Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ta naše koruna česká, ta je tak hezká, tak hezká

Ta naše koruna česká, ta je tak hezká, tak hezká

09.08.2006 12:40
Autor: David Marek

Koruna si chvíli oddechla a už zase láme rekordy (možná bychom jí mohli zkusit přihlásit na příští olympijské hry). Jako obvykle v podobných případech se začíná diskutovat o příčinách, důsledcích, pozitivech negativech atd. Přinášíme naší trošku do této debaty.

Česká měna sice dosáhla své historicky nejsilnější úrovně (vůči euru), její síla ale pramení z výsledků české ekonomiky. Pokud roste ekonomika šestiprocentním tempem, jehož dosáhla loni a které se očekává i letos, není posilování měny zase tak překvapivé. Kurz koruny posiluje víceméně v souladu s růstem produktivity v české ekonomice, proto prozatím nepůsobí výrazně negativně na konkurenceschopnost českých firem a zhoršení obchodní bilance. To, co platí na úrovni celé české ekonomiky, nemusí být pravda pro jednotlivé obory. Firmy působící v textilním průmyslu či sklárny se mohou vyrovnávat s posilující korunou výrazně obtížněji než například automobilky. V našich modelech nám pro letošní rok vychází rovnovážné reálné zhodnocení koruny o 4,2 procenta. Vycházeje z těchto předpokladů měla by se nyní koruna pohybovat někde kolem úrovně 28,20 korun za euro. Posílení k 28,10 korun za euro tedy není při obvyklém kolísání devizového trhu nijak fatální záležitostí. ČNB v poslední zprávě o inflaci uvádí, že také zvýšila svůj odhad rovnovážné reálné apreciace. V lednové zprávě o inflaci psala o tempu rovnovážného zhodnocování mírně nad třemi procenty, v dubnu již o 3,5 procentech a nyní uvádí interval 3,5-4,0 procenta.

Posilování měny je jeden z mechanismů udržujících ekonomiku v rovnováze. Obdobnou funkci mají všechny ceny v ekonomice, mzdy, kurz, ceny zboží, ceny nemovitostí, kurzy akcií atd. Problém nastává, když se tyto mechanismy zadrhnou spekulacemi na finančních trzích, nebo byrokratickými překážky v podobě fixování podhodnoceného kurzu. Ostatně zde je jádro diskuse o „globální ekonomické nerovnováze“. Zároveň s tím dochází k promítání ekonomické výkonnosti do životní úrovně. Posilování měny totiž vede k poklesu cen dováženého zboží a při stejných mzdách si tohoto zboží můžeme koupit více.

Co se týče prognóz kurzu, očekáváme, že ještě letos by se mohla zkusit koruna podívat pod hranici 28 korun za euro. Na konci příštího roku by se mohla pokusit o prolomení úrovně 27 korun za euro a pro konec roku 2008 naše predikce ukazuje na kurz 26,60 korun za euro.


Váš názor
  • Silná koruna ?
    23.08.2006 13:54

    jestliže platím za euro 28 kaček pak je koruna silná ? asi to chápu špatně, ale pro mě je silná koruna 5 kaček za euro... 28 kaček je výsledek měnové reformy kterou způsobil nějaký komunista není-liž pravda ?
    Jeff
  • aktualne
    14.08.2006 10:21

    Po dnesnich datech se presne ukazuje,ze ekonomika radoby roste jen diky zahranicnim firmam.Ceske firmy se na rustu vlastne nepodileji nebo jej spis brzdi.Z toho plyne,ze nam roste ekonomika ale zisky jdou do zahranici.Taky se provalilo,ze jedine zvyseni vyberu dani se ocekava z cigaret.Ptam se kde jsou penize z dani tech uspesnych zahranicnich firem?Proc musi CR hospodarit i v pristim roce se schodkem 88 miliard?Chvastame se jak jsme dobri,ale kazdy rok si na to musime pujcit.
    vasek
  • pohled neanalitika
    09.08.2006 18:57

    Prodejte do zahraničí bankovní trh, následně odevzdejte tamtéž maloobchodní trh, dejte pobídky zahraníčním firmám, prodejte do zahraničí stavebnictví a služby, nakupujte stovky miliard dluhu, snižte ůroky na minimum. A co vznikne silná koruna, a ta likviduje torzo českého.Jedno je na silné koruně dobré, když tzv.lacinná pracovní sila dostane týden volno a odjede do zahraničí na dovolenou ušetří na svých pár eurech několik stokorun.Opačná situace by byla lepší nakupovat za koruny cizí měny a za ně kupovat v zahraničí majetek. A co nastane v důsledku toho, oslabení koruny. Tímto spůsobem postupuje USA a má slabou měnu . A co na to analitici? Taky korunky na dovolené.
    neanalitik
  • pohled neanalitika
    09.08.2006 18:57

