Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tentokrát hodně jinak - mzdová spirála nahrazena spirálou ziskovou

Tentokrát hodně jinak - mzdová spirála nahrazena spirálou ziskovou

28.06.2023 17:31

Pokud jsou inflační tlaky vysoko, hovoří se často o nebezpečí takzvané mzdové spirály. Nejinak tomu je i v současné době. Ovšem již pár let také vidíme v ekonomice několik výjimečných jevů ve stylu „tentokrát jinak“. A týká se to i této spirály.

I během současné epizody vysoké inflace se často hovoří o možnosti, kdy by se počáteční cenový šok promítl do znatelného růstu mezd Který se obratem projeví v druhé vlně růstu cen, která se obratem projeví v dalším růstu mezd... Americký Fed a další tak při nastavování své politiky berou hodně v úvahu vývoj na trhu práce a vývoj mezd. Což sebou zase nese výtky, že jde o zpožděné indikátory a tudíž je to jako řízení auta na základě pohledu do zpětného zrcátka. Ale to jen tak mimochodem, dnes jde o spirály.

Jak jsem zmínil, i v této oblasti jde dosavadní vývoj cestou „tentokrát jinak“ a to hodně originálním způsobem. Vystihují jej následující dva grafy z dílny BIS. První porovnává typický vývoj mezd kolem inflačního vrcholu, druhý vývoj zisků. A vidíme, že zatímco reálné mzdy znatelně zaostávají za obvyklým vývojem, u zisků platí opak:

Tentokrát hodně jinak - mzdová spirála nahrazena spirálou ziskovou
Zdroj: BIS, Twitter

Třeba Jeremy Siegel vidí vývoj mezd v USA ne jako roztáčení mzdové spirály, ale jako pouhé dohánění inflace. Výše uvedený první obrázek by takový pohled hodně podporoval. Ovšem i k tomu se dá dodat, že utahování monetární politiky je stále nutné proto, aby se ono dohánění plynule nezměnilo v předhánění. Oba grafy dohromady pak lze vnímat zejména tak, že nyní se nerozjela mzdová spirála, ale spirála zisková.

O ziskové inflační spirále odborné knihy ani experti pokud vím zatím nikdy nehovořili. Konec konců, důvod opět ukazuje druhý graf – obvyklý historický vývoj. Fungovat by přitom mohla tato spirála na stejném principu: Pokud mají firmy dostatečnou vyjednávací sílu, promítají do prodejních cen ceny vstupů více než adekvátně. Jimi podpořená inflace se pak obratem projevuje i na cenách vstupů a spirála se roztáčí.

Bude se zisková spirála roztáčet dál? Minimálně ve Spojených státech se objevují známky toho, že spotřebitel již není ochoten další růst cen, či dokonce už ceny současné, skousnout. Pak by ona zisková spirála narazila na své limity, které bezpochyby pomohla vykolíkovat i monetární politika posledního cca roku (tak, jako je předtím spolu s politikou fiskální posunula hodně nahoru). Mzdy ještě mají z pohledu historického standardu i své výše z doby cca roku před inflačním vrcholem co dohánět.

P.S. Pokud nemá čtenář spirál dost, může ještě pohlédnout na můj včerejší článek o těch, které se týkají globálních (ne)rovnováh.

 

Čtěte více:

Podle příjmů je americká ekonomika letos v recesi
21.06.2023 18:50
Jak to tak bývá, ohledně dalšího vývoje monetární politiky v USA se op...
Bez technologií je americký trh možná „historicky“ levný
22.06.2023 17:40
Goldman Sachs čas od času zveřejňuje valuační tabulku, která má z mého...
O strašení akcií k poklesu a nové opci americké centrální banky
23.06.2023 17:54
Josh Brown z Ritholtz Wealth Management se domnívá, že Fed nyní není s...
Jeden pevný bod a férová hodnota trhu
26.06.2023 17:31
Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí. To jsou údajně sl...
Spirály globálních (ne)rovnováh
27.06.2023 17:25
O Spojených státech se někdy hovořilo jako o bance světa. V tom smyslu...

Váš názor
  •  
    28.06.2023 18:02

    Ano, dnešní inflace je opravdu jiná, než ty co se odehrávaly. Tuto změnu má podle mě změna "fiskálního paradigmatu". Nové fiskální paradigma spočívá v tom, že krize jsou řešeny zasypáním ekonomiky penězi, namísto spuštění globální krize. To je naprosto skvělá, funkční a užitečná změna paradigmatu, ale je samozřejmě těžké takovouto státní podporu nepřehnat. Spousta spotřebitelů díky státní podpoře část nebo všechny takto získané peníze uspořili/investovali. Producenti a prodejci získali impuls ke zdražování (narušené dodavatelské řetězce, energetická krize) tak se nebojí zdražovat více, než odpovídá zvýšení jejich nákladů. A spotřebitelé mají (zatím) kam pro peníze sáhnout. Jde v podstatě o odčerpání nadměrné státní pomoci, která od spotřebitelů nakonec nyní odtéká k producentům. Jakmile se tento finanční polštář (nebo ochota spotřebitelů nakupovat za vysoké ceny) vyčerpá, tato hamižflace skončí. Bez oněch exogenních šoků by se inflace nejspíše držela dál nízko, tak jako tomu bylo v případě finanční a "dluhové" krize... Covid a vývoj na energetických trzích to prostě spustil. Enormní zdražování ale dodali producenti a prodejci. Spotřebitelé a státy jsou v tom tentokrát nevině.
    Richard Fuld
    •  
      28.06.2023 21:00

      Richarde, docela mě překvapila tvoje otočka - jsi vždy razil MMT, že vláda se může nekonečně zadlužovat a že žádná inflace nemůže nastat.....
      abc1
      •  
        29.06.2023 10:36

        Předně nejsem 100% zastáncem MMT právě pro tu naprostou bezuzdnost fiskální expanze, kterou podle některých zastánců MMT vlády údajně mají. Můj názor je právě v tomto hodně jiný. Já sice na jedné straně tvrdím, že vlády mají neomezené možnosti, jak fiskálně podpořit ekonomiku, když je to třeba, typicky v případě vnějších šoků. Avšak zároveň tvrdím, že v tomto (resp. v jakékoliv fiskální expanzi) je vláda omezena právě tím, že to může vyvolat NEŽÁDOUCÍ inflaci. Jinými slovy nadměrnou fiskální podporu mohou spotřebitelé "zaplatit" zvýšenou inflací, kterou mohou inkasovat producenti a prodejci. Tato cena však bude vždy pro všechny mnohem přijatelnější, pokud se tím ekonomika vyhne vážné recesi nebo dokonce krizi. Tohle je můj postoj, který se od postojů mnoha zastánců MMT liší. Pokud se týče nekonečného zadlužování, pak za tímto si i nadále stojím. Pokud se stát pouze zadluží a půjčené peníze neutratí, pak to nemůže ekonomiku jakkoliv ovlivnit (tato varianta vypadá na první pohled iracionálně, ale i pro tuto možnost existuje racionální případ, kdy by byl takový postup na místě). Chci tím říct, že samotné zadlužování státu nijak na ekonomiku nepůsobí. Působí až to, kolik a jakým způsobem a kdy půjčené peníze stát utratí a k tomu se vyjadřuji výše.
        Richard Fuld
Aktuální komentáře
02.05.2024
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.