Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Pár příkladů z ekonomické „mytologie“

30.11.2006 16:30
Autor: David Marek

V době moderních technologií se na nás valí jedna informace za druhou. „Produkce“ informací bývá často rychlejší než jejich vyhodnocování a nezřídka se setkáme se zkratkami, které původní informaci deformují. Zde je pár aktuálních příkladů.

HDP v USA. Včera byl zveřejněn zpřesněný odhad hrubého domácího produktu USA. Často se setkáme s informací, že se HDP meziročně zvýšil 2,2 procenta. Eurozóna vykázala zvýšení HDP o 2,6 procenta. Roste nyní americká ekonomika pomaleji než hospodářství eurozóny? Nikoli. Číslo ze zámoří totiž představuje anualizovanou mezikvartální změnu. Jinými slovy o 2,2 procenta by se zvýšil HDP USA, kdyby stejným tempem jako ve 3. čtvrtletí rostla ekonomika i další tři čtvrtletí. Meziroční změna HDP používaná v Evropě častěji dosáhla v USA ve 3. čtvrtletí 3,0 procenta.

Mzdy vs. produktivita. Mzdová statistika pravidelně poutá největší zájem médií a veřejnosti. Je to vcelku jednoduché, mzdy nejsou abstraktním ekonomickým ukazatelem jako například platební bilance a představují asi nejbližší aproximaci změny životní úrovně. Práce představuje důležitý prvek v každé ekonomice. Hodnocení vývoje mezd ale skrývá jisté záludnosti. Pro zaměstnavatele bude každý růst mezd příliš vysoký, pro odborové předáky příliš nízký. Jak už to bývá, pravda je někde uprostřed. Mzdy by neměly negativně ovlivnit chod firmy a zároveň by měla práce jako výrobní faktor dostat za svůj příspěvek k produkci zaplaceno. Zde se ale často používá zkratky srovnáním reálného růstu mezd a produktivity práce. Problém je v použití rozdílných cenových indexů při deflování mezd a produkce. Při použití adekvátních ukazatelů (resp. jejich odhadů) se například ukazuje, že aktuální tempo růstu mezd v ČR umožnilo pokles jednotkových mzdových nákladů a kritické komentáře na adresu rychlosti růstu mezd nejsou na místě. Zde ovšem pozor na záměnu hodnocení celkové makroekonomické situace a situace v jednotlivých odvětvích a firmách.

Penzijní reforma. Důchodový účet bude do konce příštího desetiletí v přebytku, píše se v závěrečné zprávě tzv. Bezděkovy komise. Tak proč reformovat penzijní systém už teď? Penzijní systém je především potřeba připravit na období po roku 2040, kdy začnou do penze odcházet lidé ze silných populačních ročníků ze 70. let minulého století. Nejschůdnějším řešením je zavedení kombinovaného penzijního systému. Pochopili to už vlády v Polsku, Maďarsku i na Slovensku, jen v ČR nikoli. Konverze k novému systému je dlouhodobý proces vzhledem k závazkům současného systému. Proto je potřeba začít co nejdříve. Ideální doba na penzijní reformu byla zhruba před deseti lety.

Kurz koruny. Česká měna postupuje vzhůru jako buldozer. Někdy i rychleji. Zde opět existují dva tábory. Jeden bude naříkat při posílení kurzu koruny o každý haléř (exportéři), druhý posílení přivítá (dovozci a spotřebitelé dováženého zboží). Kurz měny není ničím jiným než cenou a ceny slouží v tržním hospodářství jako vyrovnávající mechanismus. Jinými slovy kurz by měl odpovídat reálné ekonomické situaci. Příliš slabá měna je problém, stejně jako příliš silná měna. V letošním roce by mělo být přiměřené, aby reálný efektivní kurz koruny posílil zhruba o 4,0 procenta, v příštím roce by mělo rovnovážné reálné posílení činit 3,5 procenta.

Státní dluh. Sem, tam se objeví tvrzení, že státní dluh se nesplácí, takže není problém se zadlužit. Státní dluh se splácí úplně stejně jako každý jiný poctivě splácený dluh. Pokud nemá stát vlastní prostředky (rozpočtové přebytky), splácí dluh vydáním nového dluhu. Refinancování dluhu není totéž co neplacení dluhu.

Existuje celá řada dalších větších či menších mýtů. Zadluženost domácností, národní šampióni, vysoké ceny elektřiny a nadměrné zisky ČEZu, politik či úředník pracující pro blaho státu …


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data