    Prodejte do zahraničí bankovní trh, následně odevzdejte tamtéž maloobchodní trh, dejte pobídky zahraníčním firmám, prodejte do zahraničí stavebnictví a služby, nakupujte stovky miliard dluhu, snižte ůroky na minimum. A co vznikne silná koruna, a ta likviduje torzo českého.Jedno je na silné koruně dobré, když tzv.lacinná pracovní sila dostane týden volno a odjede do zahraničí na dovolenou ušetří na svých pár eurech několik stokorun.Opačná situace by byla lepší nakupovat za koruny cizí měny a za ně kupovat v zahraničí majetek. A co nastane v důsledku toho, oslabení koruny. Tímto spůsobem postupuje USA a má slabou měnu . A co na to analitici? Taky korunky na dovolené.
    neanalitik
  • dovolil bych si pridat svuj nazor
    09.08.2006 17:27

    Dle meho nazoru je to cele vesteni z koule. Ovsem chci tu vyjadrit jiny nazor. A to, ze soustavne posilovani neni dle meho nazoru zdrave. Posilovani zveda platy vyjadrene v EUR rovnomerne vsem, zatimco mnohem zdravejsi je diferenciace podle vykonu. Takze pokud firma za sve sluzby inkasuje Eura a nezdrazi sve sluzby (coz je vetsinou dosti obtizne) dostava se do klesti. Vsem zamestnacum se zvysuji platy v prepoctu na Eura, ovsem tim, ze se zmensuje marze firma nemuze tolik pridavat tem schopnym, pokud by rovnez nesnizila plat tech mene schopnym. (vime, ze snizovani platu je dosti obtizne - nehovorim o delnickych profesich) Nas zahranicni vlastnik tento pohyb koruny dosti sleduje (bodejd by ne) a znamena to pro neho urcity signal, ktery muze mit vliv na budouci rust pobocky zde, tj. napr. zadny rust. Myslim, ze CR jeste neni v takove fazi, abychom si tak rychle posilovani dovolit vzhledem k jiz zminenemu prikladu.
    Tomy
  • Posilování koruny
    09.08.2006 14:38

    Domnívám se, že posilování koruny není způsobeno převážně výsledky české ekonomiky. Podle mého názoru je způsobeno dlouhodobým tlakem na posilování měny v důsledku nevyrovnané parity kupní síly se státy, se kterými nejvíce obchodujeme. Pokud ceny nebudou alespoň z větší části vyrovnány (tím myslím všechny ceny - za zboží, služby, mzdy, nájmy ....), bude tento tlak působit dále. Myslím si, že je velmi dobře, že koruna posiluje postupně bez velkých výkyvů a doufám, že do zafixování kurzu před přijetím EURa bude na takové úrovní, aby po znemožnění vyrovnání cen pomocí měnového mechanizmu nedošlo k velkému inflačnímu tlaku.
  • Za jakých předpokladů tato predikce platí?
    09.08.2006 14:03

    Zjednodušené pojetí, že co rok - to koruna dolů na kurzu CZK/EUR, může přestat platit, pokud přestanou platit předpoklady. Jako třeba: jednou může skončit příliv investic. Může dojít k tomu, že sem přistěhované firmy se zase přestěhují jinam. Zkolabují některá tradiční průmyslová odvětví - momentálně se to chápe spíš jako pozitivum, protože je nám vštěpováno, že máme hlavně chtít vyrábět auta. Může dojít ke zvratu na trhu aut. Zejména u aut platí, že ani ne může dojít, ale spíš dojde ke zvratu dříve nebo později. Na trhu práce v ČR se předpokládá, že je skvělý výsledek úroveň 8% nezaměstnanosti. V USA investoři bedlivě sledují hladinu 5% a jakýkoli malý výkyv nahoru způsobuje paniku a propady kurzu. Můj soukromý závěr: linka 1 Kč/rok na CZK/EUR směrem dolů je stejně teoretická jako byla teorie trvalého růstu naší burzy, a přikláním se spíš k teorii, že se do budoucna rozšiřuje koridor nahoru i dolů, tedy např. +1-1 Kč/rok +2-2 Kč/2roky.
    Cluseau
    • Model
      09.08.2006 14:28

