Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočet Evropské unie – „back to basics“

Rozpočet Evropské unie – „back to basics“

22.07.2005 11:00

Evropská unie nezažívá nejšťastnější období. Po krachu projektu „evropské ústavy“ se EU nemůže dohodnout ani na rozpočtu na léta 2007-2013. Již v článku Evropská agrární unie jsme upozorňovali na rozpory mezi Francií a Británií. Zatímco Francie nejvíce těží ze společné zemědělské politiky CAP, Británie se snaží o změnu priorit rozpočtu EU a jeho přesměrování na podporu výzkumu. Stojí proti sobě také dva „rabaty“: ten klasický a přiznaný britský a pak implicitní a nikdy nepřiznaný francouzský, zprostředkovávaný právě platbami CAP.

Jak jsme očekávali, zásadní rozpory mezi těmito dvěma tábory se na summitu EU v Lucembursku překlenout nepodařilo a rozpočet na roky 2007-2013 zůstává nedokončený. Zajímavá je v této situaci pozice České republiky. V první chvíli se zdálo, že hrajeme klasickou evropskou „malou domů“, kdy naším jediným cílem se zdálo být maximalizovat platby z rozpočtu EU směřující do České republiky. Takový přístup je v EU typický a lze ho snadno politicky vysvětlit. Zároveň však činí jakoukoliv debatu o rozpočtu neobyčejně obtížnou, neboť se celá debata mění na hru s nulovým součtem, kde lze vyhrát jen pokud někdo jiný prohraje. (Dlouho to fungovalo tak, že Německo nakonec vše zaplatilo, ale zdá se, že ani německá trpělivost není bez konce.)

V druhé polovině června se však česká pozice posunula: Podle oficiálních vyjádření podporujeme snahy Británie o reformy rozpočtu, pravda, v mezích mírného pokroku, jak se sluší a patří na Čechy. Vzhledem k tomu, že jsme k podobnému postoji nabádali, lze posun jen přivítat. Měli bychom si však uvědomit jeho souvislosti, abychom nebyli později překvapeni.

Britové v zásadě navrhují utlumit výdaje na CAP, převést regionální politiku na úroveň členských států Unie a ze strukturálních fondů financovat jen dva typy projektů. První by byl konvergenční, tj. zdroje by byly používány po podporu nejchudších zemí EU, což v britském náhledu znamená Portugalsko, Řecko a deset nových členských zemí včetně ČR. Tak je to, de facto, i dnes, jen místo států jsou příjemci regiony a nárok mají i regiony mimo výše uvedených dvanácti zemí.

Druhý krok britského plánu je zvýšení výdajů (z prostředků ušetřených na CAP, mon dieu) na podporu výzkumu a vývoje v EU. Zde však Británie, logicky, navrhuje prostředky používat tam, kde budou mít největší efekt. To znamená, že by se o tyto prostředky mohly ucházet instituce z celé EU a prostředky by se rozdělovaly dle meritu, ne dle „potřeb“. To by, velmi pravděpodobně, vedlo k přesměrování podstatné části těchto fondů do nejrozvinutějších evropských zemí a především, err…, do Británie. Kvalita výzkumu v nových členských zemí není nijak vysoká, a bude-li soutěžit o zdroje EU Karlova universita s Cambridge University, obávám se, že UK nebude ta lepší.

Tím se dostáváme k poslední poznámce. Paul Krugman ve své New Economic Geography ukazuje, že trh má tendenci vytvářet silná centra a „vysávat“ jejich přilehlé regiony. V Evropě je velký, doposud neodkrytý potenciál pro tento tržní proces geografické centralizace. Existují sice centra typu Londýna, či Paříže, ale díky nízké mezinárodní mobilitě se udržují i „centra“ typu Prahy či třeba Porta. V případě restrukturalizace rozpočtu dle představ Británie by mohlo dojít k posílení těch několika velkých center a oslabení „center“ druhého řádu.

Podle mého názoru by nebylo až tak moc čeho litovat, ale měli bychom vědět, na jakou cestu se vydáváme…

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data