Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Realitní trh v roce 2024, čeká nás “come-back” hypoték?

Rozbřesk: Realitní trh v roce 2024, čeká nás “come-back” hypoték?

08.01.2024 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Realitní a hypoteční trh může z řady důvodů čekat v tomto roce oživení. Předpokládáme, že však bude pozvolné - ceny budou růst jen mírně a přes nárůst nově poskytnutých hypoték budou jejich objemy pravděpodobně stále výrazně zaostávat za předpandemickými léty. Jaké jsou tedy důvody k opatrnému optimismu?

Za prvé, české domácnosti po dvou letech opět zažijí růst reálné mzdy. Současně vstupují do roku 2024 s velmi vysokou mírou úspor. To je kombinace, která nahrává nejen opětovnému oživení spotřeby, ale i nákupu nemovitostí.

Za druhé, české domácnosti budou mít při porovnání s rokem 2023 o poznání dostupnější financování. V posledních měsících i díky startu uvolňování měnové politiky došlo k výraznému poklesu českých tržních sazeb - tříleté tržní sazby poklesly od října z okolí 5 % pod 4 %. To vytváří prostor pro další pokles hypotečních úrokových sazeb, které zatím poklesly z maxim v okolí 6 % (konec roku 2022) na 5,7 %. A pro dostupnost financování je ještě důležitější výrazné omezení makroprudenčních opatření ze strany ČNB - domácnosti žádající o hypotéku již nemusí plnit ukazatele DTI (dluh k příjmu) ani DSTI (dluhová služba k příjmu), ale pouze základní ukazatel LTV (úvěr k hodnotě nemovitosti) na úrovni 80 %.

A za třetí, nemovitosti jsou daleko méně nadhodnocené než na konci roku 2021, kdy podle našich odhadů míra nadhodnocenosti dosahovala více než 25 %. V druhé polovině roku 2023 to již bylo podle nás méně než 9 %. A to primárně ne kvůli poklesu nominálních cen nemovitostí (ty jsou v průměru zhruba 5 % pod vrcholem), ale díky souběžnému růstu nominálního nájemného a nominálních mezd. Relativně vůči nájmům a mzdám nemovitosti zlevnily výrazněji, a to je činí méně nadhodnocené.

Na druhé straně tu máme několik faktorů, které budou apetit domácností po nemovitostech tlumit. Za prvé, přes předpokládaný růst reálné mzdy, zůstane střední třída v napjaté finanční situaci - vysoká míra úspor se týká zejména vyšší a vyšší střední třídy, a právě ta bude mít možnost k návratu na realitní trh největší. Za druhé, i když financování zlevní, úrokové sazby zůstanou výrazně nad předpandemickými průměry a reálné úrokové sazby zůstanou viditelně kladné - financování bude optikou poslední dekády stále relativně drahé a výnosy “bezpečných” alternativ k nemovitostem relativně atraktivní. A za třetí, přetrvávající geopolitické napětí může natrvalo změnit postoj “bohatých” Čechů k investicím do nemovitostí. Již nemusí být vnímány jako “bezpečnostní pojistka”, ale v extrémním případě jako “koule na noze”, která se v případě další eskalace geopolitického napětí bude těžko prodávat.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna zůstává pod lehkým tlakem a příliš se jí nechce z blízkosti 24,70 EUR/CZK. Na vině jsou částečně domácí impulsy - holubičí vyznění posledního zápisu ze zasedání ČNB a negativní revize HDP. Klíčový je ale globální sentiment, který na začátku roku zatím nepřeje rizikovým aktivům. Dnešní slabší čísla z průmyslu pravděpodobně koruně také příliš přát nebudou.