      Na první pohled to skutečně vypadá jednoduše: každý rok posílení o jednu korunu, nicméně je to trochu náhoda, že to tak nyní v našem modelu vychází. Klíčovými faktory v modelu jsou produktivity práce (v ČR a v zahraničí), vztah reálné konvergence a sbližování cenových hladin a rozdíly v úrokových sazbách. Výsledkem potom není jednoduchá lineární trendová linie. Proto například pro letošní rok vychází rychlejší rovnovážná reálná apreaciace než například v roce 2002.
      David Marek
      • Dobrý den, pane Marku, děkuji za reakci
        10.08.2006 0:33

        jen si v tomto kontextu kladu otázku, proč existují i mezi analytiky názory, které uvažují jiné scénáře, tedy určitý obrat trendu v horizontu roku-spíše dvou. Znamená to, že mají jiné modely (pochybuji....) nebo je plní jinými daty (?) nebo prostě k tomu matematickému modelu přidávají ještě vliv těch faktorů, které jsem namátkou vyjmenoval (zapomněl jsem ve výčtu třeba na na hromadění dluhu v koincidenci s ukončením růstu ekonomiky v rámci cyklu) jako jakousi korektivní položku? Zohledňujete nějak ve Vaší predikci tyto vlivy? Dále bych si ještě dovolil polemizovat s teorií, hojně prezentovanou, že hlavní výhodou posilování kurzu je snižování cen dováženého zboží, zatímco vývozci se s tím vcelku vyrovnali. Pro dovozce se dovozní cena samozřejmě snižuje, ale obvyklý postup je takový, že prodejní tuzemské ceny jsou kalkulovány nadále na úroveň 33-34 CEZ/EUR a tudíž posílení přináší užitek jen dovozcům. Pokud dovozce i vývozce kalkuluje cenu na 10% marži, a kurz posílí o 10%, dovozce je na 20% a vývozce na nule. Pokud dovozce nic neudělá, což nemusí, tak se mu jen zdvojnásobil zisk. Když vývozce neudělá nic, vyjde mu nula. Když ceny zvýší o 10%, zboží už neprodá. Toto je zjednodušené schéma potíží mnoha tradičních oborů v posledních dvou letech. Tento faktor může začít působit v nadcházejícím období díky tomu, že jednou dojde stav k hranici, že firmám dojdou síly. Momentálně řeší stav třeba vyškrtnutím všech investic, ale to navždy nepomůže. Vývozci z tradičních oborů se totiž podle oficiálních náhledů kurzu přizpůsobili, ve skutečnosti se ale spíš jen smířili s tím, že je špatně a bude ještě hůř a že konec přijde dříve nebo později. Což je ostatně cíl, protože skoro všechno, co se u nás vyrábí, se dá dovézt.
        Cluseau
  • A za pet let nám vymění 1 EUR za 20 CZK,
    09.08.2006 14:01

    jen aby to nebylo obráceně. Když se kupí dluhy tak to většinou s měnou nic moc není :o)
    Mike
  • K čemu dolary?
    09.08.2006 13:45

    Pracuji jako překladatel a všechny americké zákazníky odmítám, dolary jsou k ničemu. Vyplatí se vůbec ještě někomu dělat cokoliv za dolary?
    Fred
    • na co?
      09.08.2006 19:00

      Na to jednou prijdete.Odhaduju tak za tri roky.To uz bude mit CR dluh nekolik bilionu,ekonomika uz neporoste,uz nebudeme atraktivni pro zahranicni investory a nebudeme mit silne ceske firmy.Vseho do casu.Vsechny svetove ekonomiky si hlidaji kurz a snazi se chranit domaci podnikatele.Jen CR leze do ... zahranicnim investorum z kterych nic nemame.Jak rikam vseho do casu.
      zdenek
  • $
    09.08.2006 12:56

    Zajimalo by me, jake jsou dlouhodobe predikce ohledne dolaru?
    om
    • usd
      09.08.2006 13:14

      vuci eur oslabeni max ke 1.30 a do konce roku posilovani.....max za mesic to zacne
      martin
      • dolar posilovat?
        09.08.2006 14:03

        MMF je ale jiného názoru........
        josef_spejbl
        • Dolar
          10.08.2006 21:45

          Já pamatuju kolem r. 86 3,35 DEM/USD t.j. 0,6 USD/EUR. t.j. dvakrát tak silný dolar než dnes. V obchodě stejně jako v přírodě dochází k oscilaci kolem určitého průměru a při každém extrému dochází k vytvoření protitlaků (se zpožděním) působících směrem k opačnému extrému. Proto doufám že euro oslabí (k dolaru), stejně jako měď a ropa. Kéž by tak oslabila i koruna k euru, to ale moc reálně nevidím. Nožná až odejdou do důchodu svařeči zámečníci apod, kteří náš export drží. Marketingové odborníky, které naše školy chrlí, nikdo nepotřebuje.
          Jesus Christus
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university