akcií. Veškerý získaný kapitál by měl připadnout na rozvoj společnosti. Přibližně 60 % kapitálu by mělo jít do oblasti obchodu, marketingu a vývoje. Zbytek by pak měl být použit na posílení skladových zásob nákupem kritického materiálu a výrobu typových sestav.

VALUACE

Valuace společnosti se odvíjí od finančního plánu sestaveného managementem společnosti. Na jeho základě by společnost chtěla dosáhnout do roku 2026 tržeb na úrovni cca. 230 mil. Kč a EBITDA na úrovni cca 55 mil. . Tomu by odpovídala EBITDA marže ve výši 24 %.

V následujících tabulkách jsou obsaženy údaje s valuačními násobky veřejně obchodovaných společností, které byly identifikovány zástupci Helgi Library LTD z hlediska předmětu podnikání jako nejbližší HARDWARIu. Jak podotýkají i zástupci Helgi, vzhledem ke specifickému charakteru HARDWARIa a jeho činnosti má vybraný vzorek pouze omezenou srovnávací schopnost. Hodnoty ukazatelů pro HARDWARIO jsou pro srovnání dopočteny s předpokládanou cenou akcie na úrovni 20 Kč/ks.

h1.1

hardwario 2 

hardwario 3

RIZIKOVÉ FAKTORY

Valuační násobky pro HARDWARIO vychází z finančního plánu sestaveného společností, který počítá s více než 10násobným nárůstem tržeb v roce 2026, což by se mohlo zdát jako poměrně ambiciózní plán. Pozitivem však je, že managementu se daří i přes krátkou dobu své existence dosahovat pozitivního zisku. Vedení společnosti s letitými zkušenostmi je zároveň jako jeden z velkých akcionářů silně motivováno k efektivnímu řízení.

Kompletní pohled analytika na IPO společnosti HARDWARIO si můžete stáhnout ve formátu pdf ZDE.

Další podrobnosti o IPO HARDWARIO

Inovátor v průmyslovém internetu věcí HARDWARIO vstupuje na burzu: Podrobnosti o IPO a jak akcie snadno získat u Patria Finance

Alan Fabik k IPO HARDWARIO: Jsme ti, kdo dnes pomáhají firmám přežít. Vysoce růstový obor IoT přináší netušené příležitosti

Webinář k IPO HARDWARIO: "Nebude místo na světě, odkud nedokážeme přenést data. Naše technologie jsou odpovědí na otázky dneška"

START Day živě: HARDWARIO zahajuje úpis akcií a novinky od emitentů na trhu START

HARDWARIO vstupuje na trh START - informace na webu emitenta

 

 

Upozornění pro investory:

Informace, které je Patria Finance povinna uveřejňovat v souladu s opatřeními proti omezení střetu zájmů se nacházejí na https://www.patria.cz/disclaimer.html. Z prodaného objemu emise HARDWARIO získává obchodník až 2,5% sales fee, které je využito ke vzdělávání klientů například formou webinářů.

 

Čtěte více:

HARDWARIO spouští s Vodafone monitoring spotřeby průmyslových strojů a zařízení
07.09.2022 10:58
Rostoucí ceny energií vedou většinu firem k přemýšlení, na jakých stro...
Alan Fabik k IPO HARDWARIO: Jsme ti, kdo dnes pomáhají firmám přežít. Vysoce růstový obor IoT přináší netušené příležitosti
30.09.2022 13:49
"V oblasti průmyslového internetu věcí, kde my se pohybujeme, se nachá...
START Day živě: HARDWARIO zahajuje úpis akcií a novinky od emitentů na trhu START
04.10.2022 8:55
Podzimní START Day trhu START pražské burzy začne dnes 4. října v 9:00...
Úpisu akcií společnosti HARDWARIO se zúčastní také Národní rozvojová banka, koupí až 30 % nabízených akcií
06.10.2022 10:59
Veřejné nabídky akcií (IPO) libereckého inovátora v oblasti internetu ...
Inovátor v průmyslovém internetu věcí HARDWARIO vstupuje na burzu: Podrobnosti o IPO a jak akcie snadno získat u Patria Finance
10.10.2022 15:08
Přemýšlíte o investici do akcií inovátora v oblasti průmyslového inter...
Investoři již poptali přes polovinu v IPO nabízených akcií inovátora v průmyslovém internetu věcí HARDWARIO, ukazuje kniha objednávek
11.10.2022 12:18
Úpis akcií českého inovátora v oblasti průmyslového internetu věci (Io...
Webinář k IPO HARDWARIO:
14.10.2022 17:11
„IoT je nesmírně atraktivním oborem. Pokud zainvestujete do HARDWARIA,...

Váš názor
  • Pohled analytika
    17.10.2022 10:47

    V tomhle "pohledu analytika" postrádám pohled analytika. Tohle je soupis jakýchsi růžových faktů dodaných převážně Hardwariem. Pohled analytika je snad jen: "Valuační násobky pro HARDWARIO vychází z finančního plánu sestaveného společností, který počítá s více než 10násobným nárůstem tržeb v roce 2026, což by se mohlo zdát jako poměrně ambiciózní plán" A? Je reálný, není? Čekal bych něco víc. Pdf pod článkem mi nejde otevřít...
    qwer
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university