Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stratégové BofA a JPMorgan říkají, že je čas prodávat. Evropské akcie čelí několika rizikům

Stratégové BofA a JPMorgan říkají, že je čas prodávat. Evropské akcie čelí několika rizikům

28.04.2023 15:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Oživení na evropských akcií od poloviny března nezměnilo názor stratégů, kteří předpovídají, že zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami tuto rally zastaví. Dále se drží svého pesimistického výhledu na zbytek roku 2023 a podle průzkumu Bloombergu má index Stoxx Europe 600 do konce roku klesnout na 450 bodů.

„Monetární politika se zpřísňuje nejprudším tempem za 40 let, což má za následek zhoršení úvěrových a měnových podmínek,“ uvedla stratéžka Bank of America Milla Savova. "Očekáváme, že to v nadcházejících měsících povede k recesním podmínkám růstu, což by bylo v souladu se smysluplným rozšířením rizikové prémie."

Stratégové BofA očekávají, že se k brzdám růstu přidají ještě nižší prognózy zisků, a opět snížili svůj cíl na konec roku u indexu Stoxx 600 na 410 z 430 bodů minulý měsíc, což znamená asi 13% pokles ze současných hodnot. Pro Savovou a její tým by minimum na akciích mělo přijít na začátku čtvrtého čtvrtletí, kdy se očekává, že ekonomický cyklus klesne na dno a stáhne benchmark až na 365 bodů.

"Myslíme si, že půjde o další velkou nákupní příležitost pro akciové investory, protože růstová dynamika se začne odrážet v reakci na slábnoucí brzdu agresivního monetárního utahování," dodala Savova.

2

Evropské akcie vykompenzovaly všechny ztráty způsobené bankovními turbulencemi v USA a krachem Credit Suisse. Stoxx 600 se tento měsíc vyšplhal na nejvyšší hodnotu od února 2022 díky podpoře ekonomického oživení v Číně a rychlým zásahem úřadů k zdržení bankovní krize.

Problém je ale v tom, že data o výrobě se v Evropě nadále zhoršují, zatímco inflace zůstává příliš vysoká na to, aby centrální banky zastavily zvyšování sazeb. Rozsah predikcí pro index Stoxx 600 se zúžil a nabral negativní sklon. Nejoptimističtější předpovědí je 480 bodů od Deutsche Bank a ING Groep, což je nárůst o pouhých 2,3 % z aktuálních úrovní. Nejpesimističtější pohled si stále drží TFS Derivatives s 380 body, což představuje pokles o 22 %.

Převážně negativní hodnocení stratégů se odráží v činnostech investičního sektoru. Podle dubnového průzkumu evropských manažerů fondů z Bank of America očekává 70 % investorů v nadcházejících měsících oslabení na evropském akciovém trhu v reakci na utažení měnové politiky, což je zhoršení oproti 66 % minulý měsíc. A 55 % jich očekává, že akcie půjdou v příštích 12 měsících dolů oproti předchozím 42 %. Průzkum ukázal, že nejpravděpodobnější příčinou korekce je nezlomná inflace vedoucí k dalšímu utažení centrální banky a následným slabším makrodatům.

3

Stratégové Citigroup v čele s Beatou Manthey uvedli, že dávají přednost americkým akciím před evropskými, protože americké akcie mají při zpomalování zisku na akcii tendenci k defenzivnějšímu výkonu. I když evropský hospodářský růst překoná ten americký, dostanou se evropské akcie i zisky pod tlak, uvedla Citi.

Zatímco většina stratégů v průzkumu Bloombergu se v uplynulém měsíci držela svých prognóz nebo svůj výhled mírně upravila směrem dolů, někteří našli naopak důvod pro jeho zlepšení. State Street Global Advisors například zvýšili svůj cíl na 475 bodů z 455, i když to znamená pouze omezený prostor pro růst ve zbytku roku.

"Finanční nákaza z bankovního sektoru se v březnu zatím velmi dobře zvládla a trhy se odrazily," uvedl Frederic Dodard, vedoucí správy portfolia pro region EMEA u State Street Global Advisors. Tato firma nadále upřednostňuje evropské akcie před ostatními regiony, ale vidí mírné riziko v negativních výhledech a jejich dalších sníženích na roky 2023 a 2024, dodal.

Výsledková sezóna za první čtvrtletí zatím začala s několika pozitivními překvapeními a mohlo by jich přijít ještě více. Podle stratégů JPMorgan Chase by to však nemělo být vykládáno za signál pro silnější výkonnosti akcií. Nízká očekávání zisků bylo pro společnosti snadné překonat a pomohla také ekonomická aktivita, která byla lepší než v prvním čtvrtletí roku 2022, tvrdí.

4

„Otázkou je, zda akcie posílí díky překonaným očekáváním ještě více po už tak silné rally,“ napsali v pondělí stratégové v čele s Mislavem Matějkou. "Jako dobrou úroveň pro redukci doporučujeme využít jakoukoli sílu po pozitivních výsledcích za první čtvrtletí."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Dluhopisové trhy počítají s recesí, ty akciové ani náhodou
18.04.2023 15:50
Zatímco třeba Mike Wilson z Morgan Stanley dál hovoří o cyklickém medv...
Stratégové Goldmanů si stojí za svým růžovým výhledem na americké dluhopisy. V Citi už tak optimističtí nejsou
21.04.2023 13:47
Goldman Sachs si pevně stojí za svým býčím výhledem na americké dluho...
BCG: Šéfové firem ve světě hledí na letošek s mírným optimismem
26.04.2023 10:59
Vedoucí představitelé firem ve světě se dívají na letošní rok s mírným...

Váš názor
  • stratéžka_oslovina
    02.05.2023 13:54

    "uvedla stratéžka Bank of America Milla Savova", sorry jako, průměrně inteligentní člověk, s citem pro jazyk, by měl napsat: "napsala ve své strategii"
    rob
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data