Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zemí s nejvyšším ratingem u všech tří renomovaných agentur zbývá pouze devět

Zemí s nejvyšším ratingem u všech tří renomovaných agentur zbývá pouze devět

02.08.2023 11:31, aktualizováno: 2.8. 14:47
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ve světě je v současné době pouze devět států, které mají nejvyšší rating u všech tří renomovaných ratingových agentur. Investoři k nim teď podle analytiků upínají větší pozornost v očekávání, že úterní snížení hlavního ratingu Spojených států od agentury Fitch Ratings bude mít dopady na ceny amerických aktiv. Zásadní změny ale neočekávají.

Na seznamu zemí s nejvyšším hodnocením úvěrové spolehlivosti u ratingových agentur Moody's Investors Service, Fitch Ratings a S&P Global Ratings je Německo, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Norsko, Švýcarsko, Lucembursko, Austrálie a Singapur, uvedla agentura Bloomberg. Ve světě existuje více ratingových agentur, pouze tyto tři jsou ale považovány za směrodatné.

Spojené státy na seznamu premiantů nejsou už 12 let, protože v roce 2011 jim nejvyšší rating na stupni AAA odebrala agentura S&P Global Ratings, která tehdy ještě používala název Standard & Poor's. Nejvyšší rating tak Spojeným státům zůstává pouze u agentury Moody's. Kanada má nejvyšší rating u dvou z těchto tří agentur.

Fitch snížil rating Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+ - https://t.co/W9qKXUf5go https://t.co/xTyWPIqOAa


Fitch v úterý uvedla, že Spojeným státům odebírá nejvyšší rating kvůli očekávanému zhoršení fiskální situace a rostoucímu dluhovému zatížení vlády po opakovaných patových situacích ohledně limitu pro zadlužení. Podle společnosti Berenberg Capital Markets je zatím předčasné se domnívat, že by se ratingové agentury mohly zaměřit i na zbývající země, které mají zatím nejvyšší rating.

"Každá země je jiná, má svůj vlastní model růstu - vlastní strukturu daní a výdajů, takže to nenaznačuje žádnou nákazu pro ostatní země," řekl v televizi Bloomberg hlavní ekonom společnosti Berenberg Mickey Levy. "Žádná země, která je tak silná jako Spojené státy, tím nebyla ovlivněna," dodal.

Podle bývalého obchodníka Kevina Muira, který nyní píše zpravodaj MacroTourist, jsou americké cenné papíry v globální finanční komunitě nadměrně zastoupeny. Snížení ratingu by tudíž podle něj mohlo vést k tomu, že někteří investoři část amerických cenných papírů odprodají a naopak zvýší zastoupení cenných papírů z jiných zemí. Ostatní účastníci trhu ale názor na Spojené státy podle něj nezmění.

Hlavní ekonomický poradce společnosti Allianz SE Mohamed El-Erian, který dříve působil v americké investiční společnosti PIMCO a který je nyní mimo jiné komentátorem agentury Bloomberg, snížení ratingu nechápe. Načasování tohoto kroku je podle něj záhadou, a předpovídá, že na rozhodování investorů to velký vliv mít nebude. Americká ministryně financí Janet Yellenová se snížením ratingu nesouhlasí a v prohlášení tento krok označila za svévolný a založený na zastaralých údajích.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory a ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Federální deficit v USA dosáhl za prvních devět měsíců letošního fiskálního roku 1,39 bilionu dolarů (30,3 bilionu Kč), což je přibližně o 170 procent více než ve stejném období předchozího roku. Fiskální rok v USA končí v září. Americké ministerstvo financí tento týden zvýšilo prognózu výpůjček pro aktuální čtvrtletí na jeden bilion dolarů, zatímco ještě v květnu počítalo s částkou 733 miliard dolarů.

"Je Kanada z hlediska schopnosti splácet své závazky skutečně lepší než Spojené státy? Nebo Lucembursko?" napsal Muir. "Spojené státy jsou dominantní světovou mocností a jistě udělaly několik neuvážených věcí, jako například že mávaly pistolí a hrozily, že platební neschopností zastřelí svůj vlastní finanční systém. Ale všichni víme, že nakonec své účty zaplatí."

 

Čtěte více:

Analytici k výsledkové sezóně: Rally na fundamentu založená není, je hladké přistání reálnější?
01.08.2023 17:56
Na akciových trzích probíhala v posledních měsících zuřivá rally, kter...
Fitch snížil rating Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+
02.08.2023 8:48
Americká ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové sp...
Výrobce čipů AMD překonal odhady a začal pronikat na trh AI
02.08.2023 10:04
Akcie společnosti Advanced Micro Devices rostly v pozdním obchodování...
Starbucks je v Číně na vzestupu, ale prodeje zůstávají zklamáním
02.08.2023 10:26
Společnost Starbucks v úterý oznámila čtvrtletní zisk, který překonal ...
Americká ekonomika se vyhne recesi, obrací po Fedu také Bank of America
02.08.2023 11:01
Bank of America ve své nejnovější prognóze aktualizovala výhled pro ek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.