Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočet Evropské unie – „back to basics“

Rozpočet Evropské unie – „back to basics“

22.07.2005 11:00

Evropská unie nezažívá nejšťastnější období. Po krachu projektu „evropské ústavy“ se EU nemůže dohodnout ani na rozpočtu na léta 2007-2013. Již v článku Evropská agrární unie jsme upozorňovali na rozpory mezi Francií a Británií. Zatímco Francie nejvíce těží ze společné zemědělské politiky CAP, Británie se snaží o změnu priorit rozpočtu EU a jeho přesměrování na podporu výzkumu. Stojí proti sobě také dva „rabaty“: ten klasický a přiznaný britský a pak implicitní a nikdy nepřiznaný francouzský, zprostředkovávaný právě platbami CAP.

Jak jsme očekávali, zásadní rozpory mezi těmito dvěma tábory se na summitu EU v Lucembursku překlenout nepodařilo a rozpočet na roky 2007-2013 zůstává nedokončený. Zajímavá je v této situaci pozice České republiky. V první chvíli se zdálo, že hrajeme klasickou evropskou „malou domů“, kdy naším jediným cílem se zdálo být maximalizovat platby z rozpočtu EU směřující do České republiky. Takový přístup je v EU typický a lze ho snadno politicky vysvětlit. Zároveň však činí jakoukoliv debatu o rozpočtu neobyčejně obtížnou, neboť se celá debata mění na hru s nulovým součtem, kde lze vyhrát jen pokud někdo jiný prohraje. (Dlouho to fungovalo tak, že Německo nakonec vše zaplatilo, ale zdá se, že ani německá trpělivost není bez konce.)

V druhé polovině června se však česká pozice posunula: Podle oficiálních vyjádření podporujeme snahy Británie o reformy rozpočtu, pravda, v mezích mírného pokroku, jak se sluší a patří na Čechy. Vzhledem k tomu, že jsme k podobnému postoji nabádali, lze posun jen přivítat. Měli bychom si však uvědomit jeho souvislosti, abychom nebyli později překvapeni.

Britové v zásadě navrhují utlumit výdaje na CAP, převést regionální politiku na úroveň členských států Unie a ze strukturálních fondů financovat jen dva typy projektů. První by byl konvergenční, tj. zdroje by byly používány po podporu nejchudších zemí EU, což v britském náhledu znamená Portugalsko, Řecko a deset nových členských zemí včetně ČR. Tak je to, de facto, i dnes, jen místo států jsou příjemci regiony a nárok mají i regiony mimo výše uvedených dvanácti zemí.

Druhý krok britského plánu je zvýšení výdajů (z prostředků ušetřených na CAP, mon dieu) na podporu výzkumu a vývoje v EU. Zde však Británie, logicky, navrhuje prostředky používat tam, kde budou mít největší efekt. To znamená, že by se o tyto prostředky mohly ucházet instituce z celé EU a prostředky by se rozdělovaly dle meritu, ne dle „potřeb“. To by, velmi pravděpodobně, vedlo k přesměrování podstatné části těchto fondů do nejrozvinutějších evropských zemí a především, err…, do Británie. Kvalita výzkumu v nových členských zemí není nijak vysoká, a bude-li soutěžit o zdroje EU Karlova universita s Cambridge University, obávám se, že UK nebude ta lepší.

Tím se dostáváme k poslední poznámce. Paul Krugman ve své New Economic Geography ukazuje, že trh má tendenci vytvářet silná centra a „vysávat“ jejich přilehlé regiony. V Evropě je velký, doposud neodkrytý potenciál pro tento tržní proces geografické centralizace. Existují sice centra typu Londýna, či Paříže, ale díky nízké mezinárodní mobilitě se udržují i „centra“ typu Prahy či třeba Porta. V případě restrukturalizace rozpočtu dle představ Británie by mohlo dojít k posílení těch několika velkých center a oslabení „center“ druhého řádu.

Podle mého názoru by nebylo až tak moc čeho litovat, ale měli bychom vědět, na jakou cestu se vydáváme…

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university