Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mobilní trh v České Republice (IV): Kdo je tedy vítěz?

Mobilní trh v České Republice (IV): Kdo je tedy vítěz?

28.08.2003 11:27
Autor: 

Poté, co jsme ukázali hlavní vztahy mezi podíly na trhu co se týče počtu zákazníků a velikosti tržeb, zaměříme se na velikost EBITDA – zisku před úroky, odpisy, daněmi. Tento slouží jako aproximace cash-flow produkovaného aktivy společnosti a tudíž již blízce naznačuje její úspěšnost z finančního a investičního hlediska.

Jako rámec uveďme, že absolutní velikost EBITDA je obecně dána průměrnou cenou jednotky produktu (služby), velikostí průměrného operačního nákladů na její produkci a samozřejmě počtem vyprodukovaných (obsloužených) jednotek. EBITDA marže pak poměrem průměrné ceny a průměrného nákladu.

V případě mobilních operátorů můžeme za množství považovat např. počet provolaných minut, či počet uživatelů (tj. počet „obsloužených“ zákazníků za období – zde se pak BLARPU stává jednotkovou "cenou" této služby). Pohledů na „vyprodukované“ množství ovšem v případě tohoto odvětví může být ještě více.

Podíl na celkovém EBITDA produkovaném v odvětví, tj. zhruba jaké celkové cash flow vyprodukovala aktiva společností v odvětví, je tedy dán velikostí tržeb jednotlivých operátorů (např. počet jejich klientů * BLARPU) a jejich EBITDA marží (dána velikostí BLARPU a velikostí nákladu na služby pro jednoho klienta za periodu). Následující graf ukazuje vývoj podílu na EBITDA v odvětví u jednotlivých operátorů, jako druhý je pro ilustraci znovu uveden graf podílu na tržbách:



Zdroj: Operátoři, Patria Finance

Z grafů je patrná dominance Eurotelu co se týče jeho schopnosti generovat EBITDA – zatímco jeho podíl na tržbách je na úrovni 46%, jeho podíl na EBITDA je na 52.5%. Tento pozitivní rozdíl je dán jednak (i) jeho vysokým příjmem na jednoho zákazníka (mírně podprůměrný podíl tarifních zákazníků je více než kompenzován jejich kvalitou co se týče jejich průměrných výdajů za poskytované služby - viz minulé články) a (ii) jeho celkovou provozní efektivností.

Oskar oproti podílu na tržbách (podíl na tržbách 16% vs. 12% na počtu zákazníků) zde ztrácí, což je z velké části dáno velkým rozdílem mezi tím, v jaké fázi rozvoje tato společnost je ve srovnání se zbylými operátory.

V této souvislosti je zajímavé se podívat na to, jak to vypadalo s Eurotelem a T-Mobile CR, když měli přibližně tolik klientů, jako má nyní Oskar – EBITDA marže Eurotelu na úrovni 40%, T-Mobile CR na úrovni 30% - a to je zhruba úroveň ke které se Oskar blíží v QII 2003 (samozřejmě je zde určitý vliv sezónnosti). Toto jasně demonstruje o co náročnější je dosáhnout úrovně ziskovosti na průměru odvětví při pozdním vstupu do něj, když velká část trhu je již rozdělena, včetně jeho nejatraktivnějších částí (náklad na přerozdělení v prospěch určitého operátora je jistě větší, než získání nového zákazníka) a jeho celkový růst je značně zpomalen.

T-Mobile CR měl horší podíl na trhu co se týče tržeb, než co se týče počtu zákazníků, což indikuje jeho horší průměrný příjem na zákazníka ve srovnání s ostatními operátory. Jeho EBITDA je, co se týče celkového podílu na trhu, zhruba na úrovni jeho podílu na nominálních tržbách. Následující graf z jiného pohledu demonstruje výše uvedené – co se týče EBITDA marže dominuje Eurotel, Oskar dosahuje znatelně nižší ziskovosti než je tomu u ostatních dvou operátorů, ale tuto úroveň postupně dotahuje. To je z velké části reflexí jeho rostoucího počtu klientů, který poskytuje rozšiřující se základnu pro fixní náklady a zefektivnění provozu na jednoho klienta a pozitivního vývoje jeho tržeb na zákazníka (jak z hlediska absolutní hodnoty, tak relativně k ostatním operátorům, což je zejména výsledkem jeho výborného poměru post-paid/pre-paid – viz minulé články):


Zdroj: Operátoři, Patria Finance

Na základě výše uvedeného, včetně předešlých článků, by již mělo být poměrně jasné, jaká je pozice jednotlivých operátorů na domácím trhu, i náhled na trend vývoje (hodnoceno převážně z finančního hlediska). V následujícím článku se zamyslíme nad možnými příčinami současného stavu a jejich dalšími možnými důsledky.

Jiří Soustružník

Předchozí díly ze série o mobilním trhu v ČR:
Mobilní trh v České Republice (III): Proč má jeden víc?
Mobilní trh v České Republice (II): Kdo má víc?
Mobilní trh v České Republice (I): Rozděl a …


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m