Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Růst domácí poptávky tlačí schodek obchodní bilance k hlubšímu deficitu

23.01.2002 9:15
Autor: 

Rozšířená verze komentáře
Schodek obchodní bilance dosáhl v prosinci hodnoty 21,9 mld. Kč, což je výrazně více než naše očekávání (14 mld. Kč) i tržní konsensus (15,6 mld. Kč). Prosincový schodek představuje rekordní hodnotu, za celou dobu existence České republiky nebylo dosaženo vyššího rozdílu mezi dovozem a vývozem. Dovoz se meziročně snížil o 0,2%, vývoz klesl o 1,2%. Ve srovnání s prosincem předchozího roku se záporné saldo zahraničního obchodu prohloubilo o 0,9 mld. Kč. K růstu schodku obchodní bilance přispívá rostoucí domácí poptávka, která vede k vyššímu dovozu investičního zboží (stroje a dopravní prostředky) a spotřebního zboží.

Celoroční schodek dosáhl hodnoty 119 mld. Kč, což je méně než v roce 2000, kdy saldo činilo 121 mld. Kč.

Proč je prosincový schodek tak vysoký? Odpověď na tuto otázku je nutno rozdělit na dvě části. Předně, prosincové schodky bývají obvykle nejvyšší z celého roku. Jedná se o pravidelný sezónní vývoj, za nímž stojí pokles vývozu i dovozu (ve srovnání s listopadovými i říjnovými hodnotami). Pokles vývozu je však díky vánočním svátkům a častým dovoleným výraznější než pokles dovozu a důsledek je zřejmý: vyšší schodek obchodní bilance.

Zbývá zodpovědět druhou část otázky: proč je loňský prosincový schodek vyšší než většina prognóz (včetně naší). Konstelace domácích a zahraničních ekonomických podmínek předurčuje obchodní bilanci k prohlubování schodků. Zatímco domácí ekonomika roste, což se projevuje mimo jiné růstem dovozu investičního a spotřebního zboží, konjunkturní vývoj v zahraničí je méně příznivý. Do hry ještě vstupují směnné relace, které v současnosti hrají ve prospěch nižších schodků. Prosincové údaje jednoznačně potvrzují pokračování růstu domácí poptávky. V české ekonomice pokračuje investiční boom, dovoz strojů a dopravních prostředků se v prosinci meziročně zvýšil o 10,4%. Detailní údaje ukazují, že v prosinci výrazně vzrostl dovoz výpočetní techniky. Zlepšený výkon domácího hospodářství, růst reálných mezd a optimismus českých domácností vede k růstu spotřebitelské poptávky, o čemž svědčí růst dovozu spotřebního zboží o 5,4%. Do statistik zahraničního obchodu se navíc vloudil starý strašák analytiků - dovoz letadel. V prosinci bylo dovezeno do ČR jedno civilní dopravní letadlo. Bohužel nejsou k dispozici konkrétnější informace.

Na straně vývozu se bohužel projevují problémy německé ekonomiky. Vývoz do Německa se v prosinci meziročně snížil o 5,6%. Přesto byla bilance obchodu s Německem jen mírně záporná, -0,7 mld. Kč, neboť výrazně klesl také dovoz z Německa (o 6,1%). Zatímco z listopadových hodnot zahraničního obchodu a průmyslové produkce nebylo možné jednoznačně vystopovat vliv negativního vývoje německé ekonomiky na české hospodářství, prosincová čísla o vývozu nabízí zřetelnější signál. Podíváme-li se na celkový vývoz do zemí Evropské unie, je sice také patrná ztráta dynamiky, přesto vývoz stále dosahuje kladných přírůstků. Kromě pomaleji rostoucí poptávky v Německu, jež zostřuje konkurenci na německém trhu, je problémem českých vývozců na tento trh také silná koruna, jež vede k poklesu korunové hodnoty vývozu.

Prosincový schodek je sice mimořádně vysoký (dokonce rekordní), pohled na údaje za poslední tři měsíce či pohled na celoroční data však není tak nepříznivý. Prosinec je mimořádný měsíc a teprve následující údaje mohou potvrdit, kolik z prohloubení schodku obchodní bilance v prosinci lze připsat poklesu vývozu kvůli svátkům a dovoleným a nakolik se něm podílí nepříznivá hospodářská situace v zahraničí. Vliv tohoto faktoru nelze přehlížet, ale ani přeceňovat. ČR je malou otevřenou ekonomikou a je patrné, že ekonomické problémy v zahraničí prorůstají do českých statistik. Navzdory tomu si však česká ekonomika vede stále poměrně dobře. Podle prognóz Evropské komise by mělo dojít ke zvratu ve vývoji ekonomiky Evropské unie již v prvním čtvrtletí letošního roku. Německa se to možná bude týkat o několik měsíců později.

Pro letošní rok očekáváme schodek obchodní bilance ve výši 120 až 130 mld. Kč.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data