Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po SVB se pozornost vrací k inflaci a růstu. Nejčernější scénáře jsou ale už z dohledu, věří Fidelity

Po SVB se pozornost vrací k inflaci a růstu. Nejčernější scénáře jsou ale už z dohledu, věří Fidelity

12.05.2023 14:57, aktualizováno: 12.5. 15:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Měsíc plný dramatických titulků a pozornosti upřené na bankovní sektor je za námi a zdá se, že hrozba plnohodnotné finanční krize je prozatím zažehnaná. Indikátor Fidelity International napětí v americkém bankovnictví je stále zvýšený, ale v posledních týdnech poklesl. Hráči na trhu obrátili svou pozornost zpět k výhledu na inflaci a růst největších světových ekonomik a zjišťují, že situace se od pádu banky Silicon Valley příliš nezměnila. Inflace zůstává nadále vysoká a hospodářský růst dále zpomaluje, byť zatím nezavdal důvod k obavám. Jedním z nejsilnějších krátkodobých motorů trhu bývá omezení nebo odstranění nejčernějších scénářů (tzv. tail risk) ze zorného pole trhu. A to přesně přinesl návrat k relativnímu klidu v posledních týdnech.

Ale přesto. V USA a v Evropě stále čekáme během příštích 12 měsíců recesi. Fed i ECB výrazně zpřísnily svou měnovou politiku a její účinky se ještě plně neprojevily. Úvěrování sláblo již před otřesy v bankovním sektoru, které tento trend jen urychlily. Pro podniky, zejména pro malé firmy, které jsou zodpovědné za velkou část pracovních míst a většinu ekonomického růstu, je stále těžší zajistit si úvěry, které potřebují v lepším případě na investice, v horším případě na udržení se nad vodou.

Napětí v bankovnictví je zvýšené, ale opadá

fidelity

Zdroj: Fidelity International, Haver, Bloomberg, Refinitiv Datastream, duben 2023. Fidelity US Banking Stress Index zahrnuje 13 indikátorů pro měření napětí v bankovním sektoru.


Problém alokace aktiv v současnosti spočívá ve vyvažování dvou narativů a částečně i v otázce časového horizontu. Na jedné straně je nyní nezaměstnanost velmi nízká a růst silný. Korporátní zisky jsou slušné (ovšem nijak hvězdné) a ocenění akcií se vrátilo k historickým průměrům. Na druhé straně se však restriktivní úrokové sazby a zpřísňující se úvěrové standardy dříve nebo později přihlásí o slovo a zvýší riziko vzniku dalších nepředvídaných finančních „havárií“, jako byla například nedávná mini bankovní krize.

A to jsme zatím nevzali v potaz roli hlavních centrálních bank, především Federálního rezervního systému. Zde bude hodně záležet na vztahu mezi růstem a inflací. Pokud budou obě klesat souběžně, centrálním bankéřům zůstane prostor pro případné snížení sazeb a podporu ekonomiky, budou-li si přát tak učinit. Pokud však bude růst slábnout a inflace nikoli, nebudou mít jinou možnost než udržovat sazby na vysoké úrovni, dokud nevrátí inflačního džina konečně zpět do láhve.

U rizikových aktiv zůstáváme obezřetní

Opatrnost je stále vhodným popisem našeho současného přístupu k alokaci aktiv. Celkově máme na akcie neutrální pohled, což odráží balancování mezi negativním střednědobým výhledem, ale krátkodobou podporou v silných ekonomických datech a pozitivních ziscích. V rámci akcií obecně preferujeme rozvíjející se trhy před rozvinutými trhy. Růst, inflace a měnová politika na mnoha rozvíjejících se trzích, především v Číně, kontrastují s rozvinutými trhy a domníváme se, že tento region by mohl nabízet užitečnou diverzifikační službu, pokud by růst v USA a Evropě zpomalil.

