Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednoduchá řešení a investování naruby

Jednoduchá řešení a investování naruby

26.10.2007 8:18

Pokud dáme stranou různé technické pohledy, staré dobré investování na základě fundamentu znamená odhadnout tržby, zisky a investice firmy, její cash flow a následně hodnotu akcie. Tu porovnáme s cenou na trhu a máme tak obrázek atraktivnosti akcie pro investice. K tomuto postupu podle některých existuje zajímavá alternativa – začít s cenou na trhu a odhadnout, jaký je v této ceně zabudován růst firmy (jejích tržeb, zisků, cash flow). Pokud se pak domnívám, že tento růst je příliš optimistický, akcie je zralá na prodej (short pozici), naopak, pokud se zdá implikovaný růst příliš malý, akcie je dobrá pro nákup.

V principu není výše uvedené novým pohledem (jak je někdy prezentováno) ale jen fundamentálním pohledem z druhého konce. Hlavním problémem je zde stále to, že pro posouzení růstu implikovaného cenou akcie musíme znát zejména „správnou“ diskontní sazbu, kterou by mělo být diskontováno cash flow. Krátce shrnuto – diskontní sazba se skládá ze sazby bezrizikové a z rizikové přirážky, která odráží relativní rizikovost akcie k trhu a požadovanou návratnost na investici do trhu (MRP) - jeho indexu. Jak odhady bety, tak zejména MRP jsou ovšem poměrně otevřené – vždy existuje rozumný, ale stále dosti široký, interval použitelných hodnot.

Druhou komplikací bývá u tohoto přístupu to, jak uchopit onen růst. Nejjednodušší je vzít průměrný růst od dneška do nekonečna, v něm se ale plně ztratí krátkodobější a někdy s rozumnou mírou spolehlivosti projektovatelný pohyb cash flow v několika následujících letech. Pokud tak chceme smysluplnou analýzu, nezbývá než naprojektovat cash flow v několika následujících letech a z tohoto cash flow a ceny akcie na trhu odhadnut implikovaný terminální růst (růst až po projektované periodě). V tuto chvíli se ale dostáváme plně na „klasický“ přístup – odhad fundamentální hodnoty a její porovnání s cenou. Někdy zmiňovaný klad přístupu založeném na odhadech implicitního růstu – odpadá nutnost projektovat cash flow, je tak pochybný.

Velmi zjednodušeně se uvedené dá ukázat následovně: Akcie se obchoduje za 100, firma není zadlužená, veškeré cash flow na vlastní jmění je vypláceno na dividendě a ta je 10. Pokud si myslím, že požadovaná návratnost na akcii je 10% ročně (respektive, že trh u ní pracuje s touto návratností), cena akcie mi říká, že v ní je zabudován průměrný očekávaný růst 0% ročně (cena se rovná dividendě dělené rozdílem mezi požadovanou návratností a očekávaným růstem). Pokud výnosy a dividendy nefluktuují, mohu tento 0% růst porovnat se svým odhadem růstu a mám relevantní vodítko pro investici. Podobně, pokud se akcie bude obchodovat za 143, je v ní zabudován 3% průměrný růst. A pokud čekám, že tento růst bude každý rok cca stejný (např. jde o stabilní odvětví) a jsem přesvědčen, že růst bude jen 2,5%, akcie je pro mne nadhodnocená.

Pokud se ale akcie obchoduje za 333, je v ní zabudován 7% průměrný růst. Zde je jasné, že do nekonečna nemůže růst 7% ročně (ihned odpadá možnost stejného růstu každý rok). Tudíž musí růst (i) v následujících letech více než 7% a (ii) dříve či později najede na terminální růst, který bude pravděpodobně na úrovni inflace (dejme stranou to, že jen málokterá firma funguje do nekonečna, jak předpokládá standardní valuační přístup). Pro relevantní posouzení tohoto růstu bychom tak při ceně 333 museli pro následující roky naprojektovat cash flow, respektive dividendy a poté můžeme posuzovat terminální růst – ale jsme již v podstatě v bodě běžného odhadu hodnoty akcie.

Frustrace těch, co hledají jednoduchá řešení, tak pokračuje – bez fundamentu to nejde.




Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m