Eurodolar
Americký trh práce vyslal na konci minulého týdne lehce jestřábí signál v podobě zrychleného růstu mezd, což udrželo dolar silnější, ačkoliv například index ISM ve službách naznačil, že pesimismus v americké ekonomice narůstá.
Averze k riziku však před blížící se kvartální výsledkovou sezónou firem zvolna roste, což je situace, která vyhovuje dolaru. Na druhou stranu euro se v tuto chvíli nemůže opřít o žádná konjunkturální data z eurozóny, přičemž inflace je zjevně na sestupné dráze.

Akcie
Trhy v zámoří v pátek zaznamenaly lehký nárůst. Z korporátních zpráv můžeme zmínit společnost Axogen, která produkuje a distribuuje zdravotnické instrumenty. Zvýšila totiž své očekávané výnosy pro loňský rok nad odhady analytiků a zajistila svým akciím nárůst o 26,7 %. Akcie maloobchodního gigantu Costco Wholesale rostly o 1,2 %. Boeing dostal zvýšenou cílovou cenu od analytiků z Wells Fargo a výrobce letadel narostl o 1,7 %. Agilon Healthcare, která poskytuje zdravotnické služby, oznámila snížení výnosů i provozního zisku. Akcionáři na razantní oznámení reagovali a poslali cenu akcií o 28,6 % níže. Společnost Medical Properties, která se zabývá pronájmem zdravotnických nemovitostí, poklesla o 29 %.


Čtěte více:

Rozbřesk: Prezident Pavel apeluje na přijetí eura. Je Česko připraveno?
03.01.2024 9:09
Prezident Petr Pavel ve vzácné shodě se svým předchůdcem české vládě n...
Rozbřesk: Ochlazování amerického trhu práce pokračuje. Neklid na Blízkém východě a výpadky v Libyi posílají výše ropu
04.01.2024 9:10
Ačkoliv akciový Wall Street nevstoupil do nového roku zrovna nejlépe, ...
Rozbřesk: Státní rozpočet skončil loni ve schodku 289 mld. Kč. Inflace v eurozóně zrychluje v prosinci v souladu s očekáváním
05.01.2024 9:05
Not great, not terrible. I tak by se dal zhodnotit výsledek loňského h...
Viceguvernérka ČNB: Rozhodnutí o přijetí eura vyžaduje širší politickou shodu
08.01.2024 8:33
Viceguvernérka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová míní, že rozh...
Na zavedení eura je ještě brzy, Boeing 737 MAX opět odstaven a futures jsou v červeném
08.01.2024 8:50
Česká republika letos pravděpodobně po dlouhé době splní první tři tzv...

Váš názor
  •  
    08.01.2024 10:32

    "úrokové sazby zůstanou výrazně nad předpandemickými průměry a reálné úrokové sazby zůstanou viditelně kladné".....to jest otázka, zda reálné úrokové sazby budou kladné.....ČNB sníží sazby o 0,25% a komerční banky zareagují hned o řádově procenta dolů....i Zamrazilka z ČNB povídala, že takovou reakci nečekali.....za druhé, dlouhodobě inflace 2% je dle mne scifi příběh
    abc1
    • Souhlas
      08.01.2024 17:29

      Viditelně kladné sazby tady v minulosti nebyly a myslím si, že ani nebudou. Z koruny je cár a rychlost znehodnocování od roku 1989 je závratná. Zatím jsme byli svedky realných úrokových sazeb viditelne záporných a současný ekonomický model ani jinak fungovat neumí - všichni jedou na stále vyšší dluh a je jen otázkou času, kdy nastane problém a další tvorba biliónů nových fiat měn. https://www.info.cz/zpravodajstvi/byznys/politika-cnb-pro-me-uz-neni-citelna-modely-ukazuji-ze-urokova-sazba-by-mela-byt-az-o-polovinu-vyssi-rika-ekonom-marek
      kipa
    •  
      08.01.2024 10:51

      Je velmi problematické odvozovat ceny nemovitostí od cen nájmů. Covid jasně ukázal, že tyto dvě veličiny se mohou výrazně rozejít. Je to způsobeno výraznou převahou vlastnického užívání nad nájmem.
      Orangutan
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data