V rámci rozvinutých trhů stále preferujeme britské akcie před americkými. Domníváme se, že napětí v bankovním sektoru a výrazné zpřísnění finančních podmínek způsobí konec americké výjimečnosti platné od začátku pandemie. Ve Spojeném království je akciový trh levný a má značnou zahraniční expozici, což je vzhledem k relativně slabým domácím vyhlídkám výhoda.

Celkově máme neutrální pohled na fixní výnosy, i když si uvědomujeme, že přetrvávající inflace a silná data mohou znamenat pomalejší snižování sazeb, než se v současnosti očekává. V rámci aktiv s fixním výnosem dáváme přednost státním dluhopisům před korporátními. Centrální banky na vyspělých trzích se blíží ke konci cyklu zvyšování sazeb a záporná korelace mezi akciemi a dluhopisy je silnější než v loňském roce, což znamená, že státní dluhopisy by měly při zpomalení růstu poskytovat lepší diverzifikační výhody.

Vzhledem ke slabšímu výhledu na americká aktiva jsme nedávno doporučili podvážit pozici na americkém dolaru. Naproti tomu u měn rozvíjejících se trhů zvyšujeme naše doporučení na „nadvážit“. Tyto měny by měly těžit z větší atraktivity carry trades (ukládání prostředků do vysoce úročných měn) s tím, jak dochází k normalizaci volatility sazeb.

Příběh o znovuotevření Číny je stále živý


Po překvapivě rychlém zrušení přísných anticovidových opatření zaznamenala čínská ekonomika pozoruhodný comeback. Domníváme se, že tento příběh ještě není u konce. Náš názor se projevuje zejména v preferenci akcií rozvíjejících se trhů před akciemi rozvinutých trhů. Existují však i další způsoby v alokaci investic, o kterých přemýšlíme, abychom využili tohoto trendu.

Čínské akcie typu A jsou jedním z nejčistších způsobů, jak získat expozici vůči tomuto tématu. Akcie typu A jsou totiž méně ovlivněny geopolitikou a více odrážejí unikátní domácí charakteristiky Číny. Přikláníme se také k asijským dluhopisům s vysokým výnosem, a naopak odkláníme se od globálních dluhopisů s vysokým výnosem. Ocenění v USA a Evropě se zdá být naladěno na relativně příznivý vývoj a podle našeho názoru dostatečně neodráží rizika. Navíc očekáváme, že ze zlepšení situace v čínské ekonomice budou těžit regulované sektory, jako jsou nemovitosti a hazardní hry, které představují velké emitenty korporátních dluhopisů.

V návaznosti na toto téma se domníváme, že nemovitostní akcie SOE (státních podniků) mají v současném prostředí rovněž vysoký potenciál. V důsledku regulačních změn v posledních několika letech je čínský realitní sektor velmi levný. Politické prostředí je však nyní vstřícnější a my očekáváme, že SOE z toho budou těžit více než soukromé společnosti.

V nepolední řadě může z rychlého znovuotevření čínských obchodů a obnovení turistického ruchu těžit globální luxusní sektor. Ten je méně ovlivněn globální dynamikou, což znamená, že by měl také poskytovat relativně dobrou ochranu proti poklesu v případě, že růst na rozvinutých trzích zpomalí.

Zdroj: Fidelity International

 
 

Čtěte více:

BCG: Šéfové firem ve světě hledí na letošek s mírným optimismem
26.04.2023 10:59
Vedoucí představitelé firem ve světě se dívají na letošní rok s mírným...
Stratégové BofA a JPMorgan říkají, že je čas prodávat. Evropské akcie čelí několika rizikům
28.04.2023 15:41
Oživení na evropských akcií od poloviny března nezměnilo názor stratég...
Co říkají data za 80 let (a 11 recesí) o dnešním makroekonomickém výhledu?
05.05.2023 15:58
Z historického hlediska vedlo zpřísnění finančních podmínek podobně, j...
Matejka z JPMorgan hlásí konec nadprůměrného výkonu evropských akcií. To však automaticky neznamená preferenci USA
09.05.2023 14:20
Stratégové JPMorgan Chase signalizují konec jejich preferencí evropský...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů