Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Budeme jezdit levněji?

15.11.2001 14:31
Autor: 

Organizace OPEC se na své včerejší schůzce rozhodla odložit snížení své produkce ropy o 1,5 mil. barelů denně až na začátek příštího roku, ač se hovořilo o tom, že by tak mohla učinit okamžitě vzhledem k poklesu cen ropy. Příčinou odkladu je neochota zemí stojících mimo kartel OPEC spolupracovat na snížení dodávek na trh. Rusko nabídlo jen redukci o symbolických 30 tisíc barelů denně, což je 0,4% celkové ruské těžby ropy (Rusko denně těží zhruba 7,1 mil. barelů denně). Norsko odmítlo snížení produkce. Možnost spolupráce se rýsuje pouze u Mexika. Avizované lednové snížení je podmíněno tím, že nečlenské země sníží svou denní produkci celkem o 500 tisíc barelů. OPEC se tak díky neochotě ostatních zemí dostal do konfliktu zájmů. Současné produkční kvóty neumožňují zastavit pokles cen ropy, při jednostranném snížení své produkce by však kartel ztrácel svou pozici na trhu.

OPEC si v loňském roce stanovil pro cenu ropy (koš OPEC složený ze sedmi druhů ropy) cílový interval 22 - 28 USD/barel. Aby udržel cenu tohoto koše ve stanoveném intervalu, přikročil OPEC letos již třikrát ke snížení své produkce, naposledy 1. září. Na začátku roku činil produkční limit kartelu 26,7 mil. barelů denně. Současný limit je stanoven na 23,2 mil. barelů denně. Dnes se cena koše pohybuje na úrovni 19,23 USD/barel. Jednou z příčin je nedisciplinovanost členských zemí, neboť současný denní produkční limit OPEC je překračován o 800 tisíc barelů. Podle komoditních analytiků vyčkávají nečlenské země OPEC na to, zda se podaří obnovit disciplínu uvnitř kartelu. Teprve poté přichází do úvahy jednání o spolupráci.

Rozpory uvnitř skupiny OPEC a neochota zemí stojících mimo tuto skupinu nahrává odběratelům ropy a ropných produktů na celém světě. Výjimkou není ani Česká republika. Díky poklesu cen ropy se snižují ceny pohonných hmot na českém trhu již pět měsíců v řadě. Zatímco ještě v červnu se litr Naturalu 95 prodával v průměru za 29,73 Kč/litr, aktuální údaje ukazují na zhruba 26,0 Kč/litr. Vezmeme-li v potaz, že mezi vývojem cen ropy na světových trzích a cenami pohonných hmot na českém trhu existuje určité zpoždění, dává současný pokles cen ropy šanci na další zlevnění benzínu a nafty u českých čerpacích stanic. Z makroekonomického hlediska lze očekávat příznivý dopad na inflaci. Pohonné hmoty jsou ve spotřebním koši, na kterém se počítá index spotřebitelských cen, zastoupeny třemi procenty.

Logicky se nabízí, že při poklesu inflace by se mohl zvýšit prostor pro snížení úrokových sazeb ČNB. Možné to je, nicméně měnová politika by měla abstrahovat od cenových výkyvů na světových komoditních trzích. Navíc, měnová politika opřená o strategii cílování inflace by se neměla řídit aktuálním vývojem inflace, ale její prognózou v horizontu předpokládaného zpoždění transmisního mechanismu měnové politiky. Toto zpoždění odhaduje ČNB na 12 až 18 měsíců. Bank of England odhaduje maximální vliv měnové politiky na inflaci se zpožděním 9 čtvrtletí. Kromě inflace by nízké ceny ropy našly příznivou odezvu v obchodní bilanci. Dovoz ropy se podílí na celkové hodnotě dovozu zhruba šesti procenty. V situaci, kdy obchodní bilanci zatěžují dovozy investičního zboží související s přílivem zahraničního kapitálu a strukturálními změnami české ekonomiky, by odlehčení v podobě nižšího schodku v obchodu s ropou bylo jistě přínosem